Sandra võtab kotist välja eelmisel õhtul valmis tehtud ja toidukilesse pakitud seitani. 

Väike pätsike näeb välja nagu pärmitainas. Tekstuurilt on ta aga elastsem ja tugevam, veidi valgehallitusjuustu moodi.   

“Pärast seitani söömist on hästi kerge olla. Samas ta toidab ja on kasulik – ta on hästi proteiinirikas,” kiidab Sandra liha aseainet. 

Sandra polnud enne mu “tere-kas-teeksime-koos-seitani?”-telefonikõnet seitani söönud ega valmistanud. Seni oli ta sojatoodete peal. Kohe pärast kõnet läks ta poodi, hakkas katsetama ja sattus vaimustusse: “Tõesti hämmastav, et lihtsast nisujahust saab teha nii-öelda liha. Alles nüüd avastasin selle, ja mul on ülihea meel!”

Seitani põhiretsept ja asjade käik Sandraga köögis on järgmine.

Võta 3 tassi jahu ja 2 tl soola. Sega. 

Võta 1 peaaegu kruusitäis (see on tähtis, et poleks päris servani, ütleb Sandra) jahedat vett. Sega jahu sisse. 

Kui kooslus hakkab juba taina kuju võtma, vooli seda kätega edasi laua peal, nii on mugavam. 

“Kui jääb väga vedel, võib alati jahu juurde panna; kui jääb jahune, lisa tilgake vett. Ta peaks üsna paks, veidi niiske päts jääma,” õpetab Sandra.

Ühest pätsist saab ühe roa, millest omakorda saab söönuks kolm-neli inimest.  

Järgmiseks tuleb nisujahust voolava vee all tärklis välja pesta. Oleks Eestis saada tärklisevaba gluteenijahu, võiks seda kasutada ja see etapp jääks vahele. Aga nisujahu ajab kenasti asja ära, lihtsalt tärklis tuleb sellest välja uhtuda justkui pesu pestes. Et taina tükid sõrmede vahelt kraanikaussi ei kukuks, teeme seda suure sõela kohal. 

“Kõige hullem mäsu ongi taina tegemine. Pesema peab seda seni, kuni vesi muutub enam-vähem läbi­paistvaks. Alguses eraldub hästi palju piimjat vett.” 

Taina pesemine on üsna tüütu – selleks kulub üle kümne minuti ja käed hakkavad korralikult külmetama. 

“Kui see on juba käpas, läheb kiiremini,” lohutab Sandra.

Pärast pesu jätame seitani toidu­kiles pooleks tunniks lauale seisma.

Plaan on teha kolme rooga: šašlõkivardaid, strooganovi ja burgereid.  

Alustame šašlõkist.

“Seitani saab vastavalt soovile ise modifitseerida. Mina tavaliselt keedan ja siis praen või marineerin. Saab ka kohe friteerida, aga nii mulle ei meeldi. Kui seitan on keedetud, võib teda töödelda nagu tavaliselt liha. Liha on ka ju algul mage – nii et põhiline on seda hästi maitsestada, siis ta maitseb nii, kuidas sina soovid. Näiteks kui paned broilerimaitseainet, on ta kana moodi.”

Lõikame pätsi tükikesteks ning paneme paariks minutiks keevasse vette. Kui seitani tükid tõusevad pinnale nagu klimbid või pelmeenid, võib need välja võtta. 

Paneme šašlõkiks saava keedetud seitani suitsumaitselisse lihamarinaadi ning seejärel mõneks ajaks külmkappi. Paprika ja seened lähevad sojakastme ja palsamiäädika segu sisse – ka need suskame hiljem vardasse. 

Sandra on peaaegu vegan ehk ta ei söö ka mune, piimatooteid ega kala. Vahel harva napsab ta juustu. 

“Ma olen terve elu loomi armastanud ja ühel hetkel sain aru, et see on ju silmakirjalik, kui ma neid samal ajal söön. Nii et peamised taimetoitlaseks hakkamise põhjused olid eetilised,” teatab tüdruk ja ütleb, et talle on vastuvõtmatud viisid, kuidas lihaloomi ja -linde suurtööstuste tarbeks hoitakse ja kasvatatakse.  

“Aga mul on nüüd ka energiat rohkem. Ma ei vaja enam nii palju und ega väsi nii kergesti. Ka peavalud on kadunud. Ega ta super-imerohi ei ole, aga lihtsalt endal on hea tunne, kui midagi sees ei roisku. Ma ei näe liha enam toidunagi. Ma ei vaata tagasi. Alati küsitakse, et kas sa tõesti [liha] ei igatse? Ma tõesti ei igatse.”

Sandra koordineerib kurkide ja tomatite lõikumist ning kartulite ja strooganovi keetmist. 

Ma ei tea, kas see tuleb sellestsamast loodusest ja tervisest hoolivast eluviisist, vanas mõisahoones maal elamisest, oma elu­kaaslasega ühise huvi jagamisest – muu­sika tegemisest – ja Soontaga metsa unistuste kodu rajamise plaani pidamisest või mingist x-faktorist, aga köögis toimetades mõjub Sandra väga tasakaalukana.

Temas valitseb mingi sisemine rahu. Ta on õnnelik nii paljude asjade üle oma elus ja seda on nii hea vaadata.  

Kui Sandra kolme aasta eest taimetoitlaseks hakkas, pidi ta välja mõtlema, mida süüa. Ta hakkas tasapisi uusi toite leiutama. Nüüdseks on ta oma retsepte jaganud taimetoidukoolitustel ja oma veebilehel taimetoit.ee.  

Sandra ei ole õppinud söögitegemist koolis, aga mõtleb, et võimalusel läheks välismaale taimetoidukoolitustele.

Sandra lemmikud on traditsiooniline Eesti toit, aga ka hiina, india ja itaalia köök. Kõige selle juures armastab ta kasutada lihaasendajaid, näiteks sojakotlette. 

“Ka tema elukaaslane Rain hakkas poole aasta eest taimetoitlaseks. Ja kuna Sandra enda sõnul “nuumab teda oma toitudega nii hullult”, siis ei olevatki tal lihaisu selle aja jooksul peale tulnud.

Nii. Marineerunud seitanitükid lükkame vaheldumisi köögiviljadega Raini tehtud varrastesse. 

Lõikame teised pätsid samuti tükkideks ning keedame läbi. 

Praeme paar minutit strooganovi sisse minevat seitanit ja viskame kastmesse hauduma.

Burgeri pihvideks muteeruva seitani praeme kuldpruuniks, maitsestame pipraga ning lõpuks lisame pannile sojakastet.    

Veel paar kiiremat liigutust teiste toiduainetega ja šašlõkivardad, strooganov ning burgerid ongi valmis. 

Kuidas need maitsevad?

Esimene roog: vardad. Kuna neid on kõige vähem pruunistatud, paistavad nad vardas üsna heledad. Välimuselt meenutavad suuri mahlaseid pekitükke. 

Maitse on… imelik. Suitsune lihamarinaad annab küll liha maitse, aga ­tekstuurilt meenutab veidi marineeritud seent. Või on veidi pehmemgi. Süües mõtlen, et liha ei suudaks sedamoodi valmistatud seitan minu toidulaual asendada – liiga harjumatu, liiga ebamäärase pehme tekstuuriga. Aga ebameeldiv ta ei ole, pigem positiivselt huvitav. 

Testiks pakume jahust liha koer ­Ringole. Ta küsib isegi lisa. 

Sandra arvab vardaroa kohta, et ehk sai seda pisut vähe pruunistatud. 

Teiseks strooganov. Kastmes olevad seitanitükid on kenasti kuldsed, nende tekstuur meenutab kanaliha, sest ta on muutunud kiuliseks. 

Aga maitseb see nagu valge kala! Ilmselt mõjus sellele niiviisi hapukurk – see on kummaline, ent väga maitsev roog. Sellist lihaasendajat süües võiks lihast tõepoolest loobuda.  

Lõpuks burgerid, mille vahel on krõbedaks praetud pihvid. Need olid jumala head pihvid! Ja tõesti head burgerid. 

Siin maitsesid pihvid nagu šnitsel ja päris liha.      

Sandragi ütleb, et “ehmusin täitsa ära, need on isegi liiga lihamaitselised!”. 

 

RETSEPTID

Seitani burger

  • pihvikujulisi keedetud seitani tükke
  • värske salati lehti
  • paar tomatit
  • värsket kurki
  • heledat sojakastet
  • kukleid
  • mahedamaitselist sinepit
  • purustatud musta pipart

 

Pane seitanitükid pannile kuuma õli sisse, raputa neile musta pipart ning prae tükke mõlemalt poolt, kuni need on krõbedad ja pruunikad. Siis vala kõikidele tükkidele natuke sojakastet ning pihvid ongi valmis.

Nüüd valmista burgerid: pane kahe kukliviilu vahele salatileht, praetud pihv, sinep, kurk ja tomat.

 

Seitani strooganov

  • keedetud seitani ribasid
  • 1 suurem mugulsibul
  • 2-3 marineeritud kurki
  • 1,5tk köögiviljapuljongi kuubikut
  • näpuotsatäis soola ja purustatud musta pipart
  • 2spl nisujahu
  • kuuma vett
  • (värsket peterselli)
  • (Keiju kaerakoort või soolast tofukreemi)

 

Vala kuumale pannile õli ning keedetud seitani ribad. Raputa neile peale soola ja pipart ning prae ribasid, kuni need on krõbedad ja pruunikad. Seejärel lisa sibul ning prae sibulatükikesi, kuni need muutuvad klaasjaks. Nüüd lisa tükeldatud marineeritud kurk. Pane kastmesse üks puljongikuubik ning vala kõik üle umbes poole panni jagu kuuma veega. Lase mõni minut podiseda. Samal ajal võta üks kruus ning sega seal läbi 2spl nisujahu natukese külma veega, et tuleks selline poolvedel mass. Vala see kiirelt segades kastmesse. Soovi korral võid kastme maitset lihvida veel tükeldatud värske peterselli, natukese kaerakoore või soolase tofukreemiga. Söö kastet keedetud kartuli, riisi, tatra või pastaga.

 

 

Seitani šaslõkk

  • keedetud seitani tükikesi
  • 1 punane paprika
  • 1 kollane paprika
  • šampinjone
  • 1 mugulsibul
  • 1 pakk Santa Maria marinaadi või enda tehtud marinaadi
  • heledat sojakastet (nt. Pearl River Bridge)
  • palsamveini äädikat (nt. Borges)
  • (+ midagi veel vastavalt maitsele)

 

Võta üks väiksem kilekott, vala sinna seitani tükid ja marinaad, sulge kott hoolikalt ning aseta see tunniks ajaks külma. Samal ajal lõika paprikad ja sibul keskmisteks tükkidest ja šampinjonid pooleks ning aseta kõik ühte kaussi ja vala üle sojakastme ja palsamveiniäädikaga (vastavalt maitsele). Kui seitan on tunnike marinaadis olnud, võta grillimiseks mõeldud puutikud ning aja sinna otsa vaheldumisi marineeritud köögiviljad, šampinjonid ja seitanitükid. Grilli vardaid grilli peal või selle puudumisel pannil õli sees. Söö nagu šaslõkki. Juurde sobib näiteks ketšup, sinep, leib ja värske salat.

 

 

 

 

Sandra ja Raini bändil tuleb tänavu plaat välja

  • Elukaaslane Rain üpetas Sandra trumme mängima – nüüd on ta üle kolme aasta ülijõhkra death metal bändi Neoandertals trummar. 2007. aastal oli bänd oma debüütalbumiga Areeni tulevikutäht.
  • Sandra on trummimängimises nii osav, et üks California taldrikufirma valis ta oma artistiks. See tähendab, et Sandra sai kasutada Türgis käsitsi valmistatud pronksist taldrikud.
  • Neoandertalsi MySpace kodulehel saab näha, kui rajult oskab Sandra teha blast-beati – see tähendab ülikiireid lööke ridamisi.
  • Sel aastal valmib grupil teine plaat. „Alles nüüd on tulnud tõelised inspiratsioonipuhangud, see materjal on palju küpsem,“ ütleb Sandra. 

Seitani põhiretsept

  • 3 kruusitäit nisujahu
  • 2 tl soola
  • 1 peaaegu ääreni kruusitäis külma vett

Võta üks suurem kauss, vala sinna nisujahu ja sool ning sega läbi. Lisa vesi, sega ning vormi ühtlane tainapätsike. Mässi see toidukilesse ning jäta 30 minutiks toatemperatuurile seisma. Seejärel loputa tainast hoolikalt jaheda vee all seni, kuni tärklis on jahust eraldunud ja vesi pole enam nii piimjas kui algul. Seejärel lõika pallikesest sellised tükid, nagu toidus kasutada soovid ja pane need potti keema. Seitan on valmis, kui tükid on pinnale tõusnud. Kurna seitan ning seejärel võid neid näiteks marineerida, grillida, praadida, frittida jne. Ühest seitanipätsist saab valmistada ühe toidu. Näiteks kastme, pajaroa, grillvardad või burgerid.