24.10.2008, 00:00
Šokolaad pole tabu
Šokolaad on märksa enam kui lihtsalt kaloririkas maiustus. Väikeses koguses tarbituna teeb see tuju rõõmsamaks ja leevendab tusamõtteid.
Mida pikemaks ja pimedamaks muutuvad sügisõhtud, seda enam tekib
inimestel vajadus magusa järele. Just sel ajal suureneb ka
šokolaadi tarbimine.
Selle asemel, et end šokolaadiisu
eest vaimus piitsutada ning endale magusat naudingut keelata, võiks
meelde tuletada ühe vana tõe – parim tee kiusatuse
võitmiseks on sellele järele anda. Mõõdukas koguses,
loomulikult.
Selleks et šokolaadilembeste hingepiinu
vähendada, tasub teada, et maiusel on hulk omadusi, mis tervisele pigem
kasu toovad.
Nii näiteks soovitavad arstid väikest
šokolaadiga maiustamist pärast rasket traumat või
nakkushaiguse läbipõdemist: šokolaadis on rikkalikult rauda,
mineraale, kaltsiumi, fosforit, magneesiumi, naatriumi ja vitamiine, mis on
hädavajalikud närvisüsteemi taastumiseks ja normaalseks
tööks.
Mõjub nagu armumine
Pärast mõne tükikese söömist paraneb
meeleolu: eralduvad naudinguhormoonid endorfiinid.
Kõige paremini tõstab tuju mõru šokolaad, milles
on tavalisega võrreldes rohkem kakaovõid.
Viimases
sisaldub fanaliini, mis meedikute sõnul mõjub organismile
ligilähedaselt samamoodi nagu armumine.
Mõru
šokolaad on ka kõige kalorivaesem. Tema vastandiks,
tõeliseks kaloripommiks, on valge šokolaad.
USAs
tehtud uuringud näitavad, et šokolaad parandab immuunsüsteemi.
Mõelgem loogiliselt: tuju tõuseb, stress alaneb…
Tõepoolest, see mõjub ka organismi vastupanuvõimele. Sama
loogikat kinnitab Inglismaa teadlaste uuring: šokolaadil on avastatud
depressiivsusevastane toime.
Veel üks huvitav väide:
ainuüksi šokolaadi lõhnast on kasu, et parandada aju
tööd. Mõnus hõng aktiveerib aju emotsioone
mõjutavat keskust, see aga parandab ka
mõtlemisvõimet.
Kuumad šokolaadijoogid sügiseks
- Riivi 100 grammi mõru šokolaadi. Keeda tavapärase retsepti järgi 4 portsu kakaod. Aeglaselt segades lisa kakaole riivitud šokolaad. Keeda vaiksel tulel veel 5 minutit. Soovi korral lisa maitse järgi veidi vanilli.
- Murra tükkideks 150 grammi šokolaadi ning sulata veevannil koos 100 grammi veega. Sega pidevalt! Segu peab jääma poolvedel, ühtlane ja veniv. Lisa 3 näpuotsatäit teravat punast pipart ning 1-2 lõhnavat nelki. Joo kuumalt! Täiendav energiaports on garanteeritud.