Kogu tõde Brasiilia dokist

Märtsi lõpus oli kolmes linnas korraga intrigeeriva pealkirjaga dokifestival: “É tudo verdade” – “See kõik on tõsi “. Brasiilia sektsioonis võitis peaauhinna “Elevado 3,5”, mis põhines lihtsal ideel: otsida üles inimesed, kes elasid ühe hiiglasliku São Paulo viadukti ääres enne selle ehitamist 30 aastat tagasi militaarvalitsuse ajal ja kes elavad seal tänini.
Linastuse kõrghetk oli pärast filmi näitamist, mil üks daam filmist esitas hämaras saalis enda loodud samba. Inimene, kelle eluunistus oli saada lauljannaks, lauliski nüüd paksult täis higises kinosaalis. Efekt oli sama, mis filmivaatamisel, aga veelgi tugevam: tühja sest viaduktist, hoopis olulisemaks sai võimalus kuulda ja näha uskumatuid tegelasi suurlinna suvalisest heitgaasisest tänavast.
Minu isiklik lemmik oli hoopis “Caroneiros” (“Hääletajad”). Kamp noori brasiillasi võttis kaks põrnik-autot ja sõitis nendega läbi Argentina, Tšiili, Paraguay, Uruguay ja osa Brasiiliast. Just nagu noor Che Guevara (Gael Garcia Bernal) Walter Salles’i filmis “Mootorrattapäevikud”. Teel korjasid nad peale kõik hääletajad, aga ainult ühel tingimusel: peate meiega vestlema! Kogu jutt võeti üles ja monteeriti filmiks.
Filmipurki sattus paarkümmend hipit kõikidest nimetatud maadest. Jutt, mida nad rääkisid... oli üllatavalt sarnane. See uskumatu ühtsus võimendus filmis Lõuna-Ameerika särasilmsete noorte ühendkooriks, nagu oleks uus Che Guevara lahustunud kümnete noorte peades ja südametes.
Kõik noored latiinod tunnistasid, et ei tea teistest Ladina-Ameerika maadest tuhkagi. Koolis mainitakse maiasid ja asteeke, korra käib läbi Simon Bolivari nimi... Ja ongi kõik. Ka kaasaegne kultuur ei jõua naabermaadest kohale. Tšiili kinos saab näha vaid tšiili või USA filme jne.
Aga nad tahaksid teada. Ja tahaksid jõuliselt reformida kogu haridussüsteemi: tahaksid, et nende endi keskelt kasvanud autorid kirjutaksid õpikuid noorte endi keeles. Ja nad tahaksid, et nende uutest teadmistest kasvaks vägev Lõuna-Ameerika liit. Et Mercosur hakkaks lõpuks tööle. Ja et USA, kes lubab aidata, ent kriisihetkel kaob, “tõmbaks meie siseasjadest üldse minema”.

Mele Pesti, Brasiilia