24.05.2007, 00:00
Kasulikud bakterid toidus
Tervislikud bakterid aitavad organismil edukalt funktsioneerida ning blokeerida tervisele kahjulike bakterite tegevust.
Toitumisest, seedimisest ja seedetrakti tervisest
sõltub suur osa inimese tervisest ja enesetundest. Ka kõige
vahvam üritus tundub tuima ja ebameeldivana, kui kõhus miski vaevab
ja pööritab.
Üks oluline osa seedeelundkonna tervishoius on tervistavad piimhappebakterid probiootikumid, kes elavad seedetraktis ning loovad seal tervisele hea mikrofloora.
Tervise abimehed
Tallinnas arstidele ja ajakirjanikele loengu pidanud Londoni Ülikooli mikrobioloogia õppejõud ning mitmete teaduslike publikatsioonide autor Peter Cartwright rõhutab probiootikumide teadliku kasutamise tähtsust igapäevaelus.
Probiootikumide nimetus on tulnud ladina keelsest sõnast pro bios ning tähendab tõlkes “elu eest” või “elu poolt”.
“Kasulikud bakterid on inimese tervise abimehed. Inimese organismis on kümme korda rohkem mikroobe (umbes 1014) kui keharakke (umbes 1013). Mikroobiliike on enam kui 400. Palju mikroobe paikneb nahal, suus, naise suguteedes ja muidugi kõige rohkem sooletraktis. Toidu seedumine algab juba suus, kuid imendumine toimub põhiliselt peensooles – ühes grammis soolesisus on mikroobe 106–108, jämesooles veelgi rohkem. Enamik toiduaineid imendub peensooles, kuid näiteks piimasuhkru ja kiudainete seedumine jätkub jämesooles ja selles osalevad mikroobid. Väike näide bakterite hulgast – hinnanguliselt on inimese jämesooles
umbes kümme triljonit bakterit.”
Kasulike bakterite lisamine igapäevasele toidusedelile on eriti oluline nende jaoks, kes söövad töödeldud toitu, kus bakterite kasv on tihti pärsitud. Peaaegu et kohustuslik on probiootikumide lisatarvitamine pärast haigust, mida on ravitud antibiootikumidega. Nood põletikku ravivad tabletid kahjustavad organismi mikrofloora tasakaalu, rõhutab Peter Cartwright.
“Tähtsad tegijad inimese organismis on ka prebiootikumid – ained, mis soodustavad mikroobide arengut ja on sooles leiduvate bakterite energiaallikad. Prebiootikumid on toidu mitteseeduvad koostisosad, mis soodustavad jämesooles normaalse mikrofloora kasvu ja paljunemist,” kinnitab Cartwright.
Täiendavad probiootikumid
Probiootikumide kohta jagab kiidusõnu ka dr Ester Eensaar Lasnamäe perearstikeskusest Medicum.
“Inimese seedetraktis leidub miljoneid kasulikke baktereid, mis on tähtsad seedetegevuse ja immuunsüsteemi jaoks. Paljud välised mõjutused võivad kasulike bakterite hulka seedetraktis vähendada, tekitades seedehäireid ja nõrgendades immuunsüsteemi.”
Ester Eensaar märgib, et kui organismis on mikrofloora tasakaal halvenenud, soovitab ta patsientidele lisaks ravile ka probiootikumide kuuri, mis aitab tasakaalu taastada.
“Eriti oluline on see näiteks reisimise või muude toitumismuudatuste korral, organismi üldseisundi tugevdamiseks, kõhuprobleemide korral (kõhukinnisus, -lahtisus ja -gaasid), antibiootikumiravi ajal ja järel, laktoositalumatuse, allergiasümptomite ning pärmseene-
infektsioonide korral.”
Probiootikumide tarvitamist on doktor Eensaar soovitanud erinevatele vanuserühmadele – rinnalastest vanainimesteni.
Üks oluline osa seedeelundkonna tervishoius on tervistavad piimhappebakterid probiootikumid, kes elavad seedetraktis ning loovad seal tervisele hea mikrofloora.
Tervise abimehed
Tallinnas arstidele ja ajakirjanikele loengu pidanud Londoni Ülikooli mikrobioloogia õppejõud ning mitmete teaduslike publikatsioonide autor Peter Cartwright rõhutab probiootikumide teadliku kasutamise tähtsust igapäevaelus.
Probiootikumide nimetus on tulnud ladina keelsest sõnast pro bios ning tähendab tõlkes “elu eest” või “elu poolt”.
“Kasulikud bakterid on inimese tervise abimehed. Inimese organismis on kümme korda rohkem mikroobe (umbes 1014) kui keharakke (umbes 1013). Mikroobiliike on enam kui 400. Palju mikroobe paikneb nahal, suus, naise suguteedes ja muidugi kõige rohkem sooletraktis. Toidu seedumine algab juba suus, kuid imendumine toimub põhiliselt peensooles – ühes grammis soolesisus on mikroobe 106–108, jämesooles veelgi rohkem. Enamik toiduaineid imendub peensooles, kuid näiteks piimasuhkru ja kiudainete seedumine jätkub jämesooles ja selles osalevad mikroobid. Väike näide bakterite hulgast – hinnanguliselt on inimese jämesooles
umbes kümme triljonit bakterit.”
Kasulike bakterite lisamine igapäevasele toidusedelile on eriti oluline nende jaoks, kes söövad töödeldud toitu, kus bakterite kasv on tihti pärsitud. Peaaegu et kohustuslik on probiootikumide lisatarvitamine pärast haigust, mida on ravitud antibiootikumidega. Nood põletikku ravivad tabletid kahjustavad organismi mikrofloora tasakaalu, rõhutab Peter Cartwright.
“Tähtsad tegijad inimese organismis on ka prebiootikumid – ained, mis soodustavad mikroobide arengut ja on sooles leiduvate bakterite energiaallikad. Prebiootikumid on toidu mitteseeduvad koostisosad, mis soodustavad jämesooles normaalse mikrofloora kasvu ja paljunemist,” kinnitab Cartwright.
Täiendavad probiootikumid
Probiootikumide kohta jagab kiidusõnu ka dr Ester Eensaar Lasnamäe perearstikeskusest Medicum.
“Inimese seedetraktis leidub miljoneid kasulikke baktereid, mis on tähtsad seedetegevuse ja immuunsüsteemi jaoks. Paljud välised mõjutused võivad kasulike bakterite hulka seedetraktis vähendada, tekitades seedehäireid ja nõrgendades immuunsüsteemi.”
Ester Eensaar märgib, et kui organismis on mikrofloora tasakaal halvenenud, soovitab ta patsientidele lisaks ravile ka probiootikumide kuuri, mis aitab tasakaalu taastada.
“Eriti oluline on see näiteks reisimise või muude toitumismuudatuste korral, organismi üldseisundi tugevdamiseks, kõhuprobleemide korral (kõhukinnisus, -lahtisus ja -gaasid), antibiootikumiravi ajal ja järel, laktoositalumatuse, allergiasümptomite ning pärmseene-
infektsioonide korral.”
Probiootikumide tarvitamist on doktor Eensaar soovitanud erinevatele vanuserühmadele – rinnalastest vanainimesteni.
Valik probiootilisi baktereid:
Lactobacillus casei
Lactobacillus rhamnosus
Streptococcus thermophilus
Bifidobacterium breve
Lactobacillus acidophilus
Bifidobacterium longum
Lactobacillus bulgaricus
Allikas: Grete Vatsel, Sanata
Probiootikume
sisaldavad toiduained:
banaan
artišok
sibul
küüslauk
spargel
sigur
Allikas: Peter Cartwright