Suuri ja globaalseid lahendusi otsides võib otsima jäädagi – mida ka ei leitaks, ilm ei parane, viirused ei kao ja stressi või tülisid seadusega ära ei keela.


Väikestest lahendustest on rohkem abi. Kui kõht on täis tervislikku toitu, käitumist määrab läbimõeldu ning mõõdukas liikumine toetab enesetunnet, on olemine tükk maad parem, immuunsüsteem tugevam ja elu meeldivam.


Tänases lehes räägivad lihtsatest lahendustest mitmed tervisekaitsjad. Tallinna Lastehaigla endokrinoloog Ülle Einberg soovitab tähelepanu pöörata koolilaste toitumisele. Reeglid pole rasked ning kui toitumise üldine foon on korras, ei riku noor oma tervist ka vahel midagi ebatervislikku ampsates.


Toitumisest ja liikumisest kui tervikust räägib Ida-Tallinna Keskhaigla taastusraviarst Eve Sooba. Kui kaasa mõelda ja soovitusi järgida, õnnestub ehk taastusvajadust vältida – ennetusest piisab. Ennetavat nõu jagab ka nõelravi terapeut Urmas Heinmets, kes soovitab mõtteviisi muutust. Haigestumise ja ravimise asemel tuleks end programmeerida pidevale terveolemisele.


Mõtteviisi arendamisest räägib ka psühholoog Ülle Suur. Testi tegemine näitab, millist tüüpi vaidlejaga on tegemist, testi järel aga on mõned konstruktiivsed soovitused, et vaidlus tekitaks koostöö-, mitte konfliktiolukorra.


Hea viis hoida rõõmsat meelt on lubada enesele aegajalt midagi meeldivat. Kellele selleks meeldivaks on eksootiline reis, võiks tähelepanelikult lugeda maailmaränduri ja terviseedendaja Kaia-Kaire Hundi ülevaadet reisi eneseabimeetoditest ja esmaabist kodust kaugel.


Mõnusaid hetki tekitada saab aga ka siinsamas. TTÜ toiduainete instituudi dotsent Tiiu Liebert meenutab väikeste naudingute vajalikkust – tassike rohelist teed ja tükike tumedat šokolaadi laeb organismi antioksüdantidega, mis aitavad eemal hoida terve rea ebameeldivaid haigusi. Lisaks leidub antioksüdante ohtralt ka värvilistes köögiviljades ja punases veinis.


Mõnusaid tervislikke söögikordi ja meeldivat suhtlust!