Liigesevaevused on väga hiiliva iseloomuga. Kord on väike valu põlves, kord annab tunda küünarnukk. Kõik, mis liigub, see kulub – nii ka meie liigesed ja liigesepinnad. Selle tõttu tuleks juba õige varakult mõelda, kuidas neid kaitsta ja hoida. Raske füüsilise töö ja sportimise korral, kus liigesed peavad taluma suurt koormust, on arukas üsna varakult raskemaid kahjustusi ennetada.


Abi toidulisanditest



Kõige mõjusamad liigesevedeliku ja -pindade taastamise preparaadid sisaldavad glükosamiinsulfaati ja kondroitiinsulfaati. Need kaks komponenti kuuluvad väheste hoolikalt kontrollitud toidulisandite hulka, mis vähendavad tunduvalt vaevusi ja alandavad põletikulisi protsesse.


Tähtsad on ka vitamiinid ja mineraalid, mis mängivad suurt rolli liigesevedeliku uuenemisel ja kõhre taastumisel. Inimese liigesekõhred koosnevad glükosamiiniahelatest. Ealised muutused, põletikulised protsessid, mehaanilised kahjustused ja liigne koormus rikuvad kõhrkoe terviklikkust. Kliiniliselt on tõestatud, et nii esmaselt tekkinud kui ka mingi haiguse või trauma tagajärjel tulnud osteoartroosi ravis saab edukalt kasutada glükos­amiini ja kondroitiini sisaldavaid preparaate.


Osteoartroos ongi kõige levinum liigesehaigus. Terve kõhr tagab liigese sujuva ja valutu liikumise, osteoartroosi puhul aga tekivad muutused, mis viivad kõhre kulumiseni. Terve inimese organism sünteesib glükoosamiini glükoosist ise, osteoartroosi korral aga on sünteesiprotsessiks vajalike algainete teke kehas häiritud. Siis korvabki suu kaudu sissevõetud glükosamiinsulfaat vajaliku aine puuduse organismis, tungides liigeseõõntesse ja soodustades kõhrkoe taastumist. Glükosamiinsulfaat kaitseb ka kõhrerakke ladestuvate kaltsiumi­soolade eest. Glükosamiini kasutamise positiivne külg on veel see, et ravitoime säilib pärast kuuri lõppu.


Ettevaatust toiduallergia puhul



Glükosamiinsulfaadil on ühtlasi põletikuvastane toime, mistõttu väheneb valu ja paraneb liigeste liikuvus. Samas, võrreldes nn aspiriinirühma ravimitega (atsetüülsalitsüülhape, ibuprofeen jt), on glükosamiinsulfaadil vähem kõrvaltoimeid ja kordades suuremad raviomadused. Glükosamiinsulfaati sisaldavad preparaadid ei tekita seedetrakti limaskesta kahjustusi ja verejooksu. Samuti ei mõjuta glükosamiinsulfaat ja kondroitiinsulfaat südame-vereringesüsteemi ega hingamis- ja närvisüsteemi. Diabeetik peaks teadma, et glükosamiinsulfaadi sissevõtmine ei tõsta veresuhkrutaset.


Toidulisandites sisalduv glükosamiinsulfaat pärineb koorikloomade – austrite ja krabide – kodadest, seega ettevaatlik peaks olema ka toiduallergia puhul.


Kõhrestruktuuri algaine



Kondroitiin on kogu kõhrestruktuuri algaine, mis tagab liigesepindade liikuvuse ja elastsuse.


Seda ainet on ka inimese kõhredes, aga ainult väikestes kogustes. Kondroitiinsulfaat annab sissevõetuna valuvaigistava ja põletikuvastase toime ning seiskab kõhre kulumise.


Kombineeritult glükoosamiinsulfaadiga annab aine vaevuste puhul parima tulemuse. Tõhu­saima koostisega preparaat JointFormula sisaldab peale glükosamiini ja kondroitiini veel ingverit, oomegarasvhappeid ja vitamiine, mis aitavad veelgi kiiremini ning tõhusamalt lahti saada liigeste jäikusest, valust ja põletikust.