Ahti Kallaste: Eesti Postil pole kinnisvara vaja

Eesti Posti juhatuse liikme ­Ahti Kallaste sõnul võiks firma kogu oma kinnisvaraportfelli maha müüa, kui see ei pärsiks teenuse kvaliteeti.
Milline meeleolu Eesti Postis praegu on?
Praegu tegutseme koos Aavo­ga (teine juhatuse liige Aavo Kärmas) väga aktiivselt. Viima­sel nõukogul saime aimu, mida meilt oodatakse: kas peame, nui neljaks, kasumisse jõudma või kanname sotsiaalset rolli.
Ja kumba siis oodatakse?
Nõukogu soov oli ühene: Eesti Post peab olema jätkusuutlik majandusüksus, mis suudab ellu jääda ka 2009. aastal, kui postiturg Eestis avatakse.
Kuidas see saavutatakse?
Meile anti kaks kuud aega välja töötada plaan, millega tuleme välja nõukogus septembris. See tähendab restruktureerimisi ja ümberkorraldusi: ilmselt Eesti Posti jaotamist eraldi tulemusüksusteks, tütarettevõtetega holdingfirmaks või millekski sarnaseks. Praegu oleme nagu üks suur kolhoos!
Nii et Eesti Post jaguneb ­kontserniks?
Võib, aga ei pruugi. Eesmärk on, et iga valdkond – kojukanne, logistika, reklaam, otsepostitus jne – suudaks pakkuda iseseisvalt jätkusuutlikku teenust. Soome postifirmas pole need eraldi tütarettevõtted, vaid tulemusüksused ühe ettevõtte sees.  
Mis roll kinnisvaral on selles suures plaanis?
Eesti Post ei ole kinnisvarafirma ja me ei pea kinnisvaraga tegelema. Me peaksime puhtalt tegelema posti- ja logistikateenusega. Postkontori pinda võime rentida.
Seega võiks kogu portfelli – kokku ligi 120 kinnistut – maha müüa?
jah, miks mitte. Aga see pole nii lihtne. Meie kohustus on postiteenust pakkuda üle Eesti. Ühes väikelinnas otsisime pikka aega pinda ja ei leidnud tehniliselt sobivat. Seega peame teatud pindu ise omama.
Tahate 44 postkontorit sulgeda – kas ülejäänud 500 töötavad siis efektiivselt?
Ebaefektiivsuse tõttu võiksime pool Eesti postkontoritest kinni panna. Aga seadus ütleb, et igas vallas peab olema postkontor, teatud juhul isegi mitu.
Kust tuleb teie optimism, et postkontorite sulgemise kava seekord poliitilise heakskiidu saab – majandusministri vahetusest?
Küsimus polnud toona (2006. aastal, kui Eesti Posti juhtis Peeter Raudsepp – toim.) mitte ministris, vaid sulgemise plaani halvas teavitustöös.
Mis kavad on firmal peapostkontori hoonega?
Me ei vaja oma tegevuseks postimaja. Aga üks on kindel: postiteenus peab seal säilima. Rohkem ma sel teemal ei spekuleeriks.