Ekspertide analüüsidest lähtuvalt on parim koht uuele linnakeskusele Admiraliteedi basseini ümbrus, kus nii looduslikult kui logistiliselt on 21. sajandi linnakeskuse tekkeks kõige suuremad võimalused; sellega avaneks merevärav ka linnakodanikule muutudes efektseks vaba aja veetmise kohaks. Arhitektid on nördinud, et linnavalitsus otsustas sellegipoolest paigutada uus raekoda linnakeskusest eemale, Petrooleumi tänava pikendusele. See asub endise Kadrioru tivoli alast vaid pisut kesklinna poole.

Arhitektide liidu esimehe Ülar Margi sõnul näitasid analüüsid, et peale pakutud kolme asukohta on antud piirkonnas siiski veel mitmeid võimalikke asukohti, mis on oluliselt paremad kui linnavalitsuse poolt otsustatud Petrooleumi tänava pikendus. Viimase variandiga ei nõustu liidu töögrupp sellepärast, et hoone viimine transiittee, sadama parkla ja mere vahelisele kinnisele alale oleks suur linnaplaneeringuline viga, arvestades tehtavate kulutuste ja saadava kasu hulka. "Selline lahendus on ebafunktsionaalne, kahjulik Tallinna linna arengutele," ütles Mark.

Planeerimise eest vastutava abilinnapea Kalev Kallo sõnul ei ole arhitektidega nõus. „Paralleelselt moodustati ka teine töögrupp, kelle ülesanne oli teostada pakutud asukohtade analüüs, hinnates finantsilisi ja maakasutuslikke võimalusi. Linnavalitsuse komisjon kaalus läbi mõlema töögrupi seisukohad ning langetas otsuse, milles arvestati nii linnaehituslikke kui majanduslikke eeldusi," selgitas Kallo.

Arhitektide sõnul ei ole Tallinna linnavalitsuse oma lõppotsuses liidu ettepanekutega vähemalgi määral arvestatud. Arvestades tekkinud olukorda tegigi liit ettepaneku tuua esile Tallinna linnaruumis Admiraliteedi bassein kui erandlik nähtus ja võtta see kaitse alla, sest see asub ajaloolise sadama kohal, mis on tegelikult kogu Tallinna tekke põhjus.

Tallinna linnavalitsuse hinnangul on kaheteistkümnest võimalikust uue haldushoone rajamiseks väljapakutud asukohast finantsiliselt ja logistiliselt vastuvõetavaim Petrooleumi tänava pikenduse ääres asuv Tallinna Sadamale kuuluv kinnistu. Lõppotsuse tegemise ajaks oli sõelale jäänud see, abilinnapea Kalev Kallo toetatud ala ning arhitektide liidu toetatud Admiraliteedi basseini ala, mis samuti kuulub uures osas Tallinna Sadamale.

Tallinna Sadamal puudub aga visioon, mida selle piirkonnaga teha ning sadama esindaja arvas, et lähima 10 aasta jooksul ei tahaks sadam seda krunti siiski müüa. Linnavalitsus ei näinud võimalust uue hoone ehitust määramata ajaks edasi lükata, põhjendades seda vajadusega parandada koheselt linnateenistujate töötingimusi.

Linnavalitsuse uue hoone küsimus tõstatus teravalt läinud aasta lõpus, kui Arhitektide Liit teatas oma vastuseisust hoone rajamisele linnavalitsuse poolt väljapakutud asupaika ning nõudis kõigi võimalike variantide veelkordset läbivaatamist. Liidu soovidele vastu tulles tühistas linnavalitsus uue hoone arhitektuurse lahenduse konkursi väljakuulutamise ning moodustas koos arhitektidega komisjoni. Samuti korraldati uue hoone asukoha aruteluks avalik seminar.

Tallinna linnavalitsus soovib juba lähiajal kuulutada välja uue rahvusvahelise konkursi uue haldushoone lahenduse saamiseks.