Madis Aesma veetis sel puhul pidulikult aega internetivideokanalites Apelsini mahlakamaid palu seedides.
Missugune lugu on parim ...

... pohmelli raviks?

"Juhtum"

Sel roolijoodiklusest kõneleval lool on rohkem kui üks videoversioon, YouTube'is on üleval vähemalt kaks. Võib-olla on mõni veel, ei tea. Lugu on juba iseenesest väga cool, täpne, rütmikas ja tantsuline funk ohtra kitarrinuudeldamisega ja keeruliste puhkpillipartiidega à la Earth, Wind & Fire. Aga eriti vinge on ta veel selle videoversiooniga, kus Tõnu Aare istub null-ühe roolis ja tagaistmel hängivaid napsuvendi kehastavad Ants Nuut, Ivo Linna ja Gunnar Kriik, kes jändavad midagi transistorraadio ja elektrikitarriga, päiksekad ees. Kõik näevad välja, nagu oleksid nad ka päriselt täis, eriti Linna. Võib-olla ongi.

... mida Foo Fighters kadestaks?

"Shakespeare"

Selles videos (see on mustvalge!) on minu arvates kõige lahedam kaader eesti muusikavideote ajaloos üldse.

YouTube'i sekundiskaala järgi tabab kirgastumine mind klipi 34.-37. sekundil. Varjud, hämar valgus ja nurk, mille alt on üles võetud Jaan Kirsi teatraalne trummibreik, on täiesti super. Foo Fightersi poisid võiksid kadestada seda kaadrit, ma tunnen millegipärast.

Mõneti sürrealistlikult mõjub ka tol hetkel paremal ekraanipoolel paistev Gunnar Kriigi legendaarne munakujulise kerega Voxi bass ja mehe enda sõrmustatud käsi. Sürr on asi seepärast, et rohkem ei näidata Kriiki ega ühtegi muud tema kehaosa selle video jooksul sekunditki.

Nii et Moogi kündev Helmut Aniko, trummide taga šõud tegev Jaan Kirss ja Linna Iff on ainsad, keda videos näeb, aga Kriigi käsi justkui vihjaks sellele, et tegelikult on taustajõud palju-palju suuremad. Ilmne metatasand?

... mis toob pisara palgele?

"Andante"

Alt-kantri enne alt-kantrit. Vaid õige pisut niristatakse estraadikraanikesest mett juurde, aga lääge pole "Andante" mitte ühestki otsast. Väga ilus, unistav-virvendav kitarrikäik ja igatsevalt mõjuvad, nukrad harmooniaarengud, muusika autoriks taas kord üks vaaladest, millel Apelsini omalooming seisab - Gunnar Kriik. Video pole küll midagi erilist, Iff kõnnib mingite müüride ees ringi, aga kuna see lugu on paljude Apelsinigi fännide jaoks pea olematu - pole ta ju ühegi plaadi ega kogumiku peal olnud -, tuleb YouTube'i kuulama minna. Antiboonusena kõlab kidrasoolo ajal sametise häälega loetud venekeelne laulusõnade kokkuvõte, et Ott Arderi nukker lüürika ka üleliidulisel vaatajaskonnal pisara silmast kisuks.

Naljaga pooleks - kõik, kes on harjunud oma korteripeo lõppfaasis täis peaga arvutist Ifi lauldud "Vana vaksalit" kuulama ja nutma (selliseid inimesi on), siin on teile nüüd vähemalt sama ilus alternatiiv.

... mida kõik oskavad laulda?

"Räägi, räägi"

Linnalegend Kesk-Eestist räägib, et kord olla sealkandis kellelegi helistatud. Kui inimene toru võttis ja "halloo" ütles, hüütud teiselt poolt ainult "räägi, räägi! Me räägime veel!" ning toru lendas hargile. Nii suur hitt oli see reibas ­reggae-lugu, et jõudis ka nõukogude inimese telefoninaljade arsenali.

Tos kaheksakümnendate telestuudio-ülesvõttes on võimalik näha muuhulgas Priit Pihlapit trummidel ning paari kurioosumit - Tõnu Aaret ilma kitarrita ja Ants Nuuti ilma tromboonita. Ning Gunnar Kriiki, kes näeb välja, nagu võiks ta vabalt "Karulaulu" videos peaosa mängida.

Ah jaa, videot pole YouTube'is, vaid peate otsima dailymotion.com'ist. Tõnu Aare ning Apelsin olgu otsisõnadeks.

... mille võiks siiski ära unustada?

"??????? ???????"

Kui bänd ikka tegutseb üle kolmekümne aasta, on loogiline, et lisaks säravatele momentidele ja headele lugudele tuleb ette ka täbaramaid hetki. Nende alla kuulub näituseks see venekeelsele publikule orienteeritud õudus. Mis siis, et see on vist ainuke pala, mille muusika on välja mõelnud suur laulumees Mati Nuude. Mis siis, et keegi nostalgiline slaavi fänn on kirjutanud kommentaariks "????????? ???? ??????? :)))". Halb on ta ikkagi.

Samast sarjast tasub juurde vaadata veel venekeelset pala nimega "Kenguru", kus Apelsini kaheksakümnendate koosseis pool-pardisammul ümber Mati Nuude ringi keksib. Ning rõõmustada selle üle, et varsti on võimalik Apelsini koos Linna Ifiga ja nende õigete, heade lugudega tuuril näha.

* Apelsini videovaramu vaatamiseks on kõige kergem otsida YouTube'ist üles kasutaja seenetreial, tema konto all on suurel hulgal kõikvõimalikku eesti popiklassikat. Olgu see mees tänatud hunnikut kulda üles laadimast.