„99"

(Mortimer Snerd)

 

Heliplaat, mis tõepoolest sisaldab 99 erinevat lugu.

 

Aasta võis olla 2004 või 5 ja popimaailmas oli parasjagu käimas suur Kesk-Eesti invasioon. Vaiko Eplik tegi oma esimest Eliidi-plaati, samal ajal ilmus Koera debüüt ning üsna kohe ka Ans. Anduri ja Köögi oma. Just siis hakkas väsimatu demodetektiiv Kaarel Kose paljundama ja sõpradele jagama kahte CD-täit müütilise Orelipoisi lugudega. Üsna kohe selgus, et peene nime taha on varjunud kõigi nimetatud bändidega nii või teisiti seotud suur Jaan Pehk, kunagine Türi Laululind ja Claire's Birthday naistemagnet.

Pean tunnistama, et need kaks plaati jäid üsna kauaks rahulikult lauanurgale ning kattusid pikkamööda suvalise kontorisodiga. Orelipoisi laulud olid imelühikesed, üleloomulikult intensiivsed ja kuigi enamjaolt olid nad väga naljakad, muutsid nad toimetuse naised vihaseks toomasleppade karjaks, kes ei visanud sind lauatelefonide ega läpakate, vaid suurte LaCie monitoridega.

Niisiis piisas Orelipoisi nautimiseks ainult teadmisest, et osadest neist katsetustest said seemned, millest kasvas nii mõnigi Eliidi ja Köögi pophitt. Pluss legendist, et lood on nii lühikesed põhjusel, et Jaani arvuti (millega ta loomingut salvestas) kõvaketas sisaldab nii palju vajalikku jama, et sinna mahub juurde korraga ainult üks maksimaalselt minutipikkune laulujupp.

Midagi siiski kripeldas endiselt. Olgu, kuulata Orelipoissi ei saa, kuid ometi võiks see tükike Eesti muusika- ja luuleajalugu olla ametlikult vormistatud. Kus on album? Kas kordub Guns N' Rosesi ja My Bloody Valentine'i stsenaarium?

Tänu Vaiko Epliku muusikaimpeeriumile on see oluline ese nüüd siis olemas.

Peal 99 erinevat lugu. Sisaldab selliseid hitte nagu "Tore on oodata", "Tauno pildistab" ja "Muinasjutt kitarrivõimendist" (ning tulevikuklassikuid, tõsist eesti bluusi "Puidu" ning 1,7 minutilist rockooperit "Pommimärt"). Põhimõtteliselt siis lühike, kuid nii sisukas, et selle läbikuulamiseks tuleb varuda pool nädalat.

Ma ei tea, kas just igas kodus, aga igas koolis võiks selline plaat kindlasti õppevahendina olemas olla. Siis on vähemalt lootust, et tulevikus ei pea me enam kuulma ühtegi nõmeda tekstiga eesti poplaulu.10

 

Erik Morna