Selle asemel, et end šokolaadiisu eest vaimus piitsutada ning endale magusat naudingut keelata, võiks meelde tuletada ühe vana tõe – parim tee kiusatuse võitmiseks on sellele järele anda. Mõõdukas koguses, loomulikult.


Selleks et šokolaadilembeste hingepiinu vähendada, tasub teada, et maiusel on hulk omadusi, mis tervisele pigem kasu toovad.


Nii näiteks soovitavad arstid väikest šokolaadiga maiustamist pärast rasket traumat või nakkushaiguse läbipõdemist: šokolaadis on rikkalikult rauda, mineraale, kaltsiumi, fosforit, magneesiumi, naatriumi ja vitamiine, mis on hädavajalikud närvisüsteemi taastumiseks ja normaalseks tööks.


Mõjub nagu armumine



Pärast mõne tükikese söömist paraneb meele­olu: eralduvad naudinguhormoonid endorfiinid.


Kõige paremini tõstab tuju mõru šokolaad, milles on tavalisega võrreldes rohkem kakaovõid.


Viimases sisaldub fanaliini, mis meedikute sõnul mõjub organismile ligilähedaselt samamoodi nagu armumine.


Mõru šokolaad on ka kõige kalorivaesem. Tema vastandiks, tõeliseks kaloripommiks, on valge šokolaad.


USAs tehtud uuringud näitavad, et šokolaad parandab immuunsüsteemi. Mõelgem loogiliselt: tuju tõuseb, stress alaneb… Tõepoolest, see mõjub ka organismi vastupanuvõimele. Sama loogikat kinnitab Inglismaa teadlaste uuring: šokolaadil on avastatud depressiivsusevastane toime.


Veel üks huvitav väide: ainuüksi šokolaadi lõhnast on kasu, et parandada aju tööd. Mõnus hõng aktiveerib aju emotsioone mõjutavat keskust, see aga parandab ka mõtlemisvõimet.
Kuumad šokolaadijoogid sügiseks
  • Riivi 100 grammi mõru šokolaadi. Keeda tavapärase retsepti järgi 4 portsu kakaod. Aeglaselt segades lisa kakaole riivitud šokolaad. Keeda vaiksel tulel veel 5 minutit. Soovi korral lisa maitse järgi veidi vanilli.

Järgnev retsept pakub tulise elamuse. Retsepti algsed juured on vanade maiade tarkustes.
  • Murra tükkideks 150 grammi šokolaadi ning sulata veevannil koos 100 grammi veega. Sega pidevalt! Segu peab jääma poolvedel, ühtlane ja veniv. Lisa 3 näpu­otsatäit teravat punast pipart ning 1-2 lõhnavat nelki. Joo kuumalt! Täiendav energia­ports on garanteeritud.