Teadmised ja koostöö
Tallinna lähedal Aruvallas asuvas Lilleoru õppekeskuses, mis on tuntud ka ökokogukonnana, käivad regulaarselt koos Ingvar Villido õpilased, et saada teadmisi ning neid aktiivses koostöös praktiseerida.
Ingvar Villido õpetus põhineb teadveloleku ehk arukuse – taipamise, eristamise, intuitsiooni, inspiratsiooni – kasutamises püsivalt kõikides igapäevastes tegevustes. Need inimesed on läbi teinud “Teadliku muutuse kunsti” kursuste eri astmed. Just teadmiste baasilt saadud võimalused on ühenduslüliks muidu väga erinevate inimeste vahel.
Moelooja Reet Aus kinnitab, et Ingvar Villido kursuste mõju on mitmekülgne – kasvav teadlikkus laieneb samuti su kehale ja võimalus oma tervise eest hoolitseda muutub kordades paremaks. “Sa märkad rohkem ja oled võimeline ennetama haigusi. See omakorda muudab sind rahulikumaks ja õnnelikumaks, kuna saad suuremal määral oma heaolu ise juhtida.”
Ingvar Villido kursuste mõju hakkab enamasti tunda andma väikese viitajaga. Viimase pikkus sõltub sellest, kui aktiivselt sa ise tood kursustel õpetatud lihtsad ja töökindlad tehnikad oma igapäevasesse ellu. Igapäevaelus nad aga just kasutatavad ongi, sa ei vaja nende rakendamiseks muud, kui … loomulikult teadlikkust.
Kes meist poleks kuulnud, et kuhu langeb su tähelepanu, sinna läheb ka su elujõud. Tähelepanu ongi teadlikkus. Aga vaata ennast – juba selle teksti lugemise ajal hüppab su tähelepanu tekstilt nagu purjus ahvike kusagilt kostma hakkavale helile, kõrvaltruumist imbuvale lõhnale või hoopis mingitele peas tekkinud mõtetele. Su energia on pidevast kontrollimatust kasutusest üleekspluateeritud ja sa imestad, miks sul tegelike vajalike asjade teokstegemiseks jõudu napib. Aga selle pärast, et sa ise kulutad oma jõu kõigile neile “justkui iseenesest” toimuvatele tähelepanuhüppamistele.

Mõtlemine ja tunded
Eesti Arengufondi nõukogu esimees, ettevõtja Ville Jehe võrdleb teadlikkuse koolitust imerohuga: “Kujutage ette, et on olemas imerohi, mis ravib kõik meie haigused, nii need, mida teame, kui ka need, mida veel ei tea. Veelgi enam – kujutage ette, et sellel rohul on ka palju kõrvalmõjusid, mis kõik on läbinisti positiivsed: parem keskendumisvõime, suurem taiplikkus ja arukus, parem kontakt ümbritsevaga. Ja see rohi on täiesti looduslik ja naturaalne ning on peale retsepti omandamist piiramatus koguses ja tasuta ise valmistatav. Kas tahaksite seda rohtu? Selline rohi on olemas. See on teadvelolek. Kõigil on see võime olemas. Kuidas aga õppida seda teadlikult ja püsivalt kasutama?”
Praegune ühiskond väärtustab mõtlemist ja emotsionaalsust. Mõtle palju ja oled tark. Tunne palju ja oled hea. Kui palju on aga mõtlemine kui protsess aidanud sul kitsaskohti lahendada, et jõuda püsivate muutusteni? Ükski asi ei muutu vaid tema peale endiste teadmistega mõeldes. Kontrollimatult kõigi endale “peale tulevate” emotsioonide tundmine tundub olevat väärtus. Samas, kui heaks on seisundite pidev muutlikkus teinud sinu elu? Kas sa valid ise oma mõtted ja tunded, või valivad nemad sinu ja sina lihtsalt mõtled ja tunned kaasa? Aga mis on alternatiiv?
Kindlasti mitte tundetus ja teadmiste unustamine, nagu mõned kardavad.
Ingvar Villido väidab, et väärtustame emotsioone ja mõtteid lihtsalt sellepärast, et oleme unustanud inimese tegelikud võimed. Võimed, mis pole midagi ebatavalist, vaid osa inimese, iga Maal kõndiva olendi juurde kuuluvast, mida aga sugugi mitte kõik teadvustatult ei kasuta. Selle avastamist ja oskuslikku kasutamist õpetab Villido originaalse, Eestis loodud meetodi alusel nii Eestis kui ka mujal maailmas.
See on uue aja nõudmistele vastav õpetus, sest kaugel seegi aeg on, kui tööandjad tahavad oma tiimi inimesi, kes on võtnud teadvustatult kasutusele teadlikkuse, parema arusaamise, analüüsimise, otsustamise, lahendamise ja leidlikkuse võime. Seda nii eraelus kui tööl. “Nendel kursustel õpitu praktilisel kasutamisel vastavalt kerkivatele takistustele, vajadustele või uutele väljakutsetele saavutatakse täiesti uus tase, mida ma nimetan Human 2.0,” ütleb Ingvar Villido.