Nõder arusaamine, seda küll, ehkki väga inimlik. Lihtsalt meenutuseks niipalju, et isegi Venemaal, kus tohutu hulk aega juhtis riiki parteiks kutsutud moodustis, olid poliitikud erinevad - uskumatu, aga ka oma ideedelt.

Meil on viimasel ajal ilmunud õõvastamaajavalt palju pooletoobist möga kõikvõimalikest sõgedatest härradest, kes on - trõnnnnnn! - sae käima tõmmanud ja talitavad sellega rahvusvahelisel maastikul. Olete te kokku lugenud, palju raamatuid on kahe aaasta jooksul kirjutatud Hitlerist, Stalinist, Brežnevist, Chest, Beriast, nende sõpradest, armukestest, sugulastest ja muidu käsilastest? Ma arvan, et mitte keegi ei tea seda. Ja parem ongi. Ajalookirjandusel on lõdvaks kombeks tegeleda kummalise pseudoajalooga, vandenõuteooriate, lahendamata "saladuste", sensatsioonide ja kurat teab kust välja võetud pasa publitseerimisega tõe pähe.

Ent, nagu aeg-ajalt ilmneb, leidub igas solgiaugus meeldivaid erandeid. Ja päris paljud sellised erandid on välja andnud kirjastus Varrak, ilmselt töötab neil seal paar-kolm ajudega inimest. Mletšini raamat vene välisministritest on justament taoline, mida julgeks soovitada sellisel moel, et sealt ei pea enne lehekülgi välja ja sisse panema (Ott Arderi soovitus kunagi ühes räpases vagunis: "Raamat on lugemiseks. Lehti välja ja sisse mitte panna").

Niisiis Raamat suure algustähega. Lisaks ka käsiraamat, kus kõik sees: Davidovitš Trotski sõgedused ("Revolutsioon - see ei vaja diplomaatiat"), Litvinovi ropp ja vastikult solvav suhtlemisstiil, mida vihkasid kõik kammitsetud lääne poliitikud, masina moodi töötav Molotov, kes ei sallinud midagi uut (selle üle olla avaldanud imestust isegi Gromõko, kes oli ise veel hullem stagnant), Hrustsovi ja Brežnevi aegsed kangelased nagu Šepilov jne pluss roppu moodi ehtvenelikku ebaloogilisust, jugadena kõridest allavoolavat viina, tatist emotsionaalsust, ääretut julmust ning lausa medalit väärivat argpükslikkust. See on vene poliitika oma kõigis värvispektrites.

Vaadake, kui te selle raamatu läbi loete - mida siiralt soovitan kõigile mõtlemisvõimelistele kodanikele - kaob mõneks ajaks ehk isu viriseda meie poliitikas toimetavate tihtipeale diletantlike töllmokkade üle, kes on ometi ohutud, armsad ja nii nunnud, et anna või lapsele kaissu.

Ühest asjast saaab veel aru: miks Esä Seppänen, 17 aastat Moskvas sekeldanud Soome kaubandusnõunik võttis selle osa oma elust kokku lausega: "Venemaal on võimalik elada vaid siis, kui sul on lehma närvid ja sadamatöölise sõnavara".