Viimased kümme aastat on Gebhardt istunud Europarlamendis. Ta esindab Euroopa üht rikkaimat piirkonda Baden-Württembergi, kus asuvad Mercedese ja Porsche peakorterid.

Eesti Ekspress viis Gebhardtiga läbi eksperimendi, tõlkides saksa keelde valiku Res Publica eurovalimiste kampaania väiteid. Põhjus selleks on lihtne: Frau Gebhardt on perekonnaküsimustele spetsialiseerunud sotsiaaldemokraat. Res Publica kampaania juhtmotiiv on aga võitlus sotside vastu.

Loosung nr 1

Res Publica: Sotsid peavad perekonda vanamoodsaks. Sotsid nõuavad homoabielude üle-Euroopalist legaliseerimist.

Gebhardt: Vastupidi, perekond on tähtis. Meie jaoks tähendab perekond kahte täiskasvanut ja vähemalt ühte last. Seejuures pole oluline, mis soost need täiskasvanud on. Või kas nad on ametlikult abielus. Me ei nõua homoabielusid, aga me ei leia ka põhjust ei öelda. Kõik inimesed on võrdsed.

Loosung nr 2

Res Publica: Me julgeme valjusti öelda, et Euroopa jäägu eurooplastele.

Gebhardt: See on natsionaalsotsialistlik seisukoht. See oleks sama, mis tulla välja hüüdlausega: Saksamaa sakslastele!

Loosung nr 3

Res Publica: Me tõkestame massikultuuri pealetungi. Hollywoodi diktaat massimeedias peab lõppema.

Gebhardt: Kui see võimalik oleks! Aga me ei saa ju midagi McDonald´si vastu ette võtta. Me ei taha ju plaanimajandust?

Loosung nr 4

Res Publica: Sotsid pooldavad piiride avamist ja majanduspõgenike sisselaskmist.

Gebhardt: Ka see ei vasta tõele! Tuleb just kontrollida, kes need tulijad on. Igal varjupaiga taotlejal peab olema võimalus tõestada, kas ta on poliitiline põgenik või mitte.

Loosung nr 5

Res Publica: Sotsid tahavad anda automaatse immigratsiooniõiguse tervetele polügaamsetele suguvõsadele.

Gebhardt: Me oleme polügaamia vastu. Kui mehel on mitu naist, siis võib ta tuua Euroopa Liitu vaid oma esimese naise, liignaisi aga mitte. Ja kui mõnel naisel peaks olema mitu abielumeest, siis võib ta võtta kaasa vaid ühe!

Loosung nr 6

Res Publica: Sotsid nõuavad keskkonnakaitset iga hinna eest, arvestamata iga meetme kulusid ning kasutegurit.

Gebhardt: Loomulikult me mõtleme kuludele – nimelt tuleviku kuludele. Kui me täna looduse saastamist rohkem piirame, siis on meie lastel ja lastelastel ju parem elu.

Loosung nr 7

Res Publica: Sotsid tahavad kehtestada üle-euroopalise miinimumpalga.

Gebhardt: Kas me tahame seda? Pole kuulnudki! Me tahame, et iga inimene saaks oma töö eest niipalju palka, et sellest saaks ära elada. Ameerikas peavad paljud inimesed pidama kolme-nelja töökohta, mis on minu arvates ebainimlik.

Loosung nr 8

Res Publica: Sotsid usuvad, et parim otsustaja on keskvõim.

Gebhardt: Meie tahame täpselt vastupidist! Omavalitsustel peab olema õigus valida näiteks haigla- või teedeehitajat mitte ainult kõige odavama hinna alusel. See tähendab, et omavalitsus võib nõuda pakkumisel osalevatelt firmadelt ka uute töökohtade loomist või invaliidide töölevõtmist. Me võtsime vastava seaduse europarlamendis eelmisel aastal vastu.

Loosung nr 9

Res Publica: Europarlamendi kolimine Brüsseli ja Strasbourgi vahel peab lõppema. Prantsusmaa kapriis ei tohi raisata meie ühist raha.

Gebhardt: Europarlamendi istungid Strasbourgis on üks Euroopa rahu sümboole, mida peab hoidma. Kunagi varem pole Lääne-Euroopas olnud rohkem kui 50 aasta jooksul mitte ühtegi sõda. Tänu sellele oleme me nii palju raha kokku hoidnud, et võime seda sümbooli ülal pidada.

Loosung nr 10

Res Publica: Eesti sotsid kuulavad alandlikult suurriikide käske.

Gebhardt: Ma tunnen eesti sotsiaaldemokraate, nagu Toomas Hendrik Ilvest. Nad on väga eneseteadlikud inimesed, mitte kaasajooksikud ega takkakiitjad.

Diagnoos

Ekspress: Mis tüüpi parteiga on Res Publica loosungite järgi tegemist?

Gebhardt: Kõige rohkem meenutab see mulle Prantsusmaa Le Peni või Austria Jörg Haiderit. See on paremäärmuslus.

P.S.

Ekspress: Muide, Res Publica lubab oma valitsemiskavas suunata "enam instrumente sellele, et alla 24aastased tütarlapsed sünnitaksid rohkem".

Gebhardt: Jälle plaanimajandus! Naised peavad ise otsustama, millal nad lapsi teevad.

Res Publica väited pärinevad partei propagandatekstidest "Mida tähendab "Murrame läbi!"" ja "Europarlament: konservatiivid versus sotsialistid."