On küll. Rahvastikuregistri andmetel elab Eestis ligikaudu 20 Estonit. Kohvreid on 50.

Kas Eesti valitsus teadis, millega Eston Kohver reedel Eesti-Vene kagupiiril tegeles?

Ei. Eestis pole mõnele lääneriigile omast reeglit, et valitsusliikmed kiidavad heaks kõik tähtsamad salaoperatsioonid.

Mõni aasta tagasi liikus vastav idee aga Toompeal. Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon pani ette, et "välisriigis teostatava või välispoliitilisi mõjusid omava teabehanke operatsiooni sanktsioneerimise kord peaks omama lisaks valitsemisala ministri (kapo puhul siseminister - toim.) loale ka välisministri nõusolekut, eesmärgiga vältida või leevendada rahvusvahelises suhtluses võimalikku kahju Eesti Vabariigile teabehanke operatsiooni kompromiteerimisel".

Ettepanek, millel oli komisjoni esimehe Jaanus Rahumägi allkiri, ei läinud läbi. Üheks põhjuseks võis olla hirm, et otsustajate ringi laiendamine ministrite võrra suurendaks infolekete ohtu.

Seetõttu ei pidanudki Eston Kohvri operatsiooni heaks kiitma välisminister Urmas Paet ega siseminister Hanno Pevkur. Nad ei teadnud asjast üldse midagi.

Reedel Walesis NATO tippkohtumisel oli Paedil ja peaminister Taavi Rõivasel tükk tegemist, et vastata oma Lääne kolleegidele küsimustele - mis toimub?

Kas ministrid üldse oleks lubanud korraldada vaid kaks päeva pärast Barack Obama Tallinna-visiiti sellist salaoperatsiooni Vene piiril?

Jätkub homses Eesti Ekspressis