Komitee Eesti voliniku ­Irina ­Sinisalu sõnul tingis otsuse soov muuta Euroopa ­taevakaar­ti lihtsa­maks ja ­vaatajasõbralikumaks. “Poolkuu, mis on kord üht-, kord ­teistpidi kõver, sisendab ­ebastabiilsust. Nii võib tekkida ­petlik mulje, et ­Euroopa tsivilisatsiooni põhiväärtused ei olegi jäävad, vaid ­võivad ühel ­hetkel muutuda iseendi ­vastanditeks. Lisaks tekitab praegune olukord lihtsalt segadust. Päike ja tähed on pa­nus­tanud muutumatule ­kujule ja sellega edu saavutanud. Miks peaksid Kuule olema lubatud ­erandid?”


Komitee otsusega jääb edaspidi Euroopa Liidu liikmesmaades paistma ainult paremalt poolt avatud kuusirp ehk vanakuu. Esiteks meenutab see kõigile eurooplastele tuntud C-tähte ning on läänemaisele meelelaadile vastuvõetavam. Teiseks rõhutab see Euroopa kultuuri tolerantsust teiste religioonide, antud juhul islami suhtes. Kümnest maailma riigist, mille lipul on kujutatud poolkuud, on see kaheksal samuti C-tähe kujuline, sealhulgas Euroopa struktuuridega jõuliselt integreeruvatel Türgil ja Aserbaidžaanil.


Tõravere observatooriumi lunaatikasektori juhataja Eno Laasi väitel on ainult ühele poole kõvera poolkuu väljatöötamine tehniliselt lihtne protsess. “Selleks on kõigepealt vaja muuta Kuu pöörlemistelje nurka Päikese suhtes paarikümne kraadi võrra ning lähendada Kuu liikumise orbiiti seniselt ellipsi kujult ringi omale. Samuti tuleb spetsiaalsete ekraanide abil elimineerida libratsiooni häiriv mõju.”


Laasi usub, et Maa kaaslase uus kuvand aitab Eesti majandusel kiiresti jagu saada ajutistest raskustest. “Kohtumisel Eesti teadus­eliidiga selgitas peaminister ­Andrus Ansip meile, et ainult ühtpidi kõver poolkuu tagab stabiilse majanduskeskkonna, vähendab inflatsiooni ning aitab meil juba 2009. aasta algusest üle minna eurole. Sel juhul pääseb riik ka negatiivsest lisa­eelarvest.”


Veendunud eurovastane, Hiie­valla Koja abihiislar Tõivet Odalemb seevastu peab Euroopa Liidu otsust hukatuslikuks kogu meie rahvapärimusele ning solvavaks igale Eesti patrioodile.


“Eestlased on muistsetest aegadest alates oma elurütmi korraldanud kuufaaside järgi. Vana ja noore kuu järgi otsustati kõige tähtsamaid asju, näiteks seda, millal künda ja külvata, aga ka pisemaid toiminguid, näiteks juuste lõikamist. Kuu faasid juhtisid meie esivanemaid sadade põlvkondade jooksul hällist hauani. Nüüd aga hävitavad rasvumisest lolliks läinud eurobürokraadid ühe suletõmbega keskse osa meie rahva pärimusest ja ajaloost.”


Odalembi sõnul alustab Hiievalla Koda viivitamatult internetis allkirjade kogumise kampaaniat traditsioonilise poolkuu kaitseks.