Sama aasta detsembris ilmus Jaapani ajakirjas Model Graphix esimene osa pikast koomiksiraamatust "Tiiger Mudas" (jaapani k Doromamire no tora, saksa k Tiger im Schlamm). See on joonistatud Saksa tankikomandör Otto Cariuse ehk Tiigriässa mälestusteraamatu järgi. Koomiksit illustreerisid fotod autori, ühe tuntuma Jaapani animafilmide ja koomiksite autori Hayao Miyazaki külaskäigust Eestisse. Koos teise osaga jaanuaris 1999 ilmus ajakirjas ka pikk artikkel Miyazaki käigust Cariuse juurde, kes elab praegugi Saksamaal ja peab omanimelist "Tiigriässa" apteeki.

Tänavu ilmus ligi sajaleheküljeline jaapanikeelne koomiks kaunilt kujundatud raamatuna. Sündmused leiavad aset Narvas 1944. aastal ja tegevustik põhineb Cariuse memuaaridel. Koomiks räägibki Cariuse võitudest läheneva Nõukogude armee vastu võideldes. Nii sakslased kui ka venelased on kujutatud sigadena - notsud on Miyazaki loomingu lemmikkujud, nii nagu tankid ja sõda on tema lemmikteemad.

Miyazaki viimane film "Spirited away" kogus Jaapanis rohkem vaatajaid kui "Titanic". See räägib Chihiro-nimelisest tüdrukust, kes rändab mööda jumalate maailma, et tema sigadeks muutunud vanemad taas inimesteks saaksid. Multikas on mõeldud kogu perele, aga mitte päris väikestele. Filmi levitab Walt Disney. USAs esilinastus see 20. septembril ja esimesed arvustused kiitsid filmi taevani. Oktoobris jõuab film Euroopasse, oktoobri lõpus ka Soome. Eestlased saavad vapra tüdruku seiklusi jumalate maailmas ilmselt näha Pimedate Ööde Filmifestivalil detsembris. Filmi on pakutud ka BDG Filmile, kes kaalub selle levitamist Eestis aastal 2003.

Hayao Miyazaki on rohkem kui 30 aasta jooksul teinud palju animafilme ja mangasid – Jaapani koomikseid. Miyazaki on olnud rohkem või vähem tegev ligi seitsmekümne animafilmi juures, enamiku puhul peaanimaatorina.

Valik tema varasematest mangadest:

1969: Animatsioonil põhinev koomiks Charles Perrault' "Saabastega kassi" ainetel.

1969-1970: Lasteajalehele tehtud koomiks sõjast, reetmisest ja inimloomuse koledusest äärmuslikes olukordades.

1972: Koomiks Robert Louis Stevensoni "Aarete saare" ainetel.

1982-1994: Miyazaki elutööks võib lugeda keerulist graafilist romaani printsessist, kes elab maailmas täis ökokatastroofe, sõdu ja viha.

1982: Graafiline poeem poisist, kes unes lendab koos oma haige õega ümber maailma.

1983: Koomiks printsist, kes rändab ringi ja otsib Kuldset Nisu, et oma rahvas näljast päästa.

1992: Lühikesed koomiksid, pigem filmiideed enne Teist maailmasõda pärit tankide, lennukite ja lahinglaevadega .

1994: Saksa tankimehhaanik Hansu väljamõeldud seiklused Teise maailmasõja lõpus.

1994: Lühike koomiks lennukis pakutava toidu ajaloost.

1998-1999: "Tiiger mudas" - Saksa tankikomandör Otto Cariuse mälestustel põhinev koomiks Narva lahingust 1944.

Autoriseerimata fännitõlge inglise keelde http://www.mv.com/users/ctwilkes/Carius2/otto_trans.html

Leitnant Otto Carius (80)

sünd 27. mail 1922 Zweibruckenis Saksamaal

Teenistuskäik

Mais 1940 astus vabatahtlikuna sõjaväkke. Pärast väljaõpet saadeti Carius juunis 1941 tankistina idarindele, kus sai oma esimesed lahinguristsed. Aprillis 1943 sai temast pärast väljaõpet rasketanki Tiger komandör. Kevadtalvel 1944 saadeti Carius ühes 502. tankipataljoniga Eestisse Narva sillapea rinnet tugevdama. Märtsi algul osales Cariuse üksus koos 11. SS-diviisiga Nordland Siivertsi-Vepsküla-Riigiküla lahingutes, mis lõppesid 17. märtsil 1944 Narva jõe läänekalda puhastamisega venelastest. Ühe rünnaku käigus hävitas Carius neli Nõukogude liikursuurtükki SU-85s. Pärast Eestist lahkumist juunis 1944 võitles Carius ka Lätis, tema sõjatee lõppes alistumisega Ameerika vägedele 15. aprillil 1945 Rheini jõe kaitselahingutes.

Autasud

I ja II klassi Raudrist

Rüütlirist 04.05.1944

Tammelehed Rüütliristi juurde 27.07.1944

Võidud

150-200 hävitatud vaenlase tanki, neist enamik idarindel.