Ütlen kohe ära, et Jakobi muusika on selline, mida ei oska ühelt nii noorelt inimeselt kuidagi oodata. Kui reeglina katsuvad tema eas kutid rammu pop-pungi või moe-metal'iga, siis Jakob ei kohku tagasi ei ilutulestikku meenutavate trummikäikude ega massiivsete süntesaatorihelide ees. Jah, see on proge, suurte meeste muusika. "Proge on see muusikasuund, mis lihtsalt meeldib. Kui veab, siis meeldib isegi nii palju, et külmavärinad tulevad peale," ütleb Jakob ning saadab MSNi kaudu lingi videoni, kus Terry Bozzio ning Tommy Mars üksteise võidu progereerivad.

"Paar-kolm aastat tagasi olin isegi see "teine omavanune". Ainult nooremas eas. Ma kuulasin, jah, sellist mingisugust peavoolu, nagu Linkin Park. Hiljem arenes metal'iks, siis tuli pop-rock nagu Offspring, veel hiljem grunge nagu Pearl Jam, ja nii ta vaikselt läks edasi, kuni jõudsin Pink Floydide, Led Zeppelinide ja muude selliste juurde," võtab Jakob oma senise teekonna kokku. Kuhu edasi? Selgub. Vihje korras mainib Jakob olulise eeskujuna ära Frank Zappa. Ühesõnaga - tee viib kõikjale.

Proovin spekuleerida teemal, kui Jakob oleks hoopis suure linna mees. Kasvanud Häädemeeste asemel näiteks Tartus. "Ei ole mõelnud," tunnistab ta ning täpsustab: "Ma oleks siis jäänud meinstriimi peale... Oleneb loomulikult, mis inimkeskkond mu ümber olnuks, Tartus on väga palju huvitavaid inimesi. Aga jah, siin maal pigem selline erandlikkus on just üheks mõjutajaks."

Märkasite, et esimese hooga ei osanud ma Jakobi muusikat ning lähenemist kommenteerida muud moodi kui tõmmata tasakaalu säilitamiseks paralleel Vaiko Eplikuga. Seos on olemas. Aga ainult ideoloogilisel tasandil.

"Mind võlus see, et kogu selle asja [albumi "1"] tegi ta üksinda," ütleb Jakob Vaiko Epliku mõjude kohta ning täpsustab, et kuigi ta oli ennegi kodus üht-teist salvestanud, oli Vaiko mullune plaat tema jaoks nii mõneski mõttes ilmutuslik. "Pealegi - ma valdan suht palju pille ja mul on paljud olemas ka, nii et miks mitte ka ise proovida, mõtlesin."

Muide - peale kodus salvestamise teeb Jakob ka bändi Mervenca. Koos sõpradega. "Ainuke asi, mis üksinda mängimise puhul on jama, on see, et ei saa musitseerida ega koha peal improviseerida," põhjendab ta, miks bändi tegemine hea on. "Bänd ongi suht selleks, et oma lugusid live'ina ette kanda. Aga kuna bändis on neli liiget, siis ma lihtsustan rohkemate pillidega lugusid," selgitab noormees ning sõnab, et loomingulised eriarvamused balansseerib pisike sõbralik respekteerimine.

Jakob Juhkami detailid

  • Sündinud ligi viisteist aastat tagasi
  • Elab Häädemeestes
  • Käib koolis
  • Valdab kitarri, bassi, trumme ning klahvpille
  • Ei laula, sest veel ei oska
  • On proovinud kätt ka filminduses
  • Teeb kaasa elektroonilist muusikat viljelevas duos Lisasõrm
  • Jakob Juhkami EP peaks praeguste plaanide kohaselt ilmuma just alanud aastanumbri sees
  • Jakobi soololooming: myspace.com/jakobjuhkam
  • Kõrvalprojekt Lisasõrm: myspace.com/lisasorm