Meeste depressioonist

Sünnitusjärgset depressiooni peeti pikka aega ainult emade haiguseks, kuid nüüd on uurijad hakanud selles nägema ka tõsist isade probleemi. Loomulikult on esimesed nädalad rängad kõigile. Meeste probleem on see, et erinevalt naistest otsivad nad abi vähem tõenäolisemalt. Depressioonis ei ole midagi häbiväärset ja tavaliselt vajatakse ainult lihtsat ravikuuri.

Nahk-naha-vastas-kokkupuude ei ole ainult emadele. Kasutage võimalust olla beebiga lähedane pärast vannitamist või mähkme vahetamist. Mida varem laps teie lõhna ja häälega tuttavaks saab, seda rutem mõjub teie lähedus talle lohutavalt, kui ta sülle võtate. Beebi kandmine süles annab vajaliku usaldusliku läheduse, turva­tunde ja piisavalt ergutust, mis ei lase tital igavleda. Kandmistarvikuid saab kasutada ka siseruumides ja võimaldab, tita kõhul, majapidamistöid teha.

Miks beebid nutavad?

Keskmine beebi nutab erinevatel põhjustel umbes ühe tunni ööpäevas. Beebi nutt on looduse viis tagada, et laps saaks kätte kõik eluks tarviliku. See, mida ta vajab, võib olla toit, jook, valu­vaigistus või tähelepanu. Mõne aja pärast peaksite suutma juba nututüüpe eristada. Päris kindlasti ei nuta beebi teie ärritamiseks. Laps lihtsalt käitub nii, nagu ta keha arvates on vaja käituda.

Juba see, et beebil on vaja iga päev tund aega nutta, on piisavalt halb. Aga mis siis, kui ta nutab vähemalt kolm tundi päevas ja nii kolmel päeval nädalas? See on gaasivalude ametlik definitsioon hästi toidetud ja tervete laste puhul. Tunneli lõpus paistvaks valguseks on tavaliselt kolmas elukuu, kui gaasivalud taanduvad.

On tähtis, et reageeriksite imiku nutule mõne minuti jooksul. Mida kauem pisikesel nutta lasete, seda õnnetum beebi on ja keerulisem algset ärevuse põhjustajat välja selgitada. Nutule reageerimine ei tähenda hellitamist, vaid lapsele teada andmist, et tema vajadused on tähtsad ja need täidetakse.

Kuidas aga säilitada enesekontroll, kui kõik teie ümber on kokku kukkumas? Partner on pärast pikka rasket lapsehoolduspäeva kurnatud ja nutune. Ise olete püsti­jalu magama jäämas, sest öösel oli uni rahutu ja päeval kontoris raske. Nüüd üritate pisitütart uinutada, aga ta lihtsalt ei jää tuttu. Kussutate teda süles, laulate talle. Kuid iga kord, kui laps näib tukastavat ja teie kummardate, et teda voodisse panna, ärkab pisike üles ja hakkab nutma.

Pole mõtet põgeneda tõsiasja eest, et kohati ajab beebi käitumine teid partneriga vihale. See on loomulik reaktsioon. Üks võimalus on astuda lihtsalt mõneks minutiks eemale. Emotsioonide valitsemise võti on viia mõtted millelegi muule, enne kui kontroll kaob.

Elu oli ju hoopis teistsugune. Enne mähkmeid ja pudeleid võisite und täiesti enesestmõistetavaks pidada. Nüüd on see hinnaline tarbekaup. Unega peaks olukord paranema pärast kolme esimest kuud, kui beebil kindlam rutiin kujuneb.

Isikliku käitumise revideerimiseks on kaks head põhjust. Esiteks märkate varsti, et beebi kopeerib kõike, mida teete. Peaaegu kogu lapse käitumine on teisi jälgides üle võetud. Teiseks põhjuseks on see, et mitmed klassikalised inimlikud pahed mõjutavad teie pisikese tervist.

Kui palju laps maksab?

Euroopas kulutavad lapse kasvatamisele kõige rohkem briti vanemad: esimesel viiel aastal keskmiselt 46 000 naela. Sünnist 21. eluaastani kulutavad britid igale lapsele ligikaudu 140 000 naela (2 450 000 krooni). Samas hindab USA põllumajandusministeerium, et 70 000dollarise aastasisse­tulekuga pere kulutab lapsele esimesel 17 eluaastal ligi 270 000 dollarit ehk 2 970 000 krooni.   

Mõned asjad, millega saate emale abiks olla

1. Vahetage mähkmeid.

2. Tõuske ema asemel ise öösel üles, kui laps kutsub.

3. Jagage kodused tööd võrdselt.

4. Märgake, kui vajalikud tarvikud hakkavad otsa saama.

5. Valmistage kiiresti maitsev eine ja koristage pärast sööki laud.

6. Veetke nutvat last lohutades nii palju aega, kui vaja.

7. Pidage nimetatud punktide täitmist enesestmõistetavaks.

Kui nimekirja täita suudate, olete teel täiusele, …. kuni järgmise nimekirjani.

„Beebi isa käsi­raamat” aitab isadel turva­liselt ja edukalt osaleda lapse kasvatamises ja arengus. Sammhaaval kirjutatud tegutsemisviisid muudavad mähkmevahetamise, vannitamise, riietamise, toitmise ja hädajuhtumiste lahendamise lihtsamaks.

Kahe väikese lapse isa Colin Cooper­ on kirjutanud meditsiini teemadel pea 20 aastat.