Viimase juht Paavo Viilup ütles Ekspressile, et tema firma ei kavatse riigihankel osaleda. "Tallinna koolidel on suur huvi konkureeriva lahenduse vastu, mistõttu peame paremaks teha koolidega koostööd otse, mitte linna vahendusel," ütles firma juhatuse teine liige Roald-Henrik Sinissaar.

Haridustegelased teavad Stuudium.comi e-päevikut eeskätt Inglise Kolledži omana. Ka kolledži õpetajad kutsuvad seda „meie e-kooliks“, meedias on samuti räägitud Inglise Kolledžis välja töötatud keskkonnast.

Tegelikult arendab uut e-kooli ja teeb sellega äri erafirma Koodimasin. Tolle osaühingu peremeesteks olid Johannes Anniste ja Ülo Viilup, keda teatakse rohkem metsaärist kui veebibisnisest. Ülo Viilup on Inglise Kolledži juhtkonda kuuluva Paavo Viilupi isa.

Paavo Viilupi sõnul kasutas ta ettevõtet e-päeviku loomiseks "ajaloolistel põhjustel": "See firma oli olemas."

Praeguseks on olukord muutunud, sügisest figureerivad Koodimasina osanikena Paavo Viilup, Roald Sinisaar ja Joel Limberg. Koodimasina müügitulu oli 2013. aastal 32 200 eurot, kasvades 85 protsendi võrra.

E-koolide turu liider (2013. aastal 90 protsenti turust) on e-kooli pidaja Koolitööde AS. Selle omanikeks on tuntud ettevõtjad Heldur Meerits, Rain Tamm, Joel Aasmäe, Üllar Jaaksoo, Toomas Vaher, Erko Kundla ja Raivo Hein.

2013. aastal oli e-kooli käes 90 protsenti turust, Koolitööde ASi müügitulu oli 387 000 eurot.

Inglise Kolledžist alguse saanud konkurendi tulek ei tee e-kooli juhtidele ja omanikele rõõmu. Samalaadne käekiri iseloomustas ka Reaalkooli erakooli loomist, mis ärritas avalikkust mõned aastad tagasi. Tookord kurjustas Audentse erakooli omanikeringi kuuluv Heldur Meerits Päevalehes, et uue „kooli loojad kasutavad varjamatult Tallinnale kuuluvaid ressursse.“

Roald Sinissaar nimetas seda paralleeli aga eksitavaks: "Stuudiumi arendamisel ei kasutata avalikku raha ega ressurssi." Ta lisas, et eKool loodi analoogselt Stuudiumiga koostöös haridusasutustega. Selleks oli Rocca Al Mare Kool.