***

Ühel ilusal päeval aasta alguses tutvuvad suurärimees Jaan Toots ja Võrumaalt pärit Kati. Varsti võtab Kati uue liignime ja valib selleks samuti Toots.

Suhe areneb. Jaan ei tea, et Kati endine kallim töötab kaitsepolitseis kõrgel kohal. Ekspressi andmetel on too mees komissar või koguni osakonnajuhataja. Kati ei pea oluliseks seda detaili mainida.

Jaan omakorda jätab mainimata, et korter, kus ta Katiga aega veedab, on varustatud salakaameratega. Sellest Urmas Sõõrumaa firmale kuuluvast lukskorterist Pirita teel saab vähemalt mõneks ajaks Kati kodu.

Toots on endine tippvõmm, endine siseministeeriumi kantsler ja endine Tallinna Sadama juhatuse liige. Praegu töötab Vene kapitaliga firmas Worldwide Invest (WWI), mille käive on Tootsi sõnul kuus miljardit krooni.

See firma on Kapo huvi all olnud juba mõnda aega. Sadam, transiit, raudtee on just need valdkonnad, kus WWI tegutseb. Kapol oleks küllaga põhjust uurida kas või WWI ja Tallinna Sadama tehingut, mille sõlmimise järel siirdus Toots sadamast tööle WWIsse. Pealegi pole saladus, et Vene kapital survestab üha enam Eesti majandust.

Võimalik, et siia lisandub kaitsepolitseiniku erahuvi – nuhkida mehe järel, kes temalt naise üle lõi. Ühendada isiklik kättemaks vastuluure aspektist tähtsa ettevõtte taustakontrolliga ning kaasata Kapo vahendid ja võim Tootsi tegemiste uurimiseks. 

***

Mingil ajal võtabki Kati endine kaasa neiuga ühendust. Ütleb, et Toots ja WWI on Kapo huviorbiidis. Ja teeb tüdrukule "ettepaneku, millest ei saa keelduda". Hakaku neiu kaastööd tegema.

Hüvituseks töökoht politseiametis Robert Antropovi alluvuses. Priima koht - arenguprogrammid, väliskülalised, lillekimbud, vastuvõtud jne. Ei mingit erilist vastutust, ei midagi kontimurdvat. Palk 9000 krooni kuus, mis on politseinike sissetulekuid arvestades väga korralik. Stiilne viis agenditasu maksmiseks. Ja piisavalt hea tööots põhikooli haridusega tütarlapsele. Iseasi, milleks niigi luksuslike aksessuaaridega varustatud tüdrukul sellist töökohta vaja on.

Nii lähebki. Tüdruk kannab regulaarselt Kapo ametnikule ette, kuidas ja kus tema praegune kallim käib ja kellega kohtub. Päeval naudib elu, vajadusel teeb politseis üht-teist. Jaan ei tea, et vahel käib ses Pirita tee 26f maja korteris, mille aknast avaneb miljonivaade Tallinna lahele, Kati eksmees Kapost. 

Kati ja kaitsepolitseinik jällegi ei oska aimata, et neid jälgivad Falcki kaamerad. 

Paraku ei tea tüdruk Tootsi tegemistest piisavalt palju. Seepärast pannakse ühel hetkel Tootsi jälgimisele tuure juurde. Kapo ametnik otsustab, et korterisse tuleks paigaldada ka jälgimisseadmed (SLÕL 11.11). 

Kuna korter on ikkagi Falcki pealiku oma, siis võib arvata, et kaamerad on vägagi osavalt peidetud. Seepärast ei märka neid Kapo tehnikud.

***

Ent siis läheb õrnsinine taevas pilviseks. Jaan saab teada, et Katil on ajal, kui tema ära oli, käinud külalisi. Tekivad kahtlused ja tõsised jutuajamised (Postimees 10.11). Kati ütleb, et midagi pole olnud. Kuni Jaan teatab, et korteris on valvekaamerad ja Kati seiklused on fikseeritud. Neiu ehmub. Kui Jaan salvestistele ligi pääseb, saab ta ju teada, et toas käis mees Kapost. Ja mitte ainult käis, vaid koguni paigaldas mingid seadmed. Operatsioon satub ohtu nagu ka suhe Jaaniga, ilusad asjad ja soe ametikoht.

Kati räägib oma värbajale kõik ära. Too peab mõtlema, kuidas nii tema ise kui Kapo tervikuna sest jamast puhtalt välja tulevad. Lahendus on lihtne - parim kaitse on rünnak. Alustatakse kriminaalmenetlust, sest Katit (aga ka tema külalist) on ju salaja – seega ebaseaduslikult – jälgitud.

Kaitsepolitseinikud otsivad korteri läbi (SLÕL 11.11). Tehnika likvideeritakse, kuid pole teada, mida ja keda aparaadid on salvestanud. Mida Sõõrumaa ja Falck teavad ja mida Toots võib teada saada. Meie andmetel oli tegemist kaameraga, mis salvestas viimase kuue kuu liikumised ühele kõvakettale. Küsimus: kui kaua võtab sel juhul aega salvestuste läbivaatamine? Keegi võis ju jääda mõne kaamera ette püksata. Või jäi helilindile mõni Kapo taktikaline plaan?

Järgneb läbiotsimine Falckis ja turvafirma nende töötajate kodudes, kelle käes võiksid salvestised olla. Koos süüdistusega, et need korraldasid ebaseaduslikku jälitustegevust. Kaasatakse meedia, kes nimetab draama lindiskandaaliks. Ühtlasi saab nii sisse sõita vanale “tuttavale” Veiko Kullale, mainida tema seotust SIAga jne.

***

Meid vaevas küsimus, kes smugeldas selle pikantse loo läinud nädala lehtedesse. Tähelepanuväärne detail oli 10. novembri Postimehes, mis viitas, et lugu oleks justkui pärit parlamendist. Ka meile vihjati, et jutupaunik leiti Riigikogust ja see oli endine turvaärimees õiguskomisjonist.

Et päevalehed kiiresti tuld annaksid, mainiti, et asjaga tegeleb ka Ekspress. Tähendab lood peaksid valmis saama enne neljapäeva. Ja saidki. Täpselt nii, nagu Kapo kavad ette nägid. Seda enam, et kriminaalasi Tootsi ja Kulla vastu hakkas selleks ajaks liiva jooksma. Ja Kapol puudusid läbiotsimistest hoolimata vajalikud salvestised.

Et tüdrukut rehabiliteerida, suunatakse ta SLÕhtulehte. Neiu selgitab, et teda on ses loos kurjalt ära kasutatud. Ta armastab Jaani endiselt ning mis peamine - tema ei ole Kapole mingit avaldust teinud. Nüüd on asi veel kindlam. Teised osalised vaikivad.

Avalikkus neelab ahnelt - Toots ja tema armulugu. Toots ja Falck, kes korraldasid ebaseadusliku jälgimise. Veiko Kulla, kes on justkui asjaga seotud. Vaene Kati, kes kisti kogu loosse vägivaldselt. Üsna arusaamatul kombel saab seebiooperis taustarolli ka isand Antropov. Kapost ei kuule me neis lugudes suurt midagi.

Võime vaid mõistatada, kelle huvides oli neid mehi rünnata. See, et Jaan Toots, kes on Kroonikas korduvalt eksponeerinud oma truud abielu Kerstiga, lööb üle aisa noore Katiga, on pisiasi. Süüdistus, et ta palkas Falcki Katit jälgima, on juba jumekam. Ent mida arvavad Tootsi rikkad leivaisad sellest, et endast kõikvõimsa mulje jätnud mees on juba mitu kuud luureorgani luubi all? Usaldavad nad teda veel või mitte?

Antropovit seevastu on vaja allutada nagu kord ja kohus prokuratuuri nõudmistele. Pole saladus, et politsei ja prokuratuuri vahel hõõgub alates kriminaalmenetluse reformist antipaatia. Nüüd saab pealtnäha poolkogemata loosse tõmmatud politseijuht profülaktilise, aga võibolla koguni viimase vihje, et rahustagu alluvad maha või muidu...

Välistada ei saa sedagi, et hoopis Sõõrumaal oli algusest peale kava Antropovi kohta komprat koguda.

Ja veel - võibolla organiseeris kogu loo Jaan Toots? Sest juhul, kui Kapo uurib Tootsi tegevust WWI ja Tallinna Sadama tehingu vahendamisel, võis tal tekkida vajadus läbi selle skandaali sisaldava salvestise kaitsepolitseid mõjutada.

Muide, fakt, mida avalikkus ei tea - Jaan Tootsi poeg töötab riigi peaprokuröri Jüri Pihli autojuhina. Mis lubab arvata, et need kaks tähtsat meest on perekonnatuttavad. Ja lisab niigi kirjule loole miljon uut pooltooni.

***

Veel üks küsimus - mismoodi sattus Kati politseiameisse tööle? Politseiametist öeldi, et Kati suhtes viidi läbi tavapärane tsiviilteenistuja kontroll. Enamaks ei olnud põhjust ega seaduslikku alust. Kas pidanuks uurima Kati tausta – kust ta tuleb, mis on tema huvid, võimalikud tutvused kuritegelikus maailmas? Politseiametil polnud aimu isegi Kati haridusest. Üks tavaline vallaline, aga silmnähtavalt rikas piiga ei saa ometi tulla lihtsalt niisama politseiametisse tööle. Või saab?

Ehk öeldi Antropovile, et Katiga on kõik okei? Aga kes ütles? Kati salapärane protežee Kapost? Nii või teisiti jäi Antropov rahule. Sest kuigi Kati polnud vormistatud tööle otseselt Antropovi alluvana, väärib tähelepanu tema tsitaat: "Töölepingut saab alati pikendada, aga seda otsustab ainult Robert Antropov isiklikult."

***

Tõsi - versioon sellest, et Kati värvati Tootsi ja WWI tegemisi jälgima või koguni söödeti ettekavatsetult Tootsile ette, oleks juba KGB kullafondist pärit kõrgem pilotaaž. Aga miks mitte.

Küsite, miks me näeme tonti? Miks peame niiditõmbajaks just Kapot? Ent sel juhul küsime vastu - kui Kati olnuks juhuslik plika, keda tema kallim salaja on filminud, läinuks ta siis Kaposse? Tõsi küll, neiu kinnitab, et pole kuhugi avaldust teinud.

Järelikult temalt nõuti, et ta esitleks ennast kannatanuna. Postimees, 10.11: "Nii olla paar tülli pööranud, mille tipuks pöördus neiu kaitsepolitseisse, rääkides neile ära kogu loo salasilmadega korterist.".

Selleks, et oleks kriminaalasi ebaseadusliku jälgimise suhtes, peab olema ka isik, keda jälgiti.

Või ei olegi kriminaalasjas kannatanu Kati ise, vaid hoopis tema kaitsepolitseinikust tuttav? Sest miks uurib asja Kapo?

Eraviisiline (ehk ebaseaduslik) jälitustegevus ei ole sedasorti kuritegu, mida peaks uurima Kapo. Kapo koduleheküljel on pikk loetelu sellest, missuguseid kuritegusid see ametkond uurib. Inimese ebaseaduslik jälgimine tema suhtes andmete kogumise eesmärgil on tavapolitsei pädevuses.

***

Kuidas see lugu lõpeb? Kes teab. Suure tõenäosusega hääbub. Selgub, et kuriteokoosseis puudub. Sest olgem ausad - juba päev pärast "skandaali" serveerimist kirjutasid juhtivad päevalehed pikalt-laialt, kui raske on seda kriminaalsüüdistust tõendada. Jaan Tootsi elus ei muutu midagi, ent kui tema käsutuses on tõesti mõni heli- või videosalvestis, mis annab võimaluse kaitsepolitseid santažeerida, on asi halb.

Kati peab muidugi maitsma kuulsuse kibedaid vilju, millest üks osa on kriitika. See piirdub Kati õnneks mölaga netikommentaarides. Omaette küsimus on, mis näoga riiklike ehk maksumaksja vahenditega musta pesu pesnud ning selle teema avalikkuse ette surunud inimesed-ametnikud peavad rahvale otsa vaatama.

tuntud versioon

armukolmnurk nr 2

spionaaž

Jaan Toots kahtlustab, et armuke petab teda teiste meestega ja laseb tema jälgimiseks paigaldada korterisse salakaamerad. Armuke teeb politseile avalduse salajase jälgimise kohta.

Tootsi armukesel on samal ajal suhted kaitsepolitsei kõrge ametnikuga, kes jääb korteris valvekaamerate ette. Kapo korraldab läbiotsimise ja võtab kaamerad ära.

Kaitsepolitsei paigaldab korterisse Tootsi jälgimiseks lutikaid ja jääb seda tehes valvekaamerate ette. Kapo korraldab läbiotsimise ja võtab kaamerad ära.

Kuid armuke eitab avalikult politseisse pöördumist. Sellist lugu ei uuriks kaitsepolitsei

Kapo sokutab meediasse loo armukadedast Tootsist ja armukesest, mis erutab avalikkust rohkem kui küsimus, miks tegeleb asjaga kaitsepolitsei.


Lugu ilmus esmakordselt 18.novembril 2004