Peatoimetaja Mark Irving. Inglise keelest tõlkinud Kai Vaarandi, Tiina Kanarbik, Kalle Klein ja Tiina Voolaid, Varrak, 2008. 960 lk.


Nagu “Tuhande ja ühe öö” kangelanna Šahrazad õpetab raevuka naistevaenaja Šahzamani muinaslugude abil taas elu helgust nägema, võiks selle raamatu vaatajast saada arhitektuuri armastav persoon. Ilma kunstiliste liialdusteta on see tellis mitte ainult haridustee sillutamiseks, vaid innustav, ärgitav ning mõnust niutsuma panev.


Lisaks ehituskunsti leitmotiividele, nagu Colosseum, Pisa torn ja Melnikovi maja Moskvas, on siia mahtunud terve rida lahedaid kurioosumeid. Näiteks pidevalt uuendatav jäähotell Rootsis Jukkasjärvil ja pärast 21 aastat töömurdmist 2005. aastal valminud 14korruseline, 3200 toaga Bukaresti ajaloolise keskuse kohale rajatud diktaator Ceausescu hiidpalee. Meilt on sisse saanud lauluväljak ning väliseestimaalase Louis I. Kahni Avaliku Halduse Instituut Indias (1974). Lätist on esile toodud Riia turg ning juugendlikud kortermajad. Mõistetavalt domineerivad autorite kodumaal Suurbritannias ning endistes kolooniates valminud taiesed. Mitmeid hoonete kirjeldusi rikastavad nendega seotud toredad mõtteterad. Nõnda leidis arhitekt Frank Lloyd Wright kunagi: ”Ilma oma arhitektuurita puudub meil oma tsivilisatsiooni hing.”