Kiirelt tänavaid kammides ei jää see maja oma neutraalse viimistlusega ehk esmapilgul isegi üldse silma, ent kui sellele siiski oma tähelepanu suunata, on hetkega selge, mis tüüpi ehitisega tegu. See on suur ja paks mürakas, millest punsuvad välja lisapinda pakkuvad eendmahud. Ühelt poolt on isegi lõbus, et see naabrist nii palju kõrgem on – nüüd moodustub Kreutzwaldi tänaval asuvast raadiomajast algav terava nurga all taevasse tõusev hoonestussiluett! Mis tingimusi aga selline käitumine ümbrusele seab, on juba iseasi.

Faehlmanni 6 trügib naabriga kitsaks kokku, kipub lärmakalt domineerima. Fassaadid on sel üsna eklektilised, koosnedes peamiselt eri suurustega akendest, mis ei ole aga paigutatud vabalt, vastavalt vajadusele, vaid justkui alalhoidlikku Kadrioru-lähedasse keskkonda sobilikult konservatiivset rütmi jälgides. Eenduva osa aknad on tumehalli krohviga isegi lintideks markeeritud, mis ümbritsevate, hoopis autentsemate hoonete kõrval eriti veenvalt ei mõju. Vastasmajast on see samuti justkui kordi suurem, selle kahel viimasel korrusel liiguvad mahud juba üsna segamini.

Tänava tihendamise poole pealt teine huviväärne hoone on kohe paralleelses Tina tänavas, endise trükikoja (kus enne sõda oli puidutööstus) paekivist hoone asemel. Nüüd seisab siin n-ö moodne 7-korruseline kortermaja ning "õiglus" on jälle jalule seatud, lünk frondis saanud väärilise täite. Kõrvalmaja tulemüür ja selle kõrgus viitasid esialgsele kavale "tänavaauk" niikuinii kinni ehitada, väikese kahekorruselise majakese lammutamise vastu olnud ümberkaudsed elanikud jäid oma protestidega hiljaks.

Ka selle maja esimesele korrusele on planeeritud äripinnad, kuid siit ei leia sellist kujustuslikku "möllamist" nagu Faehlmanni tänava korterelamu juures. Tegemist on lakoonilise ja lihtsa majaga, mis oma naabritest tunduvalt üle ei proovi olla. See on see aus maht, mis ei üritagi olla midagi muud kui vorm, milleks ta tellitud on. Hoovi avanevad arvukad avarad terrassid, mille väärtuseks on eelkõige valgus, kuna hoovimaastikul valitseb veel päris kaootiline segadus.

Tänavaga suhtleb see maja lihtsa ja pretensioonitu kastina, olles mitte palju rohkem kui elamispinna püstik 1924. aastast pärit muinsusväärtuse ja nõukogudeaegse silikaatkortermaja vahel. Akende paigutus ja mahtude liigendus muudavad hoonet sihvakamaks. Viimaste korruste aste tuleb selgelt kahe naabermaja kõrgusest – et kasutada maksimaalselt ette antud krunti ja mahtu.

Mida muud ühest kinnisvaraprojektist ikka oodata, vähemalt ei hakka Tina tänava maja Faehlmanni tänava suguvenna kombel nagu mingit võõrast tantsu tantsides oma olemust varjama, lõpptulemuseks karikatuurne liipamine. Eesmärk oli saada nii palju kortermaja kui võimalik ning üks hoone on sellega toime tulnud viisakamalt kui teine. Huvitav, et midagi nii võimast siiski telemaja kõrvale ehitada lubati.

Kortermaja Tallinnas
Faehlmanni 6
Arhitekt: Malle Laan
Hinne: 3

Kortermaja Tallinnas
Tina 21
Arhitekt: Tarmo Õkva
Hinne: 6