1. Noa peakoka pool (uus tulija)

Öeldakse, et õnn soosib tugevaid. Eesti restoranide siseelu tundval inimesel oli seda raske uskuda. Selgelt kõige respekteerituma peakoka Tõnis Siiguri restoranid paiknesid tihti esikohale väga lähedal, aga mitte kunagi päris tipus.

Siis leidis Tõnis mõttekaaslased ning tegi koos nendega päris oma restorani. Aga õnn oli kangekaelne edasi. Ilmselt teadsid Tõnis ja tema partnerid järgmist söögikohta asutades juba väga hästi, et kõige parema restorani puhul on tähtsad absoluutselt kõik detailid.

Üle mitmekümne aasta ehitati Eestis nüüd majagi spetsiaalselt restoraniks ja... õnn andis lõpuks järele. Nelja, toidu poolest võrdse restorani seas otsustasid seekord paremuse kontseptsioon ja miljöö.

Noa peakoka poolel on hästi paigas pisimadki detailid. Aga ärge uskuge seda juttu! Minge parem ise kohale, sest oma silm ja suu on kuningad.

Tallinn, Ranna tee 3

2. Alexander - meeskonnavahetus lipulaeval (1.)

Neli aastat järjepanu Eesti parimaks restoraniks nimetatud Alexandri köögis leidis möödunud aasta lõpus aset täielik meeskonna­vahetus. Seal toimuvat võrreldakse tihti sõjaväega ning sõjaväelaslikult korrektselt ja organiseeritult toimus vahetuski.

Restoranidega seoses räägitakse alati kõige rohkem kokkadest, aga koht ise on juriidiline, mitte füüsiline isik. Kui heast restoranist lahkuvad kõik töötajad, palkavad omanikud asemele uued ning tagavad selle, et väärtused, mida asutus esindas, oleksid paigas ka edaspidi. Täpselt niimoodi tehti Alexandris.

Uus meeskond valmistab toitu endise kontseptsiooni (Põhjala saarte köök) järgi, kuid seab rõhu pisut teise kohta. Näiteks niisuguseid kastmeid nagu Alexandris ei leia Eestis mitte kusagilt mujalt. Elegantse kergusega jätkab ta Eesti restoranide kõige teravamas tipus.

Muhu saar, Pädaste mõis

3. Horisondi peale võib kindel olla (4.)

Swissôtel Tallinna ja selle esindusrestorani peakoka­kulbid liikusid hiljuti uutes­se kätesse. Sealtpeale on Horisont hakanud kohalikus toidu­elus rohkem kaasa rääkima ning tema ettevõtmised paistavad endisest enam silma.

Horisont astus Eesti restoranide tipus veel ühe sammu edasi ning kuulub punktide summa järgi nüüd rahvusvahelisse meistriklassi. See kindlasti suurendab ootusi ja teravdab pilke, kas söögid-joogid on ikka nii head ja teenindus eeskujulik. On küll. Horisondi peale võib kindel olla. Mistahes tasemel külaliste võõrustamine nende kätt värisema ei pane.

Tallinn, Tornimäe 3

4. Tchaikovsky - klassika, mitte rock'n'roll (2.)

Klassikalised fine dining'u restoranid tantsivad praegu rock'n'roll'i. Kontseptsioone muudetakse radikaalselt, tähtedest ja tunnustusest loobutakse, kristalli ja lauahõbedat kantakse ära ladudesse.

Tchaikovskys aga mängib sulnis sümfooniline muusika edasi. Kristall helgib ning hõbe läigib endiselt. Toit on muutunud varasemast ehk pisut põhjamaisemaks. Radikaalse kontseptsioonimuutuse plaanidest ei ole kosta sõnagi.

Miks peaks? Tchaikovsky on ennast kehtestanud. Väga hea restoran muudab sööjaid, mitte sööjad ei muuda restorani. Kui rohkest rock'n'roll'ist saab küll, ootab Tchaikovsky oma alatises headuses.

Tallinn, Vene 9

5. Põhjaka on põhjalik (3.)

Põhjaka on teist aastat järjest Eesti parim lihtsa toidu restoran. Miks just nemad? Ilmselt tänu põhjalikkusele. Midagi juhuslikku või ajutiselt populaarset siit otsida ei maksa. Kui nemad juba teevad, on see pikalt ette valmistatud ning hästi läbi mõeldud.

Kuidas saavad lihtne leib, tavaline pasteet või igapäevane sink maitsta nii hästi kui Põhjakal? Vastus on lihtne - tänu põhjalikkusele. Loomingulised puhangud köögis tulevad ja lähevad. Moed ja eelistused toiduvalmistamisel tulevad ja lähevad samuti. Aga põhjalikkus jääb.

Järvamaa, Mäeküla

6. Ö on tagasi (20.)

Kui parimate edetabel esimest korda avaldati, sai esimeseks Eesti kõige paremaks restoraniks Ö - ja oli seda kaks aastat järjest. Siis algasid suured muutused ning Ö ei suutnud nendega kaasa minna. Esile kerkisid teised tegijad.

Nüüd on Ö tipus tagasi. Mitte küll uuesti esimene, aga mine järgmisel aastal tea. Uus kollektiiv jätkab moodsa Eesti köögi tegemist uue innuga. Ideed on lennukad ning toidud üllatavad tihti ja on väga maitsvad.

Tallinn, Mere pst 6e

7. OKO pole suve­restoran (6.)

Suur hooajalisus meie restoranide külastamisel rikub sageli mulje ja põhjustab segadust. Kuidas niisugune kärarikas ja pretensioonitu söögiga koht saab olla üks parimaid Eestis?

Aga lähete sügisel tagasi ja üllatute. Rahu ja idüll. Maitsed, mida ei oodanud. Joogid, mida ei ole varem kohanud. Suvi ei ole kindlasti OKO aeg. Sügis, talv ja kevad aga on. Siis paistab OKO omanäolisus välja alates sisenemise hetkest ning kestab kuni sealviibimise viimase minutini.

OKO on üks kõige erilisemaid restorane Eestis.

Harjumaa, Kaberneeme sadam

8. Moon õitseb kogu aeg (10.)

Kui keegi korraldaks lillede iludusvõistluse, siis moonil oleks ilmselt vähe šansse. Liiga tagasihoidlik on tema õis, et võistelda palju kaunimatega. Umbes samasugusteks võib pidada Mooni väljavaateid restoranikonkurssidel. Liiga lihtsad on nende toidud, et võistelda peenemate ja viimistletumatega.

Maitsed ja eelistused muutuvad kiiresti. Eelmise edetabeli esitosinas olid lihtsa ja peenema toidu restoranid esindatud võrdselt. Sel aastal on sööjate igatsus peenema järele ilmselt lisandunud ja lihtsa toidu restorane on tipus praegu neli.

Moon paistab restoranide tipus (ja sinna on ta alati kuulunud) silma sellega, et õitseb igal ajal. Eelistused võivad muutuda siia-sinna, aga Moon jääb.

Tallinn, Võrgu 3

9. Ribe hoiab oma nägu (7.)

2014. aastal läks Ribe peakokakulp uutesse kätesse. Nüüd on restoranil olnud kolm peakokka ja kõik erinevad üksteisest suurel määral.

Mis aga ei erine, on Ribe ise. Enamasti räägitakse peakokast kui restorani esindusnäost, kes muudab söögikohta oma oskuste ja teadmistega. Kuid on olemas ka teistsugused restoranid. Neid kokad muuta ei suuda ega ka tohi. Need ei muutugi, vaid hoopis arenevad edasi. Ja arenevad mitte koka diktaadi, vaid kõikide töötajate panuse tulemusena. Niisuguseid söögikohti on kahetsusväärselt vähe. Hea, et Ribe just selline on.

Tallinn, Vene 7

10. Leib on laual (11.)

Ammuses Eestis öeldi nii siis, kui kõht oli täis ja toidu pärast ei pidanud muret tundma. Leib ja MEKK on kaks restorani, mis teevad n-ö juurtega Eesti toitu, ent kumbki omal moel.

Edetabelis on nad enamasti lähestikku ja väga tipu juures. Aga mitte päris tipus, sest needsamad juured hoiavad lihtsa toidu päritolu küljes kinni ega lase kõrgemale lennata.

Siiski annavad mõlemad restoranid tegijatele leiva lauale ning sellega vist mõlemad ka lepivad, sest ilmselt „lendamiseks" avasid omanikud sel aastal otsekui kokkulepitult kumbki uue söögikoha. Järgmise aasta edetabel näitab, mis lendab ja mis juurtega maa küljes kinni püsib.

Tallinn, Uus 31

11. Cru sai veelgi paremaks (19.)

Cru on möödunud aastaga võrreldes tabeli suurim tõusja. Kui varem olid toidud maitsvad ja nägid head välja, siis nüüd on igale toidule lisandunud oma lugu.

Kokad käivad sagedasti köögi ja söögi­saali vahet ning aitavad kliendil paremini mõista, mida nad söövad ning kuidas see valmistatud on. Suure sammu astus edasi ka restorani joogivalik.

Selle kõige tulemusena kuulub Cru nüüd Eesti restoranide meistriklassi. Kui teil on seal veel käimata, ei ole pilt Eesti köögist täielik.

Tallinn, Viru 8

12. MEKK - maitsed, millel on juured all (12.)

Moodsa Eesti köögi eelkäijaks peetakse kunagist talukööki. See oli enda kasvatatud saadustest tehtud lihtne toit. Toit, mis pidi toitma, mitte maitsenaudinguid pakkuma.

Siin peitubki põhjus, miks moodsa Eesti köögiga restorane nii vähe on. Liiga ahtake on mängumaa kõikide tänapäeva võimaluste ja ahvatluste juures. Seda enam väärivad tunnustust need, kes kasinatest võimalustest ikka ja jälle inspiratsiooni leivad ning uusi maitseid välja võluvad.

MEKK on just niisugune restoran. MEKK pakub maitseid, millel on juured all.

Tallinn, Suur-Karja 17/19

13. Salt on kirglik (9.)

Kõige moodsamast söögitegemisest eesti keeles rääkides tuleb tihti abiks võtta inglise keel. Uute sõnade jõudmine väikeste keelteni nõuab ju tahes­tahtmata aega.

Restoranis Salt tehakse süüa moodsalt ja kirega. Ringi rännatakse sagedasti ja mujalt maailmast leitud huvitav toiduaine või maitse kasutatakse köögis kiiresti ära. Aga mitte sellisel moel, nagu see avastati, vaid iseendale meeldivaimal viisil.

Niisugust segadusse ajavat segunemist nimetatakse fusion confusion'iks. Kui soovite teada saada, millega laias toiduilmas parasjagu aktiivselt toimetatakse, siis minge Salti. Seal segatakse kindlasti hetkel aktuaalsed maitsed kokku kirglikult ja mõnuga.

Tallinn, Vase 14

14. Kolm Sibulat, mis ei ole kibedad (15.)

Kolm Sibulat on toidusõbra paradiis. Seal pakutakse lihtsaid, aga alati väga maitsvaid toite ning joogikaarti, mis muutub järjest huvitavamaks. Kõige selle eest küsitakse hinda, mis lubab restorani juba õige pea uuesti külastada. Et ühed õige magusad sibulad siis?

Ent õigetel sibulatel peab pisut kibedust ka olema. Kibedad on Kolm Sibulat oma konkurentidele. Nemad ei saa tihti aru, kuidas saab niivõrd lihtne söögikoht olla tabelis kõrgemal kohal kui paljud peenemad ja suuremate ambitsioonidega restoranid.

Kõige keerulisem on hästi valmistada kõige lihtsamaid toite. Suured ambitsioonid ja kõrge enesehinnang ei ole head maitseained, vaid rikuvad sageli roa hoopis ära. Vähem kibedust - niisugune näib olevat Kolme Sibula sõnum.

Tallinn, Telliskivi 2

15. Tammuri on üle Eesti talu (16.)

Avamisest saadik on Tammuri talurestoran olnud väga moodne koht. 2008. aastal kirjutasime, et toorained on seal peamiselt muumaised ja rõõmustasime, et foie gras on jõudnud ka talulauale.

2014. aastal tuuled pöördusid. Praegu rõõmustame, et talu pakub oma tiigi linaskit ning maitsenüansse viimistletakse sellega, mis kasvab aias või kõrval metsas.

Palju on aja jooksul muutunud ja ilmselt muutub tulevikus veelgi. Vaid üks asi püsib vist muutumatuna seni, kuniks Tammuril on talurestoran. Ei muutu see, et Tammuri on ikka üle Eesti talu.

Otepää, Mäha küla

16. Chediga harjuti ära (5.)

Chedi-suguse restorani olemasolu üle Tallinnas on imestatud kaua. Ultra­moodne Hiina köök ja teadmine, et sel on väga väärikad taustajõud, on hoidnud Chedit meie edetabeli kõige teravamas tipus.

Nüüd ilmselt harjuti Chediga ära ning imestamine lõpetati. Ühelt poolt on selles restoranis aastate jooksul vähe muutunud. Teiselt poolt peetakse praegu kõigest mis kohalik enam lugu kui eales varem. Seepärast on Chedi tänavuses edetabelis varasemaga võrreldes mõne koha loovutanud, aga see on hoovõtt järgmiseks tõusuks, mitte allavandumine.

Tallinn, Sulevimägi 1

17. Villa Mary suvel ja talvel (uus tulija)

Meie köögi rikkus baseerub küll neljal aastaajal, aga kodunt väljas süüa meeldib eestlasele millegipärast peamiselt suvel. Suvel külastab Maarjamaad ka palju võõramaalasi ning see tähendab, et restoranide jaoks on olemas vaid kaks hooaega: kõrge (suvi) ja madal (sügis, talv, kevad). See omakorda tähendab, et paljudel restoranidel on otsekui kaks nägu. Suvel pakutakse kiiret ja lihtsat toitu paljudele, muul ajal aga valmistatakse fantaasiarikast ning rohkelt oskust ja aega nõudvat toitu vähestele.

Villa Mary ongi üks niisugune kahe näoga restoran. See võib olla ootamatu ja harjumatu, kuid meie enda käitumise tulemus.

Viimsi, Rohuneeme tee 103

18. Fellin muudab liiklust?(uus tulija)

Mõni aasta tagasi avasid kolm noormeest arglikult hooajalise suvekohviku Tallinna-Tartu magistraali keskpaiga lähedal ning kartsid, et selle tagasihoidliku koha pärast keegi küll peatuma ei vaevu. Aga kartus oli asjatu ja Põhjakat peetakse üheks Eesti kõige paremaks restoraniks.

Fellin avas uksed Viljandis, pääses kohe parimate söögikohtade tabelisse ning viis linna lõpuks ometi hea Eesti toidu kaardile. Kas hakkavad autoga liikujad nüüd ka Viljandit sagedamini väisama? Õigem oleks, sest Fellin on huvitavamaid uustulnukaid Eesti söögikohtade peres.

Toitu tehakse siin ausalt kohalikust toorainest ning selle päritolu tutvustatakse ka sööjale. Peakokk on ilmselt üks Eesti andekamaid noori kokkasid. Ja Viljandis lihtsalt söömas ei ole te ilmselt mitte kunagi varem käinud.

Viljandi, Kauba 11

19. Gianni - Itaalia mitu nägu (14.)

Rahvuskööke on Eesti parimate söögikohtade tabelis kõige rohkem Itaaliast. Siinsed Itaalia restoranid otsekui oleksid omavahel kokku leppinud, et tutvustavad oma kodumaad kui väga eripalgelist riiki.

Gianni on püsinud tabelis teistest itaallastest pisut kõrgemal kohal juba teist aastat, aga see ei tule kunagi kergelt kätte. Ilmselt kehtestas Gianni ennast prestiižiga nii nagu kodumaal kombeks. Gianni on soliidne restoran soliidsele külalisele.

Tallinn, Jõe 4a

20. Noa ootamine õigustas end (uus tulija)

Noa avamine oli pikalt ja suure uudishimuga oodatud sündmus. Spetsiaalselt restoraniks ehitatakse Eestis maja üks kord mitmekümne aasta jooksul. Kui see kord jälle kätte jõudis, oli ootamine ennast õigustanud.

Noa on restoran, kus kõik on pisut teistmoodi, kui on olnud seni. Noad on kokkadel vahedad ja nendega valmistatakse päris omanäolisi toitusid - nii väljanägemise kui ka maitse poolest.

Noa on otsekui Noa laev, mis päästab sööja maitsetu ja iseloomutu toidu uputusest.

Tallinn, Ranna tee 3

21. Diip Soo tänavalt (uus tulija)

Headel restoranidel on kombeks paljuneda. Alguses avab uksed üks, peagi hakkavad ümbruskonnas sedasama tegema järgmised.

Diip Soo tänaval on uusim ambitsioonikas söögikoht Kalamajas - ambitsioonikas mitte uhke sisekujunduse või muu kulla-karra, vaid söögi poolest. Diip soovib pakkuda niivõrd head toitu, et selle nautimiseks sõidetaks kohale ka teistest linnadest.

Soovi täitumist ei pidanud pikalt ootama. Kui niimoodi edasi, on Kalamajas varsti häid restorane rohkem kui vanalinnas.

Tallinn, Soo 1/6

22. Aed - killuke ehedat Eestit (32.)

Kes tunneb eestlasi hästi, see teab, et nad käivad teiste eurooplastega võrreldes harvem kodunt väljas söömas. Miks? Igas eesti sugukonnas on keegi, kes elab maal. Ja maamaja juurde kuulub alati aed. Ja aed varustab oma saagiga mitte ainult majaomanikke endid, vaid tihti tervet suguvõsa.

Värskelt korjatud saadustest on häid toite kerge teha. Korralikus eesti peres on tänu aiale alati nii hästi süüa valmistatud, et kehva restorani pole mõtet minna.

Restoran Aed Tallinnas asendab seda oma armsat koduaeda linnainimesele. Siin tehakse road alati värsketest saadustest just nii nagu kodus. Siin on alati rahva­rohke, sest paljudele on Aed teine kodu.

Tallinn, Rataskaevu 8

23. Neh on kultuuritooja (8.)

Mõni aasta tagasi tõi Neh Muhu saarelt Tallinna killukese Põhjala saarte toidukultuuri. Miski­pärast on teised Eesti piirkonnad laisad oma toitu pealinlastele pakkuma. Neh on ikka veel ainus maakonnakööke esindav restoran Tallinnas.

Samal ajal kui teised alles asutavad ennast pealinna minema, astub Neh juba järgmise sammu edasi. Koduköök ei tähenda kolkapatriotismi - Eesti parimad restoranid pistavad rinda Euroopa parimatega, aga parimad kokad on eri rahvusest.

Nii ei räägita Nehi köögis apurokka tehes enam saare murrakut, vaid hoopis inglise keelt. Läheb veel mõni aasta ja see magusroog vaatab vastu mõne Kesk-Euroopa restorani menüüst. Meie toidukultuur areneb mühinal!

Tallinn, Lootsi 4

24. Bocca Pescheria - väike kalaturg (uus tulija)

Tallinn on mereäärne linn, kuid kalaga ei ole siin lood kõige paremad. Kalaturg on avatud ühel päeval nädalas, kalarestorane tegutseb paar üksikut. Seepärast on Bocca Pescheria avamine kindlasti teretulnud.

Esimesed emotsioonid on igati positiivsed ning kalaturg (seda pescheria itaalia keeles tähendab) sai isegi pisut kõrgemad hinded kui Bocca ise. Loodetavasti jääb Pescheria nüüd püsima ning arendab Eesti toidukultuuri edasi nii, nagu seda on läbi aastate teinud Bocca.

Tallinn, Olevimägi 9

25. Bocca - Itaalia meie moodi (17.)

Esimene Michelini tähe saanud Tai restoran asub Taanis, Kopenhaagenis. Taanlane, kes kohta peab, kutsuti seepeale Bangkokki taimaalastele sama head toitu pakkuma.

Kokaoskused lähevad järjest erilisemaks ning hea rahvusköögi spetsialist ja edasiarendaja ei pea enam ilmtingimata ise sellesama rahvuse esindaja olema.

Nicola Tanda õpetab Boccas eestlasi tegema niisugust Itaalia toitu, mida ka Itaalias endas harva kohtab. Tallinn on huvitav toidulinn selle poolest, et siin on vähemalt kaks-kolm väga unikaalselt rahvuskööki tõlgendavat restorani. Bocca on kindlasti üks nendest.

Tallinn, Olevimägi 9

26. Ööbiku talu on koka suvekodu (uus tulija)

Erineval moel koduga seotud restorane on Eestis juba päris mitu. Kõige uuem nendest on Kuimetsa Ööbiku gastronoomiatalu, mille kokk Ants Uustalu endale suvekoduks soetas. Hooajaliseks külastuseks mõeldud pop-up-kodurestoran osutus aga populaarseks ning sellest sai kiiresti aastaringne söögikoht.

Märkimisväärne on Ööbiku puhul see, et suurema osa toorainetest saab Ants oma küla hobiaednike käest. Sigu kasvatab ise, ja väikese restorani pidamiseks ei olegi rohkem tarvis.

Ööbiku on maarestoran selle sõna kõige otsesemas ja paremas
tähenduses.

Raplamaa, Kuimetsa

27. Antoniuse aeg on saabunud (26.)

Ka sel korral ei rikkunud Tartu juba väljakujunenud traditsiooni - „Uus parim restoran igal aastal". Nüüd on käes Antoniuse aeg!

Linna esindushotelli restoran on linna parim. Kõlab ju loogiliselt ja loomulikult? Selle positsiooni saavutamine siiski niisama lihtsalt ei käi. Antonius on oma koha igati välja teeninud, aga loorbereid nautima jääda neil ilmselt ei lubata.

Tartu restoranidel on aeg jõuda oma arengus järgmisele tasemele. Ilmselt hakkab see kärmematega juhtuma juba õige pea.

Tartu, Ülikooli 5

28. Dominic on veiniusku (21.)

Kui 2008. aastal restoranide edetabel esimest korda koostati, oli Dominic kohe nimekirjas sees ega ole oma positsiooni loovutanud tänaseni. See on kadedaks tegev stabiilsus. Niisuguseid kohti on Eestis kokku vähem kui kahel käel sõrmi.

Ühel aastal hinnatakse Dominici pisut kõrgemalt ning teisel aastal jälle pisut madalamalt, kuid kaks asja on kindlad: selle restorani veinikaart on alati huvitav ning iga veini juurde pakutakse kindlasti sobilik roog.

Eriliselt särab Dominic siis, kui nad saavad võõrustada mõnd veinikoda ning teha selle veinidele spetsiaalne õhtusöök. Niisugust võimalust pakutakse neile sageli.

Tallinn, Vene 10

29. Polpo aeg on ees?(31.)

Möödunud aastal tuli Polpo restoranide edetabelisse paljutõotava uustulnukana, aga süües kasvab isu. Sel aastal paigutub ta juba Tartu restoranide seas teisele kohale.

Need Tartu restoranid näivad mängivat omavahel vahvat ringmängu. Põhiliselt on tabelis samad nimed, ainult parim vahetub igal aastal. Polpo pole veel saanud esimene olla - ilmselt järgmisel aastal. Võimeid selleks kindlasti piisab. Ootame huviga!

Tartu, Rüütli 9

30. Sfäär on teenäitaja (30.)

Sfääri-sugust söögikohta Tallinnas ja kogu Eestis teist ei leidu. Söömine lihtsalt ei ole veel osa väga paljude inimeste elustiilist. Aga just „stiilne" on Sfääri iseloomustamisel esimene märksõna, mis pähe tuleb.

Selleks et püsida stiilne, tuleb kõikide uute arengusuundadega kohe esimeste hulgas kaasa minna. Just niimoodi Sfäär teebki. Praegu, kus Eestis on alanud kohvijoomisharjumuste ümberkujunemine, on Sfäär üks väheseid kohti, kus kohvi valmistamise uusi mooduseid juba tuntakse. Stiili-inimesed kohtuvad Sfääris.

Tallinn, Mere pst 6e

31. Wicca on nõiduslik (13.)

Wicca on vahest üks kõige selgemalt oma nime järgi tegutsev restoran Eestis. Wicca'd - kunagised taimetargad - ravisid inimesi taimede toimeomadusi kasutades.

Restoran Wicca asub küll Laulasmaa spaas, kuid ravitsejaks ei pürgi. Taimede maitsemaailm on see, mis neid paelub. Nii ongi Wicca toidud need, mida teisedki restoranid Eestis sagedasti pakuvad, aga otsekui nõiduslikul moel maitsevad Wicca road alati pisut omamoodi.

Kolm aastat on need nõiduslikud maitsetaimed hoidnud Wiccat Eesti parimate restoranide hulgas. Ja taimede vägi pigem kasvab kui kahaneb.

Harjumaa, Laulasmaa, Puhkekodu tee 4

32. Café Lyon - kolm ühes (uus tulija)

Neid söögikohti, mis proovivad pakkuda kõike ja meeldida kõigile, ei saada enamasti edu. Suur tükk ajab suu lõhki, manitseb eesti vanasõna. Lyon alustaski „ettevaatlikult", esialgu vaid kolmes suunas korraga. Hommikul pagariäri, päeval lõunasöögikoht, õhtul á la carte restoran, mille toidul on selged fine dining'u tunnused!

Aga tegu ei ole mitte lihtsameelsuse, vaid väga hea ümbruskonna vajaduste tunnetamisega. Ühel pool asub suur magalarajoon Õismäe. Asutuste ja ettevõtete arv muudkui kasvab, kuid häid söögikohti paari kilomeetri raadiuses on vähe.

Kuna kõiges kolmes funktsioonis osatakse olla piisavalt hea, ongi ime sündinud. Lyonil läheb hästi. Raske öelda, kas pagariäri, lõunasöögirestorani või õhtusöögikohana, aga Lyon on kindlalt Eesti parimate tabelis sees. Seda imet tasub minna vaatama, olgu lähedalt või kaugelt.

Tallinn, Meistri 22

33. La Bottega - Itaalia tuhkatriinu? (18.)

Itaalia söögikohti on Tallinnas juba hirmus palju. Peaks ikka olema paras peavalu, et otsustada, missugusesse sööma minna. Aga võta näpust. Ei ole see nii raske midagi.

Restoranide edetabelisse on asjatundlikult välja sõelutud parimad Itaalia söögikohad. Kui nüüd nende seast valida, siis La Bottega on kõige... tagasihoidlikum. On lihtsalt olemas ja millegagi teiste seast esile pürgida ei proovi.

Aga kui astud uksest sisse, kaob igasugune tagasihoidlikkus silmapilk. Söögid ja joogid flirdivad külalistega meelsasti ja senikaua, kuni need on sunnitud lahkuma. La Bottegas käik jääb meelde otsekui kohtumine tuhkatriinuga.

Tallinn, Vene 4

34. Mr Jakob on hea lapselaps (uus tulija)

Ülimoodsa Otepää golfihoone restorani sisse astudes hakkavad esimesena silma vanad esemed. Need ei ole siin juhuslikult, sest vanad väärtused on selles kohas au sees.

Mr Jakobis saadi hakkama tõenäoliselt aasta kõige südamlikuma söögiüritusega, kui peakokk korraldas õhtusöögi ühes oma vanaemaga. Toit oli siis niisugune, nagu vanaema kodus teeb, mitte niisugune, nagu lapselaps restoranis teeb. Vanaema oli köögis kohal ja juhatas ise vägesid.

Vanavanematelt pärit kombed ja mõtteviis on Mr Jakobis kohal iga päev. Teist sarnast ilmselt Eestist ei leia.

Otepää, Mäha küla, Looritsa

35. Kaheksa Jalga on kui mereelanik metsas (36.)

Ega see igapäevane küll ei ole, et ühe pisikese maamõisa restoranil niisugune nimi on. Selleks et asjasse pühendamata külaline ei arvaks, et tegu võiks olla näiteks toolijalgadega, on kaheksajalg kroonlühtrina kenasti lakke riputatud.

Kohalikud teavad hästi, et tegu on maadeavastaja Kotzebuele kunagi kuulunud mõisaga, mis tema reisidest ja seiklustest inspireerituna eklektiliseks on taastatud. Söök oli varem niisuguse restorani jaoks ehk pisut liiga kohalik, aga uus kokk mõistab mõisaomanike mõtteid paremini - paneb Maarjamaa maitsetele tubli kulbi­täie eksootikat lisaks ning tulemuseks on söök ja söögikoht, mille sarnast teist Eestis kindlasti ei ole.

Harjumaa, Kõue mõis

36. Dietrich on Haapsalus tagasi (uus tulija)

Hapsal Dietrich on Haapsalu parim söögikoht. See on tegelikult väga vana uudis, mida teati juba möödunud sajandi alguses. Ainult siis oli tegu Paul Dietrichi pagarikojaga, mille lugu katkes Haapsalu okupeerimisega Teise maailmasõja ajal.

Nüüd on maitsev elu vanas kohas tagasi. Just nagu saja aasta eest, käiakse Diet­richis söömas häid kooke ja mitte ainult - ka muud road on seal märkimisväärselt head.

Eriliselt hästi aga õnnestuvad nende juures igasugused pidusöömingud. Jälgige kalendrit! Kui järjekordne üritus välja kuulutatakse, olge kindlasti kohal.

Haapsalu, Karja 10

37. Platz jääb teele (38.)

Neile, kes satuvad Rotermanni kvartalisse Tallinna kesklinnas, jääb Platz igal juhul teele, sest restoran asub kvartali kesksel kohal. Sööjaid on siin alati rohkesti.

Platz lubab pakkuda igaühele midagi. Ja pakub ka. See ei tähenda, et söögikaart ulmeliselt pikk oleks. Pigem on see hästi läbi mõeldud. Sama käib restorani veinikaardi kohta.

Inimesed, kes kummaltki kaardilt enda jaoks midagi leiavad, tunnevad end siin hästi. Kui tahate ka ennast hästi tunda, siis minge Platzi.

Tallinn, Roseni 7

38. Nero on kangekaelne (33.)

Iga aastaga jääb restoranide edetabeli koostamise algusest peale tabelis olnud söögikohtade arv väiksemaks. Imestada pole midagi, sest tubli restorani eksisteerimise eaks peetakse viit aastat.

Niisuguse sissejuhatuse põhjal peaks Nero olema rauk mis rauk. Aga võta näpust! On olemas üksikuid, kelle eluiga on isegi inimese omast pikem - lausa kordades pikem. Loodetavasti jätkub Nerol pikalt ka kangekaelsust, et seda tutvustust veel palju aastaid korrata saaks.

Tallinn, Sadama 11a

39. Kuninga - julge nimega restoran (uus tulija)

Kuninga restoran Kuninga tänavas - niisugune nimi ja asukoht kohustavad olema midagi enamat kui lihtsalt restoran.

Kuninga restoran küll ilmselt otsib veel oma nägu, aga nii head nad juba on, et umbes 1300 Eesti söögikoha seast 50 parima hulka pääseda.

Kuninga soovib eristuda kalavaliku poolest ning pakkuda värskeid, eksootilisi ja kohalikke mereande. Merelinnas Tallinnas ei ole kalarestoranidel miskipärast kuigi pikka iga olnud. Kui Kuninga püsima jääb, on see kuninglik tegu.

Tallinn, Kuninga 3

40. Ruhe on mereääre muinasjutt (uus tulija)

Läänemeri ei ole Vahemeri. Siin on enamasti külm. Kalad meres on väikesed ja neid on vähe. Igapäevane saak tuleb raske tööga. Niimoodi algab väikese rannarestorani Ruhe muinasjutt.

Aga nagu muinasjuttudes ikka, läheb lugu edasi aina helgemaks ja helgemaks. Vaated Ruhest on imelised ning Ruhe näeb isegi imeline välja. Söök selles rannarestoranis on nii lihtne, et paneb paljud kriitikud imestama. Aga seda ei tehtagi kritiseerimiseks, vaid ikka söömiseks.

Eesti rannarahva söök on olnud lihtne juba mitusada aastat. Ruhe jätkab traditsiooni julgelt.

Harjumaa, Jõelähtme, Neeme

41. Meat Market teab lihast kõike (23.)

Möödunud aasta Tartu parim restoran andis seekord ka teistele ruumi särada. Niimoodi on Tartus kombeks, parim restoran on igal aastal uus.

See aga ei tähenda, et Meat Market oleks kehvemaks jäänud. Liha tuntakse selles majas hästi, aga seda, et siin peale lihamägede muud ei pakuta, ei maksa peljata. Meat Market on moodne restoran, kus liha kõrval on alati mitu teist huvitavalt valmistatud komponenti.

Ka siis, kui kõht tühi ei ole, tasub nende juurde ikka minna, sest joogikaart on mitmekülgne ning lihaga võrdselt hästi valmistatakse Meat Marketis kokteile.

Tartu, Küütri 3

42. Sesoon teeb Tallinna suuremaks (24.)

Sesooni pääsemine Eesti parimate sekka oli üllatus paljudele. 600 sööjat päevas on Tallinnas ulmeline arv. Mitte ükski teine á la carte söögikoht Eestis niisuguse numbrini ei küündi. Ja Sesooni sõbralike hindadeni samuti mitte.

Ime sünnib siis, kui kiire lõunasöögiaeg läbi saab. Sesoonis on siis endiselt inimrohke ja nõnda kestab sulgemiseni välja. Hea hinna ja kvaliteedi suhe teeb imesid. Sesoonile sarnased kontseptsioonid on seni olnud võimalikud vaid väga suurtes linnades. Või on Tallinn vahepeal märkamatult palju suuremaks kasvanud?

Tallinn, Niine 11

43. Lucca - väike maja teeveeres (28.)

Eesti maanteede veered on piisavalt tihedalt täis söögikohti, mis peatuma ei kutsu. Kuhu küll on ikka ja alati nii kiire, et sellele tuuakse ohvriks täisväärtusliku toidu söömisele paratamatult kuluv pisut pikem aeg?

Lucca asub linna piiril. Kõige sagedasemal möödujal jääb siit koduni vahest mõniteist kilomeetrit. Aga kõige sagedasem mööduja on ka kõige sagedasem hoo mahavõtja. Luccas ootab lihtne, kuid maitsev toit ning veinid, mida mujalt tihti ei leia. Restorani veinipoest on hea kodust veinivaru täiendada.

Iga teeäär Eestis vajaks vähemalt ühte Lucca-sugust kohta.

Tiskre, Keskpäeva tee 1

44. Lusikas on järjekindel (uus tulija)

Kahvel ja nuga on söögilaua valitsejad. Lusikal õnnestub nendega mõnikord võrdselt ühes reas olla, aga mitte iga kord. Umbes niisugune on vahe Eesti kõige tuntuma veinirestorani Dominic ja selle väiksema venna Lusika vahel.

Lusika toit on lihtsam kui Dominici oma. Lusika veinivalik on kitsam kui Dominici oma. Aga lihtsam ja kitsam ei tähenda, et kehvem. Lusikas on pidanud ennast korduvalt tõestama ja endale teiste seas küünarnukkidega teed rajama. Aga see tasus end ära, sest nüüd on Lusikas meeskonnas - Eesti parimate restoranide meeskonnas.

Tallinn, Aia 7

45. Truffe kogub jõudu (35.)

Tartu on omapärane toidulinn. Välispidiselt ei toimu siin suurt midagi, aga võõrale silmale varjatult käib vilgas tegevus. See tegevus on üks kummaline ringmäng. Tabelis on Tartust esindatud igal aastal ühed ja samad söögikohad, aga nad vahetavad pidevalt kohti.

Tartu ringmäng on praegu nii­suguses seisus, et vahepealne parim on praegu nimekirja allotsas. Samas näitavad kõik märgid, et Truffe kogub kõrgemale rühkimiseks uut jõudu. Seega on sinna sööma minemiseks õige aeg.

Tartu, Raekoja plats 16

46. Supelsaksad püsivad virged (39.)

Pärnu toiduelu tardus kuidagi paigale. Edasiminek seiskus ning Eesti parimate söögikohtade nimistusse jäi alles ainult üks suvepealinna esindaja - Supelsaksad.

Omamoodi irooniline olukord, sest Supelsaksad on tuntud just idüllilise vaikelu eeskujuna. Siin käiakse ennekõike hubaselt aega veetmas ja häid kooke nautimas. Aga selleks, et külalised saaksid nautida, peab pererahvas virge püsima. Nii lihtne ongi Supelsakste edu saladus.

Nüüdseks on ülejäänud Pärnu jõudnud samuti virguda ja küllap saab järgmisel aastal siit juba värskemaid uudiseid kuulda.

Pärnu, Nikolai 32

47. GMP Pühajärve - seda te ei oodanud (44.)

GMP Club hotell ja Pühajärve restoran asuvad ootamatu arhitektuuriga hoones. Nii­sama ootamatu, aga hoonesse sobiv, on siin kõik muugi. Hotelli numbrituba võiks kuuluda pigem suure linna klaastorni ning Pühajärve restorani toidud pigem sama linna upsakalt tähelepanu taotlevasse söögikohta.

Siitkandist on 2014. aastal Eesti parimate restoranide tabelis juba kolm söögikohta, aga veel rohkem erinevad, kui need kolm, olla ei saa.

Pühajärve restoran eristub varjamatu püüdlusega olla nii moodne kui võimalik. See kas meeldib või ei meeldi mitte üks põrm, aga ükskõikseks ei jäta kohe kindlasti kedagi.

Otepää, Tennisevälja 1

48. MerMeri viis stiilset aastat (47.)

Kui perenaine Merrit oma kodus Kolga-Aablas viis aastat tagasi restorani avas, ei pidanud tõsised ettevõtjad seda sündmust mitte mingil moel tähelepanuväärseks. Las amatöörid teevad pealegi oma tempe.

Kui amatöörid Merrit ja Jaan oma koduköögiga kohe samal aastal 50 parima söögikoha tabelisse prantsatasid, seati küsimärgi alla kogu tabeli adekvaatsus.

Nüüd on MerMer olnud tabelis viis aastat. Selle aja jooksul on selgeks saanud üks asi. Elukutse kõrval on olemas veel teinegi suur jõud, mida tuleb aktsepteerida ning millest tuleb lugu pidada. See on elustiil. Kumb on tugevam, seda need kaks alles hakkavad välja selgitama. Vaatame viie aasta pärast uuesti.

Harjumaa, Juminda poolsaar

49. Neikidile sündis vend (43.)

Kummast see jutt nüüd on, Neikidist või tema vennast? Tegelikult ikka Neikidist, sest ainult väga head restoranid saavad endale venna ehk teiste sõnadega - ühe restorani võtmeinimesed asutavad teise veel.

Ausalt öeldes ei oleks Neikidist seda uskunud. Natuke ujedalt ja tagasihoidlikult on nad ajanud oma asja paremate söögikohtade kärarikkas maailmas. Vaga vesi, sügav põhi, ütleb eesti vanarahvatarkus.

Tallinn, Wismari 3

50. La Dolce Vita - Tartu oma itaallane (29.)

Alles ülemöödunud aastal oli La Dolce Vita Tartu parim söögikoht. Itaalia restorane oli Eestisse saanud väga palju ning parimad neist troonisid edetabeli ülemises otsas.

Kahe aasta jooksul on siinmail itaallastega ära harjutud ning varasema võrreldavat vaimustust nad enam esile ei kutsu. Siiski on neis endiselt rahvarohke.

La Dolce Vita on kindel kandidaat Tartu kõige populaarsema söögikoha nimetusele. Imestada ei ole siin midagi. Söögid on stabiilselt head ja ehedalt itaalia­pärased. Joogid on valitud niisugused, et ülikoolilinna elanikele meeldiksid. Kui tartlane sind oma linna sööma kustub, siis suurima tõenäosusega La Dolce Vitasse.

Tartu, Kompanii 10