Ta on kinni pannud terve restorani. Külm viin, punane kalamari, marineeritud silmud jne. On põhjust tähistada, sest Ossinovski juhitav firma Spacecom ostis äsja Ukrainast kaks tuttuut vedurit, mis on täiesti teine tase võrreldes üle värvitud Ameerika vanakestega, mida kasutab jänkide juhtimise alla läinud Eesti Raudtee.

See õhtusöök võiks olla Vene kapitali võimsuse demonstratsioon. Isegi Ossinovski mobiiltelefon heliseb Queeni meloodiaga “We are the champions” , “Meie oleme võitjad”.

Peokutsega kaasneb kiri, mille kohaselt peaksid restorani ilmuma Ukraina suursaadik, Eesti, Läti ja Leedu raudteejuhid, majandus- ja kommunikatsiooniminister Andrus Ansip ning paljud kõrged riigiametnikud.

Aga ei saabu tähtsaid riigiametnikke ega raudteejuhte. Juba mitme päeva eest sai selgeks, et ei tule ka Ansipit. Värskel valitsusjuhil on parematki teha kui Vene kapitali auks tooste öelda.

Pealegi on Ossinovskil märk küljes. Kaitsepolitsei kahtlustab teda konkurentsiseaduse rikkumises. Ärimees olla pakkunud Eesti Raudtee juhtkonnale turu jagamise lepet. Et Spacecom võtab teenindada samuti Vene kapitalile kuuluva E.O.Si ja Trendgate'i ja kellegi teisega ei tegele. Samas ärgu Eesti Raudtee nende terminalidega tegelgu.

Selline turu jagamine kahjustaks konkurentsi.

Kriminaaliga ühes arestikambris

Glorias tõuseb Ossinovski püsti ja osutab oma lauas istuvale Ervin Hasselbachile, kes on konkureeriva raudteeveofirma RERS peadirektor: “Vaadake, siin on minu ohver!” Külalised muigavad. Hasselbach omakorda tõstab pitsi Spacecomi äri eduks.

Tegelikult elas Ossinovski üle päris paraja šoki. Möödunud nädala kolmapäeval õhtul keel kuus Jordaaniast naastes liginesid talle Tallinna lennujaamas kaitsepolitseinikud ja mees viidi Rahumäe arestimajja.

“Enne seda oli väike ülekuulamine, siis käisime Spacecomi kontoris läbiotsimisel. Minu arvuti võeti ära. Kell üheksa pandi mind kambrisse,” räägib Ossinovski Ekspressile.

“Rahumäel olin esialgu üksi kambris. Kell kaks öösel toodi mingi kutt, röövimise pärast. Rahulik kutt. Hommikul teda enam polnud. Mingil hetkel pandi mind teise kambrisse, kus oli kaks tegelast juba ees. Üks vist kriminaal, teine justkui mitte. Rahumäe kohta pole mul midagi halba öelda. Normaalne kamber, ainult voodipesu polnud. Kokku veetsin seal 44 tundi.”

“Ja see kõik tehti seepärast, et lobiseda, kes on meil aktsionärid ja kus ma sündisin!”

Kas kaitsepolitsei valetas?

Ka Ossinovski advokaat Martti Hääl ei saa aru, mis toimub. Hääl päris kaitsepolitseis, kas ärimeest on salaja jälgitud või tehtud muid salajasi protseduure. Ei ole. Ja siis loeb ta ajalehte, kus prokurör Laura Feldmanis ütleb, et toimus kuriteo matkimine. Kes valetab? Prokurör või Kapo?
Muidugi ei võeta ühtki ärimeest ülekuulamise eesmärgil kaheks ööpäevaks vahi alla. Sel pole mõtet. Eesti riik lihtsalt näitas, et oskab ja võib Vene kapitali kottida, kui vaid tahab.

Ossinovski saab sellest isegi aru ja ütleb Ekspressile: “Kapole mul etteheiteid pole. Mulle tundus, et nendel tüüpidel,  kes minuga tegelesid, oli endil ka piinlik, et mind kellegi käsu peale vahistama pidid.”

Ta märgib, et pärast vabanemist helistas advokaat Martti Hääle vanem vend Heiti Hääl ja ütles: “Andesta meile, me ei tahtnud ehitada sellist riiki." "Ilusasti öeldud.”

Helistati ka Hansapanga ja Ühispanga juhtkonnast. “Kui vahi alt pääsesin ja telefoni sisse lülitasin, oli mul 86 vastamata kõnet. e-postiga tuli teist samapalju.”

Heiti Hääl on kohal ka teisipäeva lõuna ajal Balti jaamas, kui Ossinovski uusi vedureid rahvale näitab. Samuti kohtab seal Alexela omanikku Juhan Kolki, Eesti Raudtee endist peadirektorit Parbo Juchnewitschit, Pakterminali tegevjuhti Sulev Lood... Isegi endine luureäss Erik-Niiles Kross astub korraks läbi: ta on Ossinovski hea tuttav.

Riigikogu komisjon vaagis Vene ohtu

Mullu septembris ütles Ansip Ekspressile, et “arvestades Venemaa lähedust ning turu suurust, võib väita, et Venemaa investeeringud on kaugel nende potentsiaalsest tasemest ning seetõttu on oodata investeeringute märkimisväärset kasvu”.

Ta märkis ka, et “Vene majandushuvi ohtu julgeolekule või majandusele ma väga üle ei tähtsustaks, kuid samas ei tohiks riik kaotada tähelepanu ning protsesse tuleb jälgida”.

Nüüd on Vene kapitali voolanud Eestisse juba nii palju, et see paneb muretsema mitte ainult kaitsepolitsei, vaid mõne nädala eest arutas asja isegi Riigikogu väliskomisjon.

“Komisjoni istungil tõdeti, et Eestis on liialt vähe tegeldud analüüsiga, milliseid riske toob endaga kaasa Eesti energeetika ja infrastruktuuride seotus Venemaaga ning Vene kapitali üha suurem osalus nendes strateegilise tähtsusega sektorites,” teatas Riigikogu.   

Üks komisjoni ees esinenutest oli Eesti Raudtee arendusjuht Raivo Vare. Ossinovski usub, et tema vahistamise taga on just Eesti Raudtee, kes kaotas Vene taustaga firmadele (Spacecom, RERS, Westgate) ligi poole veoturust: “Eesti Raudtee ei taha kaotada monopoli. Ja üritab Spacecomi kõigi mõeldavate võtetega turult välja pressida. Iga päev korraldavad nad meie segamiseks sigadusi. Võtavad rongikoosseise ära, teatavad meie klientidele, et ärge tehke koostööd Spacecomiga. Nüüd saatsid telegrammid Venemaa kaubajaamadesse ning teatasid, et Spacecomil pole lepingut Eesti Raudteega ja seega ärge saatke kaupa Spacecomi aadressil. Kliendid närvitsevad. Nad ju ei tea, mis toimub ja mis edaspidi saab. Kõiges, kus saab, keeravad meile käkki.”

Kurja juur olevat seesama Raivo Vare, kes peab nõukogu esimehele Edward Burkhardtile oma töölevõtmist tõestama. “Varel on Burkhardti ees vaja näidata aktiivsust. Kõigepealt arreteeris minu, siis takistati Trendgate'il töötada, siis saatis Venemaale telegrammid, et Spacecomile ronge mitte saata – tähendab alustas täiel rindel sõda. Vare ülesanne on üks – koristada Spacecom turult. Kui Burkhardt lahkub ja Vare oma medali kätte saab, siis ehk kõik rahuneb.”

Vare ütleb Ekspressile, et seda, mis toimub Eesti Raudtee ümber, võiks nimetada ka turu jõuga ümberjagamiseks. "Mis on ühtlasi ka hiiliv Eesti Raudtee teistkordne erastamine Severstaltrans grupi poolt," mainib Vare. Ossinovski on tema hinnangul ses suurejoonelises ettevõtmises projektimänedžer.

Ossinovski süüdistuste peale ütleb Vare, et tal on sellest inimesest kahju. "Kõik see jutt, nagu ma juba Postimehes ütlesin, on Goebbelsi-tüüpi laim."

Ossinovski: ütlesime Ansipile, mida peaks tegema

Õhtusöögile saabumise eel vaatas Ossinovski "Aktuaalset Kaamerat". Ta on rahul, sest uudislõigus öeldi, et Eesti Raudtee võiks jagada kaheks. Üks osa tegeleks vedudega ja teine osa infrastruktuuriga.

“Kõige õigem oleks, kui infastruktuur läheks riigile. Me oleme sellest Ansipile rääkinud,” räägib Ossinovski. “Ja poleks vaja reaalselt maksta. 34 protsenti aktsiatest kuulub ju riigile. Ansip oli selle plaaniga nõus, aga ta ütles, et pole lihtne.”       

Vare sõnul on see üks osa suures plaanis, mille lõpptulemuseks on ikkagi kogu majandusarbitraaži koondumine ühe grupi kätte.

Ossinovski on sündinud Kasahstanis Alma-Atas. Üles kasvas Siberis Omskis. Õppis Leningradis transpordiinseneride instituudis. Paralleelrühmas õppis samal ajal Jüri Käo, kes on praegu üks Eesti Raudtee omanikke.

“Meil pole Käoga mingeid vastuolusid. Käo oli koolis normaalne vend. Hea kutt. Midagi halba öelda ei taha. Teda kui inimest austan. Ka [Eesti Raudtee teise omaniku] Guido Sammelseljaga on läbisaamine väga hea. Minu ja Guido lapsed lävivad omavahel. Aga Käol ja Sammelseljal pole Eesti Raudtees mingit sõnaõigust. Käske annab Burkhardt Ameerikast.”

Käo ei taha aga Ossinovski kohta midagi öelda.

Res Publica ründab Savisaart

Poliitikutele võib Ossinovskist rääkimine lausa pahandust tekitada. Teisipäevases Postimehes ütles tol hetkel veel majandusministri kandidaadiks olnud Edgar Savisaar, et “kui me tuleme võimule, siis uurime selle juhtumi materjale põhjalikult”.

Teisipäeval esines Andrus Ansip Riigikogu ees. Muidugi võttis Res Publica asja üles. Ken-Marti Vaher päris Ansipilt: “Savisaare sõnad tänases ajalehes olid ühemõttelised. Kas te taunite sellist uurimise mõjutamist ja kas te keelate oma järeltulijal, majandusministril mõjutada kriminaalasja selliselt, nagu täna Postimehes on kirjutatud?"

Ansip vastas: “Jah, ma taunin igasugust uurimise mõjutamist. Ma usun, et Edgar Savisaar ei ole soovinud uurimist mõjutada. Ta on ilmselt soovinud asja objektiivselt uurida, enda jaoks selgeks teha. Mis allikaid kasutades, kas ajalehti lugedes või midagi muud, seda ma ei tea.”

Savisaarel pole vaja Vene kapitali kannupoisi mainet. Aga Keskerakonnal on koostöölepe Vladimir Putini parteiga. Ja Spacecomi suuromanik, oligarh Aleksei Mordašov on Putini juures heas kirjas. Samuti Gennadi Timtšenko, kes Vene naftavooge Eestisse suunab. Nii et kui Savisaar ütleb paar head sõna Ossinovski heaks, siis ei maksa need talle midagi, kuid võivad mõnelegi meelde jääda.

Lõpetuseks küsimus: kas Savisaar tuli õhtul uue majandusministrina Gloriasse?

Vastus on: ei.

Goebbelslik propagandasõda

Oleg Ossinovski suutis oma vahistamise suhtekorralduslikus mõttes väga hästi ära kasutada. Ta on viimase nädala jooksul esinenud kõigis olulisemates PR-kanalites ning tümitanud kõigest väest Eesti Raudteed ja tolle arendusdirektorit Raivo Varet.

Vare omakorda ründab Spacecomi. Ta ütleb, et “Ossinovski poolt minu isiku kohta öeldu on uskumatu Goebbelsi tüüpi laim”.

Ossinovski väidab, et “Vare valetab nagu Goebbels”.

Joseph Goebbels oli natsi-Saksa propagandageenius.

Artikkel ilmus esmakordselt 14. aprillil 2005