Nõudlust pole kahandanud ka mullu samas kvartalis avatud Kesklinna Põhikool, mida rahvasuus tuntakse Reaalkooli erakoolina. Seal õppimine maksab vastavalt sõltuvalt klassist 1500-1800 eurot aastas.

Kvartalis asuvad kaks koolivõimlat, ujula ja staadion. Koolid saaksid neid jagada ühiselt. Samuti korraldada koostöös toitlust, soetada turvateenuseid ja palju muud. Võit pole alati rahaline (suurema mahu puhul saab hinnas tingida), vaid ka ajaline (ühe lepingu ettevalmistamine võtab vähem kahe oma).

Kuid see kõik on vaid nö tehniline osa. „Hariduskinnisvaraga on mõtet muutusi ette võtta siis, kui kaasneb hüpe kvaliteedis Ei piisa sellest, et tõmbame kvartalile ühise aia ümber, lapsed väärivad rohkem valiku võimalusi. Vaja on ka muutusi õpetamise viisis ja sisus,“ räägib Liisa Pakosta, kes on Inglise Kolledži hoolekogu liige.

Paari viimase aasta jooksul on mitmed inimesed arutanud, mida võiks teha hariduslinnakus.
Näiteks Pakosta nägemuses mahuks kvartalisse integreeriv mitmekeelne lasteaed, millist Eestis veel pole. „Lastaedadele pööravad tähelepanu just need riigid, kes tahavad suurimat hüpet hariduses,“ ütleb ta. „Huvi keelekümbluse vastu on üüratult suur.“ Teiseks moodsad laborid. Koostöö linnaraamatukoguga. Ja palju muud.

Reaalkool ja Reaalkooli Põhikool kavandavad samal ajal aga olulisi juurdeehitusi.