“Ei jäänud!” teatab poiss. Nüüd on kõik kontrolli all.

Intervjuu kohaks leppisime kokku Stockmanni viienda korruse kohviku, valiku põhjuseks on mängutuba, kus peatoimetajapaari pojad Oskar ja Torsten (1) intervjuu ajaks tegevust leiavad.

Evelin võib Peatoimetaja olla, aga Ekspressile intervjuud andes jälgib pilk eemal mängutoas müttavaid poegi. Ta on pingul nagu vibu­püss: kui kisa tõuseb, liigub Tiidrek Nurme kiirusel.

Raimo on rahulikum. Ta on augustist Delfi peatoimetaja. Nii suure lugejaskonnaga peatoimetajaperet pole Eestis varem olnud.

Peatoimetamisest

Delfi on Eesti võimsaim meediakanal, mida loeb nädalas 650 000 inimest. Kuid kahe viimase peatoimetaja ametiaeg on jäänud lühikeseks. Tõnu Pedaru oli Delfi peatoimetaja napilt üle aasta, Urmo Soonvald umbes pool aastat temast kauem.

Raimo: “Peatoimetaja amet on nii Eestis kui ka mujal maailmas ajakirjandusväljaannetes väga tuuline koht. See ei ole mingi ime, ja ma ei arvagi, et ma sellelt töökohalt pensionile lähen. Ja kui ma sealt kunagi lahkun, siis... ma ei arva, et meedia ja ajakirjandus on ainus, mida elus teha saaks, on palju muid huvitavaid asju.”

Evelin Samuel sai Tervis Plussi pärast seda, kui eelmine peatoimetaja, nimekaim Evelin Kivilo-Paas tänavu aprillis lapsehoolduspuhkusele läks.

“Mina helistasin Mart Luigele, kes on Ajakirjade Kirjastuse juht, ja küsisin tööd. Tegelikult küsisin turundustööd, sest mul on turundusharidus. Aga eks Mart teab, et ma olen kirjutanud ühte ja teist, ma ei tea, mis ta mus leidis, midagi ta leidis.”

Tema juhitud ajakirjal läheb hästi.

“Meil on kogu aeg nina vee peal. Ja suvel on tellijaid juurde tulnud ja jaemüük kasvanud, tellijaskond on stabiilne, ning meedikud kiidavad: usaldusväärne ajakiri.”

Karjäärist

Palun neil joonistada oma karjäärikõver, kõikide tõusude ja langustega.

Joonistatud graafikute järgi on nad karjääri tipus. Aga keelduvad kasutamast sõna “karjäär” (Raimo räägib siin ja edaspidi õppimisest, Evelin eneseteostusest).

Alates 1993. aastast läheb Raimo Ülavere karjäärikõver jonnakalt ülespoole. Oma kõvera joonistab ta vilistades. Kokku töötas ta Äripäevas neliteist aastat.

“Siin ma tulin Äripäeva, siin ma olin arvamustoimetaja, siin uudistetoimetaja, siin olin uudiste juht, siin tegin oma äri – olin konsultant. Ja siis siin on Delfi. Need pole ametikohad, siin vahel on Postimees ja... see pole langus, vaid õppimisekoht.”

Postimehes jõudis Raimo Ülavere olla 2007. aasta kolm kuud peatoimetaja asetäitja. “Seal tekkis selline huvitav olukord, kus ei mina ega need inimesed polnud valmis muutusteks, milleks mind sinna telliti. Ma ise tegin vigu, ja teisalt inimesed polnud valmis. See oli elu parim õppetund ja ma olen selle eest väga tänulik.”

“Karjäääääär.” Evelin Samuel venitab seda sõna ä-tähte pidi mõtlikult, nagu oleks sellel mingi konks või tagamõte küljes. “Minu jaoks ei ole kunagi karjäär olnud tähtis. Eneseteostus on teine asi.” Ja siis: “Okei! Minu tähtsad punktid on seal, kus ma olen saanud ennast teostada.”

Tema kõveral on languspunkte. “Seal on vähe eneseteostust.” Tema esimene tõus tipneb Eurovisioniga (anno 1999), kus, ütleb ta, oli kõik jube lahe. Seejärel tegi plaadi, see oli ka lahe, aga siis tundus, et on vaja teha midagi muud.

Siis tuli plaadifirma Universaliga jama, siis laulis Helsingi linnateatris muusikalis, lõpetas samal ajal kooli ning sellega algas teise eneseteostuskõvera tõus: oli reklaamiagentuuris projektijuht, arvutifirmas Ordi reklaami- ja turundusjuht. Teine kulminatsioon on praegu.

Kommentaariumist

Delfis on tehtud juttu sellest, et Evelin langes kooliajal kiusamise ohvriks. Anonüümsed kommentaatorid pole tallegi halastanud.

Evelin võtab kommentaare rahulikult: “Need peegeldavad kirjutajate enesehinnangut. Sellega pole minul mingit pistmist.”

Raimo ütleb, et on anonüümsete arvamustega harjunud: “Mul on üsna paks nahk. Ning aastate jooksul on tekkinud võime ainult häid kommentaare lugeda.”

Kui Delfi kommentaariumi poleks, jäänuks paljud lood ilmumata, ütleb ta. Sest sealt saab uut infot uuteks artikliteks: lugu hakkab oma elu elama. Ta väidab, et talle isegi meeldib kommentaare lugeda.

Plaanidest, mis peatoimetajana Delfis kavas on, Raimo väga rääkida ei taha.

“Delfi peaks üha enam ja enam muutuma tõsiseltvõetavaks uudistetootjaks,” ütleb ta lõpuks. “Samal ajal peaks tugevnema see suund, mis praegu päris edukalt käima on läinud – rahvaajakirjandus, kus inimesed ise saadavad lugusid, pilte, aitavad toota sisu ja ise seda väga loevad ja tarbivad.”

Kojuminek

Foto teeme Maakri tänaval – see on täpselt kahe välja­ande, Delfi ja Tervis Plussi toimetuse vahel.

Oskar palub ema kaudu fotograafi – ta tahab väga ka pildile jääda. Poseerib. Teeb mereröövligrimasse.

“Äkki teeme pildi poistest ka?”

Fotograaf Annika õnnetuseks on kell natuke palju. Poisid on väsinud.

Evelin Samuel (35)Raimo Ülavere (39)
? Lõpetanud EBSis turunduse ja suhtekorralduse? Õppinud EBSis ettevõtlust ja ärijuhtimist ning Tehnikaülikoolis keskkonnakaitset
? Tervis Plussi peatoimetaja? Delfi peatoimetaja
? Ajakirja tiraaž on 13 000? Delfil on 670 000 külastajat nädalas