Simpel Session on Eesti ekstreemsportlaste püha üritus, milleta oleks Vabaduse väljaku treppidel rulatajaid poole vähem. Majandusharidusega Mario Kalmre on selle ürituse tähtsaim nina, tema firma Elamussport on ehitanud Baltikumis üle 50 skatepargi.

Seda hoolimata asjaolust, et Kalmre pole kunagi BMXi või rulasõiduga tegelnud. Tema venna Risto Kalmre karjäär BMX-ratturina lõppes samuti pärast seljavigastust juba ürituse algusaastatel. “Meie jaoks pole see kunagi probleemiks saanud,” väidab Kalmre. “Oleme asjas nii sees, et võiks öelda, et me ka ise sõidame.”

Koos venna ja Piret Kulliga Simpel Sessioni tegeva Kalmre sõnul mängivad ürituse edus olulist rolli õnnelikud juhused ja tohutu eeltöö kontaktide otsimisel. Esimestel aastatel vaevus kirjadele vastama kümnest üks. Praegu peavad nad juba sajakonnale sportlasele ei ütlema. Nimekas BMX-võistluste kommentaator Zack “Catfish” Yankush soovis 2007. aastal juba ise üritust kajastama tulla. “Ta oli pärast esimest Tallinna külastust nii “sillas”, et lasi siin kangialuses salongis enda puusale sinimustvalge tätoveerida,” kirjeldab Kalmre.

Võrreldes lääne kommertsvõistlustega on Simpel Session palju vabama õhkkonnaga. Ürituse järelpidudel möllavad külg külje kõrval fännid ja nende iidolid. 

Paljudel sõitjatel on Eestis tekkinud sõbrad ja tutvusringkond. Kodus võivad mõned professionaalid küll villades elada ja Ferrariga sõita, kuid siin ööbitakse tavalistes hotellitubades ning kasutatakse transpordiks bussi. Punaseid roose ega Fidži mineraalvett nad ei nõua.

Stardiraha maksti Simpel Sessionil võistlejale viimati 2005. aastal, kui Tallinnas käis rulalegend Mike Vallely.

Tänavuseks juubelifestivaliks õnnestus Kalmre pundil Eestisse meelitada teinistaar Ryan ­Sheckler (20), kelle elu said MTV tõsielušõu “Ryani elu” vahendusel jälgida ka Eesti vaatajad. Juba 16aastaselt reklaamilepingutega miljoneid dollareid teeninud rulataja populaarsus ületab ekstreemspordi ringkondade piirid. Twitteris on tal ligi 1,2 miljonit jälgijat. Sheckler lendab Eestisse esimeses klassis ja peatub väidetavalt samas hotellitoas, kus Tallinna külastuse ajal ööbis Paris Hilton. 

Aga on Kalmrel mõni unistuste sõitja, keda veel hirmsasti tahaks Eestisse tuua? “Klassi poolest pole enam kedagi. Võistluse tase on juba maksimaalne.”

Kalmre sõnul on nad siiski kord uurinud, kuidas saaks siia tuua Tony Hawki, kes on rulatamises samasugune kaubamärk nagu ­Michael Schumacher vormel-ühes või ­Michael ­Jordan korvpallis.

 “Teda ei saa me enda võistlusele kunagi. Esiteks pole meil enam verti (hobuserauakujuline obstaakel, mille peal sõites sooritatakse trikke – R. P.) ega vastavat ala. Teiseks on tema starditasu 75 000 dollarit. Ka Ryan Sheckleril oleks see tõenäoliselt umbes sama, kui ta tuleks siia raha teenima.”

Kalmre ütleb, et möödunud aasta festivalil pakkus suurima elamuse eestlase Andres ­Lainevoolu finaali jõudmineBMX-sõidus. “Sajast maailmatasemel sõitjast 20 parima hulka jõudmine oli hullumeelne saavutus!” kinnitab Kalmre. “Oli tunne, et sellel üritusel on veel üks eestlasele kaasaelamise dimensioon juures. See on seesama tunne, mille pärast tullakse Otepää MKd vaatama. Kedagi ei huvita Andrus Veerpalu klassikasamm, kui ta on 35. kohal. Staarid vaatad korra ära ja kõik.”