Saadojat ses korteris aga pole. Tube täidavad hoopis tema mustvalged fototäpsed akvarellid, mis meenutavad eemalt arhitektuurifotosid. Kunstnik on linnakodanikuna tajunud, millised muutused tema ümber aset leiavad, ning need turistidele müüdavate suveniirakvarellidena kaadriteks vormistanud, et peibutada ka lihtsamaid inimesi pilku meid tänasesse toonud hiljutistele ruumilistele sündmustele heitma.


Nendelt akvarellidelt ei vaata vastu Pika jala torn või Paks Margareeta. Piltidel on meile hoopis lähedasemad ja igapäevasemad objektid, nagu uued kõrghooned, eramurajoonides massina levinud tüüpmajavaated, motiive agulikontrastidest ja miljööst kiiresti kinnisvarakirve all lõhenenud Tallinnas.


Meenepiltidena oleks mõnigi neist kindlasti apetiitne inimestele, kes on otsustanud meie “suurlinna” tolmu jalgelt pühkida ning rahulikult maal või mõnes pisemas asulas elama hakata. Need kaadrid on veidi filmilikud ja valdavalt üsna tõsised, nii et linnavihkajad saavad neist lisaindu Tallinna naasmise edasilükkamiseks.


Kellele linn meeldib, need saavad ka aru selle süsteemi muutuste keerukusest ning võtavad Saadoja akvarelle meeldiva ja tehniliselt vaimuka memorabiiliana oma kaasajast, millest mõne uhkusega, mõne jälle muigega võib endalegi koju seinale riputada. Sest nagu näituse pealkirigi osutab, on Tallinn ikkagi meie kodulinn ning ükskõik mis me siin ka ei teeks, mõjutavad linnaruum ja selles aset leidvad sündmused ning muutused meid igal juhul.


Saadoja alustas projekti suveniirpildi- ja postkaardiparoodiana, ent nüüd on see kasvamas peaaegu sama mastaapseks kui idee käivitanud nähtus ise. Kunstnik on sellest aga teadlik ning paisutab sama teemat mõnuga veel pikka aega edasi. Hetkel on pilte kokku 93, mis jagunevad kaheksasse temaatilisse peatükki, ning juurde tuleb jõudumööda nii pilte kui kategooriaid.


Neid pilte vaadates ei tüdine nende hulgale vaatamata ära momendist, et tegu on akvarellidega, mis näivad ometi nii fotolikud. Hea oleks, kui need pildid suudaksid leida kuidagi tee ka meie postkaardi- ja suveniirpilditurule ning suunaks lausa iminappadega Tallinna vanalinna külge kinnitunud turistid ja turistliku meelelaadiga inimesed ka ülejäänud linna kasutama.


Näitus on aadressil Põhja puiestee 21-45 avatud 4. novembrini iga päev 12–20. Ligipääs Suur-Patarei tänava poolt.