Wolfram Alphat pole mõtet kasutada uue auto või mesinädalateks hotelli valimisel, kuna süsteem ei mõista veel valikuks vajalikke nüansse. Käsitsi tehtavad otsingud on sel juhul asendamatud. WA on otsimootoritest parem, kui küsimustele on vaja leida fakti täpsusega vastuseid. Faktilistele küsimustele vastuste leidmiseks sobib algoritme kasutav programm paremini kui otsimootorite hiiglaslikud andmebaasid.

Wolfram Alpha kasutajaliides on lihtne, vastused on detailsed, sisaldavad teksti, diagramme, kaarte, võrdlustabeleid ja graafikuid. Mõnele võivad küsimuste vastused olla liigagi põhjalikud, aga teadlased, üliõpilased, ametnikud, ajakirjanikud jt on tänulikud põhjalike ja selgete vastuste eest.

Wolfram Alphat võiks võrrelda pigem veebientsüklopeediaga kui otsimootoritega. Sisestades otsingusse riigi nime “Eesti”, ilmub inforikas tabel, kus on kergesti haaratavalt ära toodud Eesti kohta käiv oluline teave, alates lipuvärvidest, asukohast kaardil, rahvastikustatistikast kuni majandusnäitajateni välja. Sel moel kuvatud info on näiteks referaadi kirjutamisel kindlasti kasulikum kui Google’i või Wikipedia linkide ja nende kirjelduste loetelu.


WA on nagu akadeemiline “tark mees taskus”, kuna paljud kasutajad enam ei mäleta täpselt täppisteaduste valemeid, mida gümnaasiumi lõpuklassis või kõrgkoolis on õpitud. WA oskab vastata tehnoloogia, geograafia, ilma, äri, aktsiate, toidutegemise, reisimise, tuntud inimeste ja muusika kohta. Suudab lahendada arvutamise ülesandeid ja vastata isegi küsimusele inimese genoomi kohta.

Tippides otsinguks näiteks “Tallinn NYC”, saab teada et lennutrajektoor Tallinnast New Yorki on 6664 km ja lennuaeg on 7,5 tundi. Kaar­dil kuvatakse ka lühim trajektoor, mis suundub üle Skandinaavia, riivates Islandi saare kagurannikut. Samuti näeme linnade orienteerivat kõrgust merepinnast: Tallinn 32 m ja NYC 10 m. Kui sisestate oma sünnikuupäeva, ütleb WA, mis nädalapäeval te sündisite ja teie vanuse aastates, nädalates, päevades ja tundides. Ka kuu faasiseisu ja päikesetõusu ja -loojumise kellaajad.

Hetkel veel WA otsimootoreid kõrvale ei tõrju, kuid mõne aasta pärast – mine tea. Wolfram Alpha on täiesti unikaalne, pidevalt täieneva faktide baasiga. Tulevikus võiks saada näiteks vastuse ka küsimusele: “Mis on ühist Norral, Eestil ja Mongoolial?” Hetkel veel saab vastuse küll kaudselt, toksides otsisõnaks “Russia”.
Wolfram Alpha eelised otsimootorite ees

Keerukad liitpäringud


Lihtsa päringu korral saab otsimootor tavaliselt aru, mida soovite. Aga mitut fakti korraga küsides ajate otsimootorid segadusse. Google ei kasuta arvutusalgoritme ja siin ilmneb Wolfram Alpha erilisus, kuna pole vahet, mitu märksõna argumendina otsinguks ette anda. WA ei hooli, kas otsite kahte või viitkümmend argumenti, mistõttu liitpäringud õnnestuvad väga hästi.

Otsides infot päikesesüsteemi planeetide kohta, saate Google’iga parimaid tulemused, sisestades otsinguid ühe planeedi kaupa: Maa, Saturn, Jupiter jne. Wolfram ­Alphaga võite panna need kõik ühte päringusse ja saate andmed iga üksiku planeedi kohta ja neid omavahel ka võrrelda. Võite lisada ka päikese ja kuu. Kui andmed on omavahel võrreldavad, esitab Wolfram Alpha need võrdluses, tuues ära ka mediaani, miinimumi ja maksimumi.

Lokaliseerumine, mõõtühikute teisendus


Google on teenused lokaliseerinud, otsingu tulemused erinevad olenevalt sellest, kus te hetkel füüsiliselt asute. Wolfram Alpha vastused ei sõltu enamasti kohast, kust andmed pärinevad.

Näiteks, küsides “New York income per capita” annab WA tulemuse nii Eesti kroonides kui Ameerika dollarites (või ühikute korral Euroopas levinud SI-mõõtühikutes). Google annab küsimusele ka hea tulemuse, kuid valuutad ja mõõtühikud tuleb mõne teise rakenduse abil teisendada.

Täpsus


Paljudele on esimene Wolfram Alpha päring oma nimi. Järgneb pettumus, kuna nime ei ole baasis.

Päring “Andrus Ansip” annab napi vastuse – riigipea. Edgar Savisaare olemasolust pole Wolfram Alpha üldse teadlik. Netist info otsimiseks on Google tunduvalt parem, kuid Wolfram Alphal on üks eelis – see on täpsus. Te ei pea muretsema, kas leitud info on õige või vale. Vastuse täpsus tugineb Wolfram Alpha indeksi õigsusele ja kui pole infot, ei ole vastust. Sellel võib olla suur mõju meie otsingukäitumisele. Wolfram Alphaga saate esitada väga täpseid päringuid, mis lõppkokkuvõttes säästavad aega.

Arvutused ja kalkulaatorid


Praktilisest vaatevinklist on oluline mõista arvutilingvistilise mootori arvutusoskuse ­eelist. Paljud kasutajad ei vaja keerukaid matemaatilisi valemeid, kuid paljud tahavad teada:
- mitu kalorit päevas peaks toitudes ­saama või kehamassi indeks näitajatega “188 cm 84 kg”,
- kuidas arvutada oma hüpoteegi-, liisingu- või laenumakset,
- milline on vahemaa kahe linna vahel,
- mingi rahasumma, näiteks “200 000 EEK”, naaberriikide valuutades.

Tänu Wolfram Alphale on need kalkulaatorid kõik ühes kohas ja ei pea külastama mitut saiti.

Head võimalused võrrelda


Google’i otsimootor ei võimalda näiteks võrrelda eri linnade maksumäärasid. Wolfram Alpha annab USA linnade vahel hea võrdluse. Ehk tulevikus ka Euroopa linnade vahel? Keemilisi ühendeid omavahel võrreldes kuvatakse ka struktuuri diagrammid “­caffeine vs. aspirin”.

Microsofti ja Apple’it võrreldes (otsi: “msft aapl”) avastad, et Microsoft polegi enam nii gigantne, aga viieaastases perspektiivis on Apple’i kasum +762,37% mitu korda võimsam kui Microsofti -24,3%.