Põhjus? DreamWorks ei olnud just vaimustuses sellest, et TPB võimaldab tasuta ligipääsu nende toodetud hittmultifilmile "Shrek 2". TPB liikmed omakorda polnud jällegi vaimustuses ei autoriõigustest ega juriidilistest ähvardustest.

Bram Coheni poolt mõned aastad tagasi välja mõeldud failivahetussüsteem BitTorrent on muusika ja filmide netist kättesaamise teinud suhteliselt lihtsaks isegi võhikule. Kuid tasapisi on ka filmi- ja muusikatootjad oma haaret kõvendanud (pihtide vahele võetud Napster, Kazaa).

Selle kõige keskel näib Rootsist alguse saanud veebilehekülg The Pirate Bay ("Piraatide laht") oma nimele täielikult vastavat.

Vaid paari aastaga on TPB juba vaata et kanda kinnitanud kui autorikaitse vastaste rahvusvaheline sümbol. Seejuures ei tegele veebileht pelgalt miljonite failide vahendamisega, vaid provotseerib piraatluse vastaseid nimme: saidi rubriik "Juriidilised ähvardused" vastab eri korporatsioonide ähvardustele humoorikalt, ent häbematult.

TPB tegemistest ja viisist seadustele vaadata rääkis Areenile tänavu kevadel Martin veebilehe meeskonnast (loo autorile on tema täisnimi teada).

Räägi alustuseks veidi ajaloost. Kuidas ja miks TPB üldse alguse sai?

TPB algatas aastal 2004 lobigrupp Piratbyrån, mis on failijagamise poolt ja autoriõiguse vastu. Kuna Piratbyrån on (Rootsis - L. K.) tuntud organisatsioon, siis tegi see kogu ettevõtmise usaldusväärseks. See oli esimene Rootsi bittorrenti projekt ja tollal polnud meil aimugi, kui suureks see võib kasvada. Esimene server asus Mehhikos, kuna me polnud oma ettevõtmise seaduslikkuses päris kindlad. Üsna varsti kolisime TPB juba Rootsi üle.

Meie algseks eesmärgiks oli pakkuda Rootsi kasutajatele kõrgetasemelist failide jagamise keskkonda. Nüüdseks on meie fookus juba rahvusvaheline. Ühes sellega üritame levitada failide jagamise viise inimestele, kes neid veel ei kasuta.

Kui palju inimesi tänaseks siis TPBd kasutab?

Meil on miljon registreeritud kasutajat, kuigi meie tracker'i (vt "Mis on BitTorrent?" - L. K.) kasutamiseks ei pea sa tegelikult üldse registreeruma. Allalaadimisi on päevas umbes kaks miljonit, otsinguid neli miljonit. Andmemaht, mille kasutajad sekundis omavahel vahetavad, võrdub neljakümne DVDga (1 DVD = 4,7 gigabaiti - L. K.).

Seda on päris palju. Kas TPB toob sellise suure netiliikluse juures teile siis ka mingisugust kasumit?

TPB finantseerimine toimub reklaamide ja annetuste kaudu. Mingit kasumit ta toob, aga mitte meie töötajatele. Kõik kogutud raha läheb riistvara, ühenduse ja promo peale. Annetused lähevad TPB pangaarvele, reklaamiga tegeleb vastav firma. Meil endil pole reklaamiga tegelemiseks lihtsalt aega.

Meil on lähedased suhted kahe suure Rootsi internetiteenuse pakkujaga, lisaks sellele veel mõnede suuremate riistvaramüüjate ning veebimajutuse ettevõtetetega. Nii saame soodsa hinnaga hankida uusimaid arvuteid ja hoida netiühendust (mis on päris nõudlik) stabiilsena.

Oma koduleheküljel kirjutasite lisaks praegu öeldule, et TPB on maailma esimene riiklikult finantseeritav tracker.

Rootsis on sel aastal valimised ja meie avalik-õiguslik televisioon alustas oma reality-saadet "Toppkandidaterna" (Tippkandidaadid). Võitjale anti võimalus annetada 250 000 Rootsi krooni ükskõik missugusele projektile. Võitja otsustas anda 20% võidusummast TPB-le ja kuna see raha tuli avalik-õiguslikult telekanalilt, siis kutsumegi nüüd ennast riiklikult finantseerituks.

Räägime nüüd veidi autoriõigusega seonduvast. Kas olete nõus väitega, et TPB on väravaks autoriõigusega kaitstud info juurde?

Jah, muidugi. TPB kaudu saab ligi nii autoriõigusega kaitstud kui ka tasuta materjalile olenevalt sellest, mida meie kasutajad jagamiseks valivad.

Aga autoriõigus ei ole teie jaoks oluline teema?

Kogu TPB projekt on suurem kui autoriõigustealane arutlus. Me ei aruta seda, sest see ei ole internetis oluliseks teemaks. Ma tunnistan, et mõned tugevad lobijõud üritavad sellest küll olulist teemat teha, aga failide jagamise tehnoloogia muudab autoriõiguse kui sellise täiesti tähtsusetuks. Kui sa muidugi ei taha seda eetilisel tasandil arutada, mida meie aga ei tee. Meie töö põhineb teisel asjaolul: faktil, et interneti kaudu info jagamise viisid on kõigile käepärased.

Ma sõnastan ümber: teid huvitab vaid failijagamise viiside levitamine, aga mitte tagajärjed, mida see tuua võiks?

Täpselt. Tagajärjed ei huvita meid absoluutselt. Ma loodan lihtsalt, et inimesed võtavad selle teadmisega midagi head ette.

Kui inimesed tahavad tarkvara või muusika eest maksta, siis olgu. Aga peaaegu alati võib sama asja saada ka tasuta ja ma usun, et enamik inimesi võimaluse korral seda teed ka läheb.

Kas see pole üsnagi anarhistlik viis asjale vaadata?

Võib küll nii öelda. Paljud ütlevadki. Mina nimetaksin seda vabaduseks valida. TPB on struktuur, mida kasutatakse paljude erinevate asjade jagamiseks: mõned neist legaalsed, mõned mitte, mõned lõbusad, mõned mitte, mõned veidrad, mõned mitte, ja nii edasi.

Meie tööd võib pidada poliitiliseks, aga see pole traditsioonilises mõttes ideoloogiline. TPB ei ole osa laiemast teoreetilisest arutelust, küll aga oleme osa vastupanust organisatsioonidele, kes soovivad failijagamist kriminaliseerida.

Tehnoloogia levitamise kaudu ühiskondlikele muutustele?

Jah, me tahame tehnoloogiat laiemalt vastuvõetavaks, arusaadavaks ja tuntuks teha, kuid meil pole mingisuguseid konkreetseid poliitilisi eesmärke. Me ei taha end ühelegi poliitilisele skaalale asetada, aga meile meeldib vabadus. Vabadus uute ja vanade sõprade vahel infot vahetada. Ma arvan, et failijagamise tehniline struktuur on praeguseks juba peatamatult tugevaks kasvanud.

Vaatasin teie lehel pisut ringi ja leidsin piltide tipp-100 hulgast järgmise torrenti: "Pictures: Full 29/03/06 Site-RIP of 14y Sandra Model. By Fans, for fans :) (14-aastase modelli fotosid pakkuva veebisaidi sisu). Kuigi formaalselt seaduslik, ütleb miski mu rikutud mõistuses, et need pole mitte tiinekate kostüümipeo pildid. Kuhu te piiri tõmbate?

Vaata eelmisi vastuseid. Meil pole ühtki moraalil põhinevat reeglit. Kui oleks, seisaksime varsti isegi veel suurema probleemi ees - mis siis ikkagi lubatud on - ja nagu sa küsimuse esitad, kuhu me piiri peaksime tõmbama. Meie valik on piire mitte tõmmata ja jätta otsustamine kasutajate endi hooleks. Kui sulle ei meeldi saadaval olev materjal, siis ära lae seda alla. Sind ei sunnita millekski.

Pealegi on bittorrent failijagamiseks tõeliselt demokraatlik viis. Populaarsemad failid püsivad kaua saadaval, vähempopulaarsed kaovad peagi. Nii näiteks levivad arvutimängud ning suurte filmistuudiote toodang laialdaselt, samas kui rohkem küsitavusi tekitav materjal (nt rassism, äärmuslik poliitika, veider porno) ei püsi üleval kuigi kaua.

Lõpuks veidi seadustest ning seaduslikkusest. Teid on mitmeid kordi kohtuga ähvardatud, ent ametlike süüdistusteni pole asi jõudnud. Kuidas nii?

Meie tracker asub Rootsis ja siin kehtivad ainult Rootsi seadused. Vastavalt neile pole bittorrenti tracker'is midagi ebaseaduslikku, sest me ei paku autoriõigusega kaitstud materjale. Selle asemel pakume hoopis süsteemi, mille kaudu saavad kasutajad levitada infot selle kohta, kust soovitud materjale leida (millest osa on autoriõigusega kaitstud). See aga on Rootsis täiesti seaduslik.

Aga mida te teeksite, kui bittorrent Rootsis ikkagi ebaseaduslikuks kuulutataks?

Bittorrenti protokolli ennast ei kuulutata ilmselt kunagi illegaalseks. Kui aga meie töö selleks muudetakse, siis kolime me serveri lihtsalt teise kohta üle. Meil on üle terve maailma hästi organiseeritud võrgustik. Võib-olla on failijagamine Kasahstanis või Nigeerias ikka veel lubatud?

*

Nädal pärast käesolevat intervjuud tegi Rootsi politsei reidi TPB peakorterisse ning konfiskeeris nende arvutid. Mõne päeva jooksul avas aga veebilehe meeskond teenuse uuesti, nüüd juba üle maailma paiknevate serverite toel, tegutsedes tänaseni.

Rootsi meediasse on aga imbunud kahtlusi, et reidi taga oli USA filmitootjaid ühendav MPAA. Ajaleht Dagens Nyheter tsiteerib MPAA esindaja John Malcolmi ja Rootsi justiitsministeeriumi riigisekretäri Dan Eliassoni kirjavahetust, milles esimene palus Rootsi valitsusel kasutada oma mõju Rootsi politseile, et too TPB vastu tegutseks. Eliasson vastas, et "ei kõhkle võimude tõhusust suurendamast", seejuures midagi täpsustamata. Rootsi seadused keelavad valitsusel politsei tegutsemist otseselt suunata.

Väljavõtteid The Pirate Bay vastustest juriidilistele ähvardustele

Vastusest DreamWorksile

Nagu te teate või ei tea, ei ole Rootsi Ameerika Ühendriikide osariik. Rootsi on maa Põhja-Euroopas. Kui te pole sellest veel siiani aru saanud, siis USA seadused ei kehti Rootsis. Teile teadmiseks, Rootsi seadusi pole rikutud.

Olge kindlad, et igasugused edasised teiepoolsed katsed meiega kontakteeruda --- viivad a) ahistamissüüdistuse esitamiseni b) ametliku kaebuseni
--- tühiste juriidiliste ähvarduste saatmise eest.

Meie ja meie advokaat arvame, et te olete neetud idioodid ning peaksite endale kokkupandava kumminuia p***e pistma.

 

Vastusest Warner Bros. Recordsile

"EEMALDAGE KOHE KÕIK BILLY CORGANIGA SEOTUD --- AVALDAMISÕIGUSTETA MATERJAL"

LÕPETA KOHE KARJUMINE. Samuti võiksid kaaluda punase allajoonitud HTMLi mittekasutamist.

EEMALDAGE JÄRGNEV LINK JA KÕIK BILLY CORGANI MATERJAL: http://thepiratebay.org/search.php?q=billy+corgan

Vabandust, aga me ei saa search.php'd eemaldada - meie kasutajad ärrituksid, kui TPB-l korraga otsifunktsioon puuduks.

Kes/mis on The Pirate Bay?

The Pirate Bay on Rootsi veebilehekülg, mis vahendab miljonite inimeste omavahelist failijagamist. Käima lükatud info vaba (ja tasuta) vahetust pooldava Piratbyråni-nimelise grupi poolt, on TPBst tänaseks saanud iseseisev üksus. Hetkel kuulub selle meeskonda 15 inimest.

Lisaks sellele on TPB internetis kuulsust kogunud oma vastustega eri korporatsioonide juriidilistele ähvardustele. Osa neist on näha ka TPB koduleheküljel. Eelmisel aastal müüsid saidi liikmed 255 dollari eest E-bay oksjonil maha oma kirjavahetuse piraatluse vastu võitleva ettevõttega Web Sheriff.

TPBst loe lisaks veel: http://www.wired.com/news/technology/0,70358-0.html

Piraatpartei (rootsi keeles Piratpartiet)

on TPBst inspireeritud Rootsi partei, mis alustas tegevust tänavuse aasta alguses. Ühendusel on vaid kolm poliitilist eesmärki: autoriõiguste kaitse seaduste leevendamine, patentide kaotamine ning üksikisiku senisest tõhusam kaitse elektroonilise jälgimise vastu.

Kui juuni alguseks oli erakonnas ligikaudu 2000 liiget, siis tõeline liitumisbuum vallandus pärast TPB ajutist sulgemist. Vaid mõne päevaga astus Piraatparteisse veel üle 2000 inimese. Praeguseks on erakonnas liikmeid üle 9000. Seda on rohkem kui praegu parlamenti kuuluval Keskkonnaparteil. Ühtlasi on Piraatpartei sellega ka Rootsi suurim erakond, millel puudub esindatus parlamendis. Ühendus osales pühapäevastel Rootsi parlamendivalimistel, ent lehe trükkimineku ajaks polnud veel selge, kas neil õnnestus valimiskünnis (4%) ületada.

Netientsüklopeedia Wikipedia andmetel on sarnaste põhimõtetega erakonnad tänaseks ametlikult registreeritud veel Hispaanias, Austrias ja Saksamaal. Mitteametlikud, ent aktiivsed erakonnad asuvad veel USAs, Prantsusmaal, Poolas, Itaalias ja Belgias. Poliitilise ühenduse loomist arutatakse aga mitmetes riikides üle maailma, sealhulgas Suurbritannias, Austraalias ja Brasiilias. (Ülal pildil meeleavaldus Stockholmis pärast politseireidi TPB kontoris.)

Piraatpartei põhimõtetega saab tutvuda siin:
http://www.piratpartiet.se/documents/Principles%203.0.pdf

Mis on BitTorrent, kuidas ta töötab?

Bittorrent on internetis kiiresti ülipopulaarseks saanud P2P (Peer To Peer, eesti keeles "kliendilt kliendile") failide jagamise protokoll. Bittorrent lahutab jagatava faili juppideks, mille suurus on olenevalt algfaili suurusest 256-4096 kilobaiti.

Kui mõni Bittorrenti klient alustab faili alla laadimist, hakkab ta alla laetud juppe kohe ka teistele kasutajatele välja jagama - nii langeb koormus serverilt klientidele. Mida enam tekib failile huvilisi, seda enam on jagajaid ning seda paremini on fail kättesaadav.

Iga faili kohta annab klientidele infot spetsiaalne server (tracker). Seejuures ei oma tracker mitte jagatavat faili, vaid ainult infot selle saadavuse (faili asukoht nt mingi kasutaja koduarvutis) kohta: fakt, mille tõttu pole TPBd siiamaani Rootsis kohtulikule vastutusele võtta saanud.