parim osa ei olegi Perthis, vaid hoopis kümmekond kilomeetrit eemal, vana sadamalinnake nimega Fremantle ehk Freo, nagu kohalikud teda kutsuvad. Seal on kõike – supel­rand, shopping, tänavakohvikud, ööelu. Kuna Perth on muust maailmast eraldatud, on sealsed inimesed eriliselt sõbralikud ja toredad. Kasuks on tulnud ka maavarade poolt toodud rikkus; Lääne-Austraalia osariigis on miljonäre rohkem kui kusagil mujal Austraalias.


Adelaide’i

külastus jääb poolikuks ilma väljasõiduta veiniorgudesse. Just siin valmivad Austraalia parimad veinid. Parimad punased (kõik sordid) tulevad Coonawarrast ja Barossast. Parimad valged (Sauvignon Blanc, mitte muud sordid!) aga tulevad Adelaide Hillsist. Lisaks saab veinimõisates ka hästi süüa ja muru peal piknikku pidada.


Melbourne’i
parimad küljed avalduvad alles hilisõhtul. Kesklinna sajad klubid pakuvad elegantselt boheemlikku atmosfääri, mida vaid Melbourne suudab. Sajad ­gourmet-restoranid, mis esimesel pilgul veidi peletavad oma snobismi ja disainiga, on tegelikult sõbralikud ja avatud kauem kui Austraalias muidu tavaks.


Vihje: kui te ei soovi turistina silma torgata, riietuge musta. See käib nii meeste kui naiste kohta.


Sydneys

oskavad kõik Ooperimaja ja suure silla ära vaadata. Kuulsad Bondi ja Manly rannad leitakse ka kiiresti üles. Kuid selline tore koht nagu Watsons Bay on enamjaolt vaid kohalike saladus. Sinna soovitan sõita odava praamiga, mis väljub Circular Quayst. Kohapeal võib nautida veini ja mereande elava muusika saatel ... jalutada rannakaljudel, kust avaneb vapustav vaade ... või siis ujuda maalilises Lady Jane Beachi lahesopis kas või alasti, sest see on seal lubatud.

Ning Tai köögi armastajana soovitan käia Spice I Am restoranis. Seal on küll alati pikad järjekorrad, aga ootamine tasub end ära – maitseelamus on fantastiline!


Brisbane’i

teevad turistide jaoks populaarseks tema vahetud naabrid: Gold Coast lõuna pool ja Sunshine Coast põhja pool. Esimene on omaette linn, Tallinnast ligi kaks korda suurem. Ja teine on lihtsalt ühine nimetaja pikale kuurortide reale, kus igaühel on oma nägu ja tegu. Brisbane’is olles soovitan kõigil külastada kuurortidest kõige kaugemat, Noosat, kuna seal leiate ilusaima looduse, parimad rannad ja tasemel restoranid. Õhtul Brisbane’is olles, võta kaasa piknikutekk, vein ja snäkid ning mine naudi imekaunist vaadet tuledesäras linnale Mount Coot-Tha’lt.


Cairns

on turistide paradiis. Mõnusast troopilisest kliimast ja maailmakuulsast Great Barrier Reefist (Suur Korallrahu) peaks juba üksi piisama, kuid tegelikult on seal veel palju vaadata ja teha. Näiteks vihmametsas matkata, vahepeal kärestikujões ujudes. Või siis võib Cairnsi ja tema ümbruskonna asulate restorane nautida.