Sirp ja vasar vapi peal.

Salzburgis sündis Wolfgang Amadeus Mozart (27. jaanuaril tähistatakse helilooja 250. sünniaastapäeva) ning tänav, kus asub tema sünnimaja, on turismihooajal tihedalt täis Jaapani turiste. Sünnimaja alakorrusel töötab pood, kus müüakse muuhulgas vorsti ja muidugi mozartkugel’eid.

Linzis, mis on Adolf Hitleri sünnilinn, seevastu hitlerkugel’eid ei müüda (kuigi need läheksid ehk veelgi paremini kui mozartimunad). Küll aga voolab seal Doonau, mis vaatamata määratlusele "ilus sinine" jätab mulje, nagu voolaks selles vee asemel Višnevski salv.

Itaaliast Eesti poole sõites leiab maias reisija lohutust sellest, et Viinis leidub ehtsaid itaalia gelatteria’sid, mis pakuvad itaalia stiilis (loe: maailma parimat) jäätist. Viinlased on üldse suured maiasmokad. Sacher-tort on samuti sealt pärit.    

Austria on riik, kus pealinn on kõige rohkem muust maast võõrdunud.

Viinis on kõik metsikult kallis. Vaid kaks asja on odavad: vein ja õlu.

Kui viinlane saab pühapäeval vaid paar tundi sõpradega kohvikus veeta, vabandab ta kaaslaste ees, et peab nii vara lahkuma. Muidu on kombeks tundide kaupa kohvikuis istuda.

Turistid armastavad kangesti Friedensreich Hundertwasseri maja, põhjalikumad käivad vaatamas ka muid tema projekteeritud hooneid.

Pärast Teist ilmasõda oli Austria aastani 1955 Nõukogude okupatsiooni all.

Austria kaheeurosel mündil seisab Vjatšeslav Molotovi allkiri.

Enne euro tulekut kehtis Austrias šilling, mis oli tähelepanuväärne selle poolest, et selle kurss vastas peaaegu üksüheselt Eesti krooni omale.

Viini Ooperis töötab eestlanna Annely Peebo.

Grazist on pärit musklimees Arnold Schwarzenegger.

Purilennupioneer Robert Kronfeld. Lendas, tegi maailmarekordeid, kuni natsid juutidel lendamise ära keelasid.

Ferdinand Porsche on kindlasti meie lepiksonide lemmik.

Viini valsid, Johann Strauss, "Helisev muusika" ja kogu see stoori.

Kuigi Austria on lisaks joodeldamisele kinkinud maailmale palju klassikalises muusikas, puudub seal hea kergemuusika. Kõige suurem "kingitus" on ühe-hiti-ime Opus, kelle "Live is Life" tõlkis Kuldne Trio eesti keelde. Ära tuleb mainida ka kahe-ja-poole-hiti-ime Falco ("Rock Me Amadeus", "Jeanny"). Jazz-muusikas on neil õnneks ette näidata Joe Zawinul

Viini ring. Viini Töökojad (Wiener Werkstätte) – Josef Hoffmann ja Koloman Moser. Viini setsessioon. Juugend ja ekspressionism: Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Egon Schiele, Joseph Maria Olbrich. Viini tool (ehk siis Thoneti tool). Makartbukett. Sotsiaalmajad. Keisrinna Sisi, tuttav romantilistest filmidest ja feministlikust kirjandusest (praegu seikleb multikates). Franz Kafka. Ludwig Wittgenstein. Miliza Korjus Viini metsades valssi tantsimas ja laulmas. Viini ooper. Head saiakesed. Alpid.

Spordis on edu toonud mäesuusatajad, suusahüppajad, kahevõistlejad ja vormelisõitjad (Niki Lauda pole sugugi ainus tipp). Meie Allar Levandi omaaegne suurim konkurent suusakahevõistluses oli Klaus Sulzenbacher. Murdmaasuusatamises esindab Austriat juba aastaid venelane Mihhail Botvinov.

Austria vein, mida reklaamitakse eri keeltes eri lendlausetega: Kostbare Kultur, Taste of Culture, Vkusnaja kultura. Austria Veiniliit upitab oma veini raha ja vaeva pelgamata ja tirib Viini iga veinikirjaniku, kes kuskilt maailmast kätte saadakse. Veel: struudel, Viini šnitsel, G’spritzer, vaskvitsikutes Habsburgide südamed Sankt Stephani katedraali krüptis.

Viini all peatati türklaste tung Euroopasse. Ka välisminister Ursula Plassnik tõrjus mullu türklasi.

Mujal Euroopas vihatud poliitik Jörg Haider.

Sigmund Freud ja unenäod muidugi :)

Ka povidlo on Austriast pärit (ploomimoos powidl).

Austria Vabariik

Riigikeeled: saksa; piirkondlikud: horvaadi, ungari, sloveeni

Pealinn: Viin

President: Heinz Fischer

Peaminister: Wolfgang Schüssel

Pindala: 83 858 km2

Rahvaarv: 8 188 207 inimest (2003)

Iseseisvus: 27. juuli 1955

Riigihümn: "Land der Berge, Land am Strome"