Subway - suurim toitlustuskett maailmas
Maailma suurim toitlustuskett on Subway, mis tähistab tänavu 50 aasta juubelit. 1965. aastal laenas Fred DeLuca oma sõbralt Pete Buckilt 1000 dollarit ja asutas toidu-ettevõtte Pete's Super Submarines. Nimi tulenes pikkade ümarate saiade sarnasusest allveelaevade kujuga.

2014. aasta lõpuga on maailmas üle 43 000 Subway võileivapoe 110 riigis. Esimene Subway avati Eestis 2013. aasta märtsis. Nüüdseks on maailmakuulsaid võileivapoode juba seitse ning uusi on lisandumas sellel aastal ka teistesse linnadesse peale Tallinna.

Mis teeb Subway nii eriliseks? Tõenäoliselt on selleks valikuvõimalus. Väidetavalt on Subways saadaval kaks miljonit võileivakombinatsiooni. See tähendab, et klient võib iga kord välja mõelda unikaalse Sub'i. Veel üheks märksõnaks on kvaliteet. Subway võileivapoed küpsetavad kohapeal mitu korda päevas värsket saia, et tagada parim maitseelamus. Kõik kasutatavad oliivid on käsitsi korjatud, Subway jaoks töötab 46 000 vabalt jalutavat kana.

Tänavatoit kolib tuppa
Eesti tänavatoidu arengut pidurdas eelkõige kliima. Nii koliski tänavatoit varju alla, esmalt bensiinijaamadesse ja seejärel ajalehekioskitesse. Viimase aasta nähtuseks on tänavatoidurestoranid. Ja nendes ei pakuta kaugeltki ainult burgereid.

Uusi kiirtoidukohti leiab kõikjalt Tallinnast. Aprillis avas uksed Diner Vabaduse puiesteel, noorim liige selles seltskonnas on kõigest kahekuune Uulits Kadaka teel. Üks kiirtoidukoht Road Food asub otse raekoja kõrval. Selle söögikoha road on välja mõelnud Emmanuel Wille. Uskumatu, aga kõige eestilikumat tänavatoitu pakubki belglasest kokk. Menüü on lühike, valikus on neli rooga: siga, kana, vegetarius ja Eesti Uhkus. Neist viimane on eriti omapärane - rukkileivatasku veiselihavorstide ja mulgikapsaga. Rahva lemmikuks on siga - pehmeks küpsetatud rebitud sealiha serveeritakse Manu retsepti järgi valminud õhulise kukli vahel, lisandiks hapukurk. Preemiapunktid kiirtoidukohale selle eest, et toit valmib tõesti kiirelt.

Kellele bürgerid ei meeldi, saab ostu sooritada kõrval asuvast Kaarmani kauplusest. Seal võib valida sobiva retsepti ning ette valmistatud komponendid letilt kaasa haarata. Mugav lahendus kiirustavale linnainimesele, kellel köök väike ja toidutegemise kogemus vähene.

Konkurents restoranidele
Kiirsöögikohad või tänavatoidurestoranid, nimetagem neid, kuidas soovite, on üksteisega konkureerides taseme nii kõrgele tõstnud, et ma ei imestaks, kui mõne nendest leiab kevadel avaldatava 50 parima restorani nimekirjast. Lihtsuse suunas liiguvad ka restoranid ning seetõttu on piir gurmee ja tavatoidu vahel hägustuma hakanud.

Telliskivi linnakus asuv Foody Allen pakub tänavatoitu kogu maailmast. Kuna süüa saab viisakalt noa ja kahvliga moodsa sisustusega valgusküllases restoranis, on seda raske kiirsöögikohaks nimetada.

Burgereid ei häbene pakkuda ka meie eliitrestoranid, eriti päevalõunatena. Need uhked võileivad on väga kaugel sellest kahekümne aasta tagusest kultustootest. Kui nüüd restoranide burgerid panna võistlema burgerirestoranide toodanguga, oleks võitjat selgitada raske.

Kosmose kino kõrval asuv Estonian Burger Factory on üks nendest, mille miljöö ja menüü teevad silmad ette nii mõnelegi restoranile. Nagu nimi ütleb, pakutakse seal burgereid, aga juba on lisandunud salatid ja steigid. Köögis on kasutusel Big Green Eggi grill, elusal tulel küpsetamine tagab lihale eheda maitse. Burgerite hinnad jäävad kuue ja üheksa euro vahele, aga need on nii suured, et kõhutäis on tagatud ka kõige näljasemale töömehele.

Toompea nõlva all Toompuiesteel avati kiitoidukoht Hotokas. On vist kõigile arusaadav, et seal pakutakse hot dog'e. Neid on igale maitsele, on klassikalist (tomatikaste ja sinep) ja rahvuslikku (hapukapsaga), on mehist (praemuna ja peekon) ja naiselikku (Caesar), on mehhikolikku (chilli con carne) ja ameerikalikku (Chicago). Portsud on suured, hinnad jäävad viie euro kanti.