Originaal-nahaal, jäärapäine musta valgeks rääkija... Niisuguste sõnadega iseloomustatakse internetikommentaarides kultuuriminister Raivo Palmaru poolt Vanemuise uueks direktoriks kinnitatud Paavo Nõgenet (26).

Senine teatri peaprodutsent Nõgene õpib TÜ avatud ülikoolis suhtekorraldust. Just seetõttu pidi ministeerium loobuma tööpakkumises kõrghariduse nõudest.

Nõgene on Vanemuise teatris töötanud juba 11 aastat. Alustas vanemate nõusolekul alaealisena, valgustusala abitöölisena. Varsti sai temast valgustusala juhataja. Tegelikult puutus Nõgene Vanemuisega kokku varemgi poistekooris lauldes ja lavastustes osaledes.

"On juba kord nii, et see, kes teatrisse tööle tuleb, see sealt kergelt enam minema ei saa… Igal hommikul ja õhtul sünnib ju teatris uus teatriime," selgitab Nõgene.

Oma nelja aasta visioonis peab Nõgene põhiliseks kolmežanrilise teatri püsimist, jättes konkreetsed loomingulised otsustused siiski vastava ala juhile. "Tunnetan kollektiivi tuge, aga samas annan endale aru, et Vanemuises töötab 364 loomingulist inimest ja kõigile neile meeldida pole nagunii kunagi võimalik," usub ta.

Veel on tema arvates oluline lojaalse publiku kasvatamine (lasteetendused ja ekskursioonid), aga ka turismi abil külastatavuse suurendamine.

Ideaalis peaks Vanemuise repertuaaris olema kuni kuus ooperilavastust, viis tantsu-balletilavastust, ja draamapool võiks pakkuda elamusi nii nõudlikumale kui ka vähenõudlikumale publikule. Muusikaliteatriks, lubab Nõgene, Vanemuine päris kindlasti ei muutu.

Kultuurimänedžerina on tema saavutus suvemuusikalide maaletoomine – "Evita", "Aida", "Jesus Christ Superstar", "Mamma Mia", "Cats" jpt. Ja netikommentaare Nõgene põhimõtteliselt ei loe.

Vale mees

Eksikombel BBC telekanali otse-eetris arvutieksperdi pähe usutletud Kongo immigrant sai hoobilt maailmakuulsaks.

Suur oli 8. mail BBC majja töökohta küsima saabunud Guy Goma üllatus, kui ta viidi stuudiosse ja hakati pärima spetsiifilisi küsimusi arvutifirma Apple ning plaadifirma Apple kohtuasjast.

Mees sai aru, et midagi on põhjalikult segi läinud, kuid kuna tegu oli selgelt otse-eetriga, otsustas viisakusest kaasa mängida ja vastas oma prantsuse aktsendiga inglise keeles nii hästi, kui oskas.

BBC vaatajad taipasid, et midagi on viltu, juba sellest, et Goma nägu tegi usutluse algul kummalisi grimasse. Samal ajal taipas ka BBC stuudiosse intervjuuks kutsutud internetiekspert Guy Kewney, et Guyd on vahetusse läinud.

Nüüd on juhtumist kirjutanud paljud maailma suuremad väljaanded ja tundmatu Kongo immigrant Goma saanud eraldi talle pühendatud veebilehe http://www.guygoma.com/. Soovitud töökohta aga pole BBC talle pakkunud.

Uusi-vanu parteilasi

Mida lähemale jõuab 2007. aasta oma Riigikogu valimistega, seda suurema tähenduse omandavad erakondade pingutused uusi tuntud liikmeid värvata ja vanu kinni hoida.

Selle nädala saak on järgmine:

Endine kodutütarde liikumise tegelane Anne Eenpalu hülgas Isamaa - Res Publicasse sulanduva Põllumeeste Kogu ja astus Keskerakonda.

Põlva maavanem, varasem Postimehe peatoimetaja Urmas Klaas (pildil) astus Reformierakonda.

Kirjandustegelased Andres Langemets ja Olev Remsu lahkusid Isamaaliidust.

Tšetšeenia miss

Venemaa meedia kajastas laialdaselt Tšetšeenias toimunud missivõistlust, mille korraldamine peaks Kaukaasia vabariigi Moskvale lojaalsete juhtide meelest olema üks tunnismärke, et sealkandis hakkab taastuma normaalne elu.

Võitja Zamira Džabrailova (15) valiti välja 19 osaleja seast. Muidugi ei toimunud islamipiirkonna iludusvõistlusel trikoovooru, kuid enamikus moslemiriikides oleks isegi maani kleitide puhul sellise konkursi läbiviimine totaalselt mõeldamatu.