James Dean ja Paul Newman kõkutavad nagu tüdrukud, olles ise lugematute noorte neidude iidoliteks läbi terve 20. sajandi filmiajaloo. James Dean suri noorelt, sest armastas kihutada. Paul Newman kihutas ringrajal oma elupäevade lõpuni. Mustvalge pilt ei reeda veel Newmani kui Hollywoodi “kõige sinisemate silmadega” meesnäitleja kõiki võlusid.


(Otsi: East of Eden Screentest)


Läbimurderollid:



“Sellest ei piisa, et sul on annet, sul peab olema ka iseloomu,” ütleb Paul Newmani kehastatud mängur Eddie, ning lööb laua puhtaks. Eddie roll Scorsese filmis “Raha värv” tõi talle ka ammu väljateenitud näitleja-Oscari.


(Otsi: The Hustler Final Game; The Color of Money Ending)


Hüpe tundmatusse:



“Oh shit” – “Butch Cassidy and the Sundance Kid” tutvustas paljudele noortele ameeriklastele seda s-tähega sõna. Aga midagi täpsemat selle stseeni kulminatsiooni iseloomustamiseks oleks raske välja mõelda.

(Otsi: Sundance Kid The Jump)


Elukutse ja hobi:



47aastaselt hakkas Newman Nascaris võidukihutama. Oma sõnul sellepärast, et näitlemine ei pakkunud enam täit pinget ning stsenaariumid muutusid üha halvemaks ja halvemaks. Ja näitlemises on kõik nii subjektiivne – kihutamises on asi lihtne – kes esimesena üle finišijoone lendab, ongi võitja. Oscarite jagamine on palju segasem.

(Otsi: Newman race car driver)


Viimane pealelugemine:



2006. aastal teatas 81 aastat noor Newman, et ta rohkem filmides näitlejana kaasa ei tee, sest ei suuda täita endale asetatud nõudmisi. Küll aga luges ta sisse Doc Hudsoni osa filmis “Autod”, mis läinud suvel Eestiski lapsi kinno vedas. Videos kiidab ta ka oma kõige suuremaid fänne – lapselapsi.


(Otsi: Cars the Movie Newman)