ehk aasta kontsakingadeta”

Eesti Ekspressi Kirjastuse AS, 2008. 165 lk.


Merit Raju tegi seda, millest peaaegu kõik unistavad – teatas tööandjale oma lahkumisest ning elas aasta aega nii, nagu ise tahtis.


Ta seikles Aasias ja Austraalias ning veetis hilistalve üksildases Võrumaa talus. Kõigest sai kokku raamat nimega “Out of Office” ja on täitsa hea, et sai. Raju tekst on sorav. Seda on meeldiv lugeda, turvaline.


Kui ma Raju isiklikult tunneks, oleks ilmselt tegemist kõige päikselisema, helgema ja vaimselt tervema inimesega, keda tean. Aina ta keedab nurmenukuteed, naudib hommikusöögiputru, meisterdab põhumaja või uneleb leso peal (Eestis veedetud aja kirjeldus tunduski isiklikult mulle “rohkem südamega” kirjutatud kui näiteks Austraalia periood, ent ka troopikas ja teisel pool ekvaatorit on maailm Raju silmade läbi nähtuna ennekõike nunnu, nummi ja toredaid üllatusi pakkuv paik). Ta õpib troopikas sukelduma, seikleb koobastes, sotsialiseerub elurõõmsate austraallastega. Pisiprobleemide teket ja lahenemist markeerivad tütarlapselikud hüüatused nagu “Uups!”, “Pekki küll”, “Issake!” ja “Jee!”.


Suurt tragöödiat, draamat või katarsist sellest moodsast muinasjutust ei leia, vähemasti mina ei leidnud. Raamatu lõpus on autor taas Eestis, käes on uus kevad, “vihm on kaselehed lõhnama pannud, kaks sookurge lendavad huilates üle mu pea” – ning “päris mitmest tööpakkumisest” “innustunud” Raju on täis hakkamist tööturule naasta. Kuid võib-olla ongi hea, et autor puändiga üleliia ei punnitanud, sest milliseid “suuri lahendusi” siin elus siis ikka on. Üks aasta iseendale või üks meeldiv juturaamat on realistlikumad viisid elu elamisväärseks muuta. “Nii armas,” õhkab lugeja kokkuvõtteks, ja paneb teose äratuskella seitsmeks helisema seades käest.