Naistearstide Seltsi juhatuse liige ja Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku juhataja Lee Tammemäe sõnul jääb nimekirjast mulje, just nagu oleksid naistehaigused vähem tähtsad. “Kui meestel on eesnäärmeprobleemid, siis nende ravi hüvitatakse, naistele emakakasvajaid aga mitte.”

Naistehaigused on nimekirjas seatud ühele pulgale vistrike ja lampjalgsusega. Nii peab ravikindlustuseta naine jääma näiteks munasarjatsüsti puhul ootama, kuni see kas kaob või lõhkeb, et siis pöörduda haiglasse juba erakorralise abi saamiseks. “Kui haigus on muutunud ägedaks, siis on selle ravimine alati ka kallim,” lisas Tammemäe.

“Eriarstlikku abi ei osutata ravikindlustuseta isikutele,” põhjendas Ene Tomberg sotsiaal- ja tervishoiuametist igal aastal laialisaadetava nimekirja koostamist. “Me ei taha kellelegi liiga teha ja ühtki kaebust pole meile laekunud. Kui selline probleem tõstatakse, siis loomulikult istume ümber laua ja arutame asja.”

“Arusaadav, et linnal tuleb mingi valik teha, sest eelarve on piiratud,” nentis Ida-Tallinna Keskhaigla finantsjuht Reet Kontkar. Ometi saatis linn otsese põhjenduseta möödunud aasta eest tagasi 100 000 krooni eest raviarveid, mille osas oli varasem kokkulepe, et need kindlustamata patsientidele hüvitatakse. “Oma raha küsime muidugi tagasi, iseasi, kas ka saame."