Paraku esitas ahne uustulnuk Norby, kes pole seni veel kasuminumbrit näinud, äsja kohtule taotluse saneerimismenetluse alustamiseks, sest ei jaksanud enam kanda 80 miljoni kroonist võlakoormat. “Meie lugu on klassikaline,” ütleb Sammelselg Ekspressile. Ta räägib, et mullu olid “väga tuntud nimedega” investorid valmis firmasse kohe-kohe raha paigutama. Aga kui lahvatas finantskriis, läks kõik nii, nagu läks, ilma et keegi oleks sellest üllatunud.


Sammelselg: “Paar halba asja langesid halvale ajale. Meil kukkusid osa laenude ja võlakirjade tähtajad aastavahetusel. Ent kriisi tõttu tulid investoritelt väga viisakad äraütlemised, et neil pole midagi meie vastu, kuid räägime 2009. aasta teises pooles edasi.” Sellega võis kapitali kaasamise lugeda läbikukkunuks.


Paari aasta eest koos äripartneritega riigile 2,35 miljardi krooni eest Eesti Raudtee enamusosaluse tagasi müünud Sammelseljale tulid Norby-hädas appi nii Riigikogu, kes seadustas detsembri alguses ettevõtteid pankrotist päästva saneerimismenetluse, kui ka laenuandja Swedbank, kes Norby saneerimisega nõustus. Nüüd koostatakse põhjalik kuni kolme aasta pikkune võlavangist vabanemise plaan, mis näeb ette teravaid kulude kärpeid ning nende äriüksuste müüki, mis kasumit ei too. Plaani peab heaks kiitma kohus.


Ärimees ütleb, et pank tegi targasti, kui saneerimisega nõustus. “Meie kujul pole tegemist tühjalt seisva kortermajaga. Norby on reaalne tegutsev ettevõte, kellel on kindlad rahavood ja keda on põhjust saneerida.”


Sidefirma pankroti korral tulnuks kõigil suud vähemalt suuremast osast rahast puhtaks pühkida. Saneerimismenetlus on ärimehe arvates kasulik ka seetõttu, et lubab näiteks osa laene üldse “maha kirjutada”.


Sammelselg on viimasel ajal kõneainet pakkunud ka kunstiringkondades. Ta müüs hiljutisel jõuluoksjonil 2,7 miljoni krooni eest maha oma kunstikogu pärli, Johann Köleri maali “Tatarlanna Mšatka mõisa aias”. Sellele lisaks müüs ärimees samas maha veel neli väärtuslikku maali kokku umbes miljoni krooni eest.


Ärimees kinnitab, et kunstimüügil pole mingit pistmist tema firmade majandusraskustega.


Taieseid hallanud hoopis tema abikaasa ja põhjused nendest vabanemiseks olnud isiklikud.