Elu nagu romantiline põnevusfilm
Balletisuurus Matilda Kšessinskaja sündis 1872. aastal Peterburi lähedal Ligovos. Tema vanaisa oli kuulus viiuldaja ja ema näitleja. Matilda tantsuanne ilmnes juba kolmeaastaselt ja loomuliku jätkuna asus ta hiljem õpingutele Peterburi Keiserlikku Teatrikooli balletiklassi.
Matilda Kšessinskaja neiueas tekitas kõmu tema armulugu tulevase tsaari Nikolai Romanoviga. Kuna aga Nikolai Romanov pidi troonipärijana abielluma kellegagi kuningasuguvõsast, oli see romaan juba ette hukule määratud. Hiljem tekkis Matildal suhe aga suurvürst Andreiga, kellega ta sai ka poja Vladimiri.
1896 nimetati Matilda Kšessinskaja prima ballerina assoluta’ks; seda tiitlit jagas ta itaalia virtuoo­si Pierina Legnani’ga.
1904. aastal läks Kšessinskaja maailmaturneele. Esimese maailmasõja ajal avas ta kolmekümne voodikohaga haigla. 1917. aasta veebruarirevolutsioon tegi aga lõpu nii Matilda kodule ja teatrile kui ka paljudele armastatud inimestele, sealhulgas Nikolai Teisele. 1920. aastal Kšessinskaja emigreerus, algul Veneziasse, siis Prantsusmaale, kus ta ka suurvürst Andreiga abiellus.
Matilda Kšessinskaja seltsielu jõudis peagi endise grandioossuse tasemele – et seda aga rahaliselt ülal pidada, avas ta Pariisis balletikooli, õpetades muu hulgas näiteks Ivette Chauvire’i, Margo Fonteyni ja Pamela Mayd.
Kšessinskaja jätkas tantsimist kõrge eani: 1936. aastal esines ta 64aastaselt Londoni Covent Gardenis.
Matilda Kšessinskaja on maetud Sainte-Geneviève-des-Bois’ kalmistule Pariisis, mis on paljude vene emigrantide viimne puhkepaik.