Kanal 8 alustas tööd kuu aega tagasi suure pauguga. Andrus Värnik rääkis usutluses Sandra Jõgevale avameelselt oma alkoholismist. Seda vahendas ka “pisarateni avameelsust” tõotanud Delfi.

Kanal 8 lubas uut taset. Vastutav toimetaja Hans Ulmiste selgitas, et teletegemine ei pea olema meeletult kulukas. Uut kanalit pidi vedama “ajakirjanduse ja teletaustaga sõpruskond, kes ei ole suure raha peal väljas”.

Avamispidu oktoobris oli optimistlik. Jõgeva meenutab, et trallil oli 90ndate hõngu.

Kuid avamine lükkus mitu korda edasi. Kord puudus õige kaabel, kord tühistati kanali tegevusluba. 1. juunile planeeritud avamine sai teoks alles detsembri alguses.

Kanali tõmbenumbriks pidi saama tõsieluseriaal “Karu kannatused” autovaruosadega tegelenud ettevõtja, hetkel end vabakutseliseks töötuks tituleeriva Tarmo Karu seiklustest. Seda pole tänini juhtunud.

Telekanal jõudis tegutseda vaid nädala, kui ilmnesid probleemid ja sõpruskond, kellest Ulmiste rääkis, sai pahaseks. Selle liikmed ei ole saanud lubatud palka.

Sandra Jõgeva tunnistab, et arvas algusest saadik: tegu on riskiprojektiga, kust raha ei pruugigi tulla, vähemalt mitte kohe.

Jõgeva oli seotud kolme saatega: kunstisaade “Kunstiklassikud”, arhitektuurile, disainile ja kunstile keskenduv “Artefakt” ning kirjandussaade “Kirjutav inimene”.

Saadete tegemine oli katsumusterohke. “Kirjutava inimese” teise osa tarvis pidi saatetiim sõitma telekanali väikebussiga Tartusse. “Klappisime sõna otseses mõttes oma viimaseid sente kokku, et saaksime klaasipesuvedelikku osta,” kirjeldab Jõgeva.

Tartus tehtud intervjuud pole aga keegi näinud, sest kaameramees annab salvestise üle alles siis, kui saab töö eest 50 eurot. Üleeile maksis kanali omanik siiski nõutud raha ära.
Ka monteerijad-operaatorid keelduvad töötamast, sest pole saanud lubatud tasu. Jõgeva ise palus abi videokunstnikust sõbrannalt.

Operaator-monteerija Georg Sander Männik läks uude kanalisse töökuulutuse peale. Büroo juht öelnud, et kui raamatupidaja saabub, sõlmitakse kirjalik leping. See jäigi vormistamata. Kui raha ei saabunud, lõpetas Männik töötamise.

Kanali ainsal valgustajal Kuno Laanistel polnud samuti ametlikku töölepingut. Kuna telekanalil puudus valgustustehnika, rentis Laaniste selle tuttavalt soodsa hinnaga. Telekanal pole talle renti hüvitanud. “Ma arvan, et enne tõuseb päike solgipangest, kui see raha minuni jõuab,” ütleb ta.

Kanal 8 omanikeringi kuuluv Andres Kullo väidab, et kanali palgal peaksid olema ainult tegevjuht ja sekretär ning sedagi alles siis, kui tekib võimalus neile palka maksta. Tema väitel loodi Kanal 8 selleks, et anda väljundit teletegijatele, kes ei pääse mujal eetrisse. Saadete tootjad pidid ise leidma rahastajad ja panema kokku meeskonnad.

“Lihtsalt olge lahedad.väljendage ennast tehke saateid mis teid huvitavad ja kõik sujub....ja ükspäev märkab just sind üks Holliwoody produtsent ja siis oled sina see kes lebab palmi all ja loeb dollareid ja mõtled omakeski , et krt ma olen ikka siga andekas:),” motiveeris Kullo raha nõudvaid töötajaid meilitsi (kirjapilt muutmata).

“See pole midagi uut, nii töötavad ka teised Eesti telekanalid,” teatab Kullo Ekspressile. Hiljem ta täpsustab: kui tegijad raha ei leia, siis kas saadet ei tule või tehakse seda hobi korras. See, kui paljud saated leidsid sponsori, on tema sõnul ärisaladus.

Kullo väidab, et kanal ei ole kellelegi ees võlgu. Lisaks ei tea midagi kanalile kuuluvast väikebussist, millest räägib Sandra Jõgeva. Süüdlasena näeb ta hoopis telekanali büroojuhti Mary ­Charlotte Toverit. Kullo väitel ei suutnud naine leida saadetele ainsatki sponsorit. “Tohutu meeskond tööle kutsutud, aga tulemust vähevõitu,” kurdab Kullo.

Toveriga aga väidab, et tegutses vastavalt omanikuga tehtud kokkuleppele.

Hiljaaegu palus Kullo panna kõigil kirja tehtud töötunnid. “Otsustasime ka seda, et tehtud töö eest peab tasu saama. Kuna summa on piisavalt suur ja meile ootamatu, siis palun kannatust,” kirjutas ta töötajatele.

Ekspressile väidab Kullo, et osale tööst peavad siiski saadete loojad ise rahastuse leidma, sest kanal pole kõiki saateid tellinud.

Lõpuks kinnitab Kullo, et Kanal 8 pole surnud. Tema sõnul leidub Eesti teletegijate seas veel piisavalt huvilisi, “et toota uusi saateid ja viia ellu ideid, mis olnud vaka all”.