Seitsmekuune pandakaru poeg Tai Shan koos emakaru Mei Xiangiga rõõmustavad USA pealinna Washingtoni loomaaias rohkelt sadanud lume üle. Karupojal oli see esimene kord lumes mängida. Koos emaga sai väike Tai Shan räitsakate sees maadelda ja keerutada.

Raud sai rektoriks

Eesti üks tuntumaid intellektuaale Rein Raud (44) valiti esmaspäeval Tallinna Ülikooli rektoriks. 20 keelt kõnelev humanitaarteadlane ja kirjanik oli ise aastate eest Tallinna Ülikooli idee algatajaid, sestap ei saanud ta nüüd rektoriks kandideerimast keelduda.

Idee alguspäevadel sahistati, et pealinna kõrgkoolide ühes katlas keetmise tähe all üritab Raud hukust päästa majanduslikult rappa jooksnud Eesti Humanitaarinstituuti – Raua ja tema mõttekaaslaste eraalgatuslikku missiooniprojekti Eesti kõrgharidusmaastikul. Kui alustuseks Humanitaarinstituut Pedagoogikaülikooliga ühendati, ilkusid kahtlejad, et kas kahest vaesest ikka saab ühe rikka.

Tänaseks on poliitiliselt läbi vaieldud kõlava nime Tallinna Ülikool taha koondunud peale Peda ja EHI ka hulk pealinna teadusinstituute ja Akadeemiline Raamatukogu. Nende erisustest ja ühisosast peabki uus rektor Tartu Ülikoolile võistlust pakkuva koolinime nüüd sisuga täitma. Kas mitmest vaesest saab ühe rikka, näitab aeg. Rauale anti aega viis aastat.

Õnnetu püssipauk

Sama kurvalt kui Eesti endise põllumajandusministri Andres Variku lask mullu detsembris metsseajahil tabas nädalavahetusel vale sihtmärki ka USA asepresidendi Dick Cheney  püssipauk. Haavlid leidsid linnu asemel üles asepresidendi vutijahikaaslase, 78aastase Harry Whittingtoni, kes viidi haiglasse.

Pärast õnnetust on Cheneyt tabanud USA ajakirjanduse kriitikanooled, kuna selle avalikustamine viibis. Välja on nuhitud seegi, et jahilistel oli jahiloa eest maksmata seitsmedollariline tasu.

CNN aga avaldas näiteid teravmeelsustest, mida USA telesaatejuhid on Cheney jahiõnnetuse kohta pildunud.

"Me oleme lõpuks üles leidnud massihävitusrelva – see on Dick Cheney!" (David Letterman)

"Washingtonis oli nii palju lund, et Dick Cheney tulistas kogemata paksu kuti pihta, pidades teda jääkaruks." (Jay Leno)

"[Mees, kes pihta sai] on advokaat ja ta sai laengu näkku. Aga ta on ju advokaat – ta saab kasutada oma teist nägu. Kõik on korras." (Craig Ferguson)

Kohalikus ajakirjanduses pole seni keegi eksminister Variku jahiõnnetust avalikult pilanud. Kas tõesti kõige suuremad meediašaakalid ei töötagi Eestis?

Olümpialt minema 

Brasiilia bobisõitja Armando dos Santos (24) saab oma nimele kirjutada küll mitte olümpiamedali, kuid vähemalt ühe rekordi. Nimelt on ta Torino taliolümpial esimene, kes dopingu pärast koju saadeti.

Brasiilia olümpiakomitee testis oma sportlasi juba kodus ning nüüd saadud tulemused näitasid, et dos Santos on pruukinud keelatud ainet nandrolooni. Tegemist on anaboolse steroidiga, mida kasutatakse lihasmassi kasvatamiseks.

Kuid nagu kirjutas pühapäevane Washington Post, polegi Brasiilia-taolistel riikidel talvemängudele asja, sest taliolümpiamängud on puhas rikaste Euroopa ja Põhja-Ameerika maade lõbu. USA ajaleht kurdab, et pisike Norra on võitnud kolm korda rohkem taliolümpiamedaleid kui Aasia, Lõuna-Ameerika, Austraalia, Polüneesia, Lähis-Ida ja Kariibi mere piirkonna riigid kokku.