Survet hakkasid nad tundma kevadel, kui ostsid välja Kiviõli Keemiatööstuse (varem kuulus neile pool ettevõttest), mis põlevkivist õli välja kuumutab. Alexela teatas kavatsusest tootmine uuendada, mis oli hea sõnum. Kuid ühtäkki hakkas ussitamine. Heiti Hääle sõnul jõudsid nendeni jutud, et „nüüd on seal Alexelas ikka midagi vussis, et seal on suur risk, poisid ei kontrolli enam midagi, Vene partnerid ruulivad Eesti asja.“ Kõlakad levisid kohalikes omavalitsustes, Riigikogus, valitsuse tasandil, suurettevõtjate seas. „Neid kohti, kus me seda juttu kuulsime, oli lugematu arv,“ märgib Marti Hääl.
Ida-Virumaa õliväljad on oluline rahvuslik rikkus. Alexela idee ehitada Paldiskisse regionaalne LNG-terminal on poliitiliselt pingeline projekt. Balti riigid ja Soome on selle pärast madistanud mitu aastat.
Niisiis tegutseb Alexela poliitiliselt tundlikel aladel ja pool firmast kuulus äripartnerile Idast. Delikaatne situatsioon.

„Me oleme küsinud julgeolekuorganitelt, et kas meiega on mingi probleem,“ ütleb Heiti. Ühtegi negatiivset vastust nad ei ole saanud. „Oleme käinud ka erinevate Eesti tipp-poliitikutega kohtumas ja küsinud, et milles on probleem. Aga sellist inimest, kes oleks meile otse öelnud, et teil on probleem, ei leidunud. Jäi üle ainult aimata.“
Vennad mõistsid, et nende risk on nn julgeolekurisk.
Marti Hääle sõnul hakkasid nad pelgama, et „julgeolekurisk“ võib lõpuks tuua…