18. märtsil Tuneesia pealinnas Tunises Bardo muuseumis päise päeva ajal 23 inimohvrit nõudnud terrorismiakt lõi selle viimasel ajal suhteliselt rahuliku ja stabiilse riigi turismi haigutava haava. Kohaliku turismiameti andmeil registreeriti vahetult pärast rünnakut rohkem kui 3000 reisibroneeringu tühistamist, peamiselt Euroopa reisikorraldajate juures. Ka Vahemerel opereerivad Itaalia kruiisifirmad MSC Cruises ja Costa Cruises teatasid, et võtavad vahepeatused Tuneesias oma laevade sõiduplaanist ilmselt maha.

Lähipäevil on nii Tuneesia turismiministeeriumi suhetekorraldusjuht Zoubeir Jebabli kui ka Tuneesia hotellide föderatsiooni president Wajdi Sghiri teinud tungivaid avaldusi nii meediale kui ka reisiturule, kinnitades, et turistide ohutuse tagamiseks on tehtud kõik mis võimalik ja et Tuneesia on absoluutselt turvaline reisisiht, anudes seega turiste sel suvel tingimata tagasi tulema.

Turismi osakaal Tuneesia majanduses on 7 protsenti ja reisisektor annab otseselt või kaudselt tööd umbes 400 000 inimesele.

Arstitõendit pole, pardalt maha!

Ameerika meedias tekitas laialdast poleemikat Alaska Airlinesi pardalt alusetult maha kupatatud vähihaige naise juhtum. Hawaiilt San Josesse suunduvale lennukile saabudes kandis naine kirurgilist kaitsemaski ja tunnistas teda murelikult usutlenud lennufirma töötajale, et tunneb end pisut nõrgalt. Too kutsus kohale lennujaama meedikud ja kuna proual polnud ette näidata arsti luba lennata, kuulutati ta reisikõlbmatuks ja riskigruppi kuuluvaks. Kõnealune proua jäi seoses lennufirma astutud sammuga ilma planeeritud kemoteraapia ravikuurist.

Alaska Airlines saatis hiljem siiski mandrile toimetatud naisele ja tema perekonnale tagantjärele ametliku vabanduse ning tagastas nii piletiraha kui ka kompenseeris hotellikulud.

Kaisutool lubab magada ka turistiklassis

Lennukitootja Boeing on patenteerinud kaisutoolina tuntud lahenduse, mis võimaldaks ka turistiklassi litsutud reisijal lennu ajal kuhugi oma väsinud pea toetada. Mõistagi on esialgu tegemist vaid konkurendi eest uudse lahenduse äranapsamisega ning patent ei pruugi tähendada, et taoline lahendus tootmisesse jõuab.

Filipiinidelt naasjailt rööviti vara 4266 euro eest

Tundmatud kurjategijad murdsid tagasitee ajal Filipiinidel puhkamas käinud Eesti pere kohvritesse, varastades sealt väärisasju kokku 4266 euro eest. Kuivõrd lennupilet lõppes Helsingis, otsustas Riigiprokuratuur jätta kriminaalmenetluse algatamata, sest üldjuhul kehtib “Eesti karistusseadus teo kohta, mis pannakse toime Eesti Vabariigi territooriumil”. Küll edastas prokuratuur kahju kandnud perepea avalduse juhtunu kohta “Keskkriminaalpolitsei kaudu Soome Vabariigi politseile seisukoha võtmiseks”.

Brussels Airlines testib koostööd taksojuhtidega

Lennukompanii Brussels Airlines alustas (esialgu ajutist) koostööd taksofirmaga eCab. Firma kliendid saavad vastava koodiga 15 eurot hinnaalandust, kui tellivad eCabi äppi kasutades taksosid, mis kurseerivad lennujaama ja Brüsseli linnapiirkonna (Hoofdstedelijk Gewest) vahel. Test kestab juuni lõpuni. eCabi äppi saab tasuta alla laadida Apple Store’i ja Google Play Store’i kaudu. Samuti on sealjuures võimalik jälgida takso saabumist/liikumist reaalajas ning anda hinnang Taxi Vertsi taksojuhtide viisakusele.

Kui Brüsseli test on edukas, kavatseb firma hakata sama teenust rakendama ka Amsterdamis, Roomas, Londonis, aga ka Pariisis ja veel viies Prantsusmaa linnas.

Parimad hotellid on... Hiinas

Millises maailma paigas saab hotellikülastaja (oma raha eest) kogeda parimat teenindust ja mugavusi? Jutt on muidugi linna keskmisest hinna/kvaliteedi tasemest tervikuna, sest ilmselt igas linnas leidub nii paremaid kui ka viletsamaid hotelle.

Hotellide otsimismootor Trivago reastab igal aastal 100 parima reputatsiooniga paika – uurin­gud baseeruvad reisijate arvamustel.

Aastal 2015 leiab perfektseima teenindusega hotellid Hiinast Sanya linnast Hainani saarel (pildil), edastades Hanoid Vietnamis ja Sorrentot Itaalias. Riia on Trivago nimekirjas 32. kohal, Vilnius 37. kohal ning tipp 100 hulka mahub ka Tallinn (58. koht).

Inimtühi Berlin Brandenburg on muutumas turismimagnetiks

Siiani kasutusele võtmata Willy Brandti nimeline Brandenburgi lennujaam on kujunemas Berliini uueks atraktsiooniks. Eelmisel aastal osales varjusurmas lennujaama territooriumile korraldatavatel ekskursioonidel 37 000 huvilist, vahendab airliners.de.

Bussidega kohale veetav rahvas saab imetleda lennuvälja-ala nii väljastpoolt kui ka seest: pooleliolevas terminalis korraldatakse jalutus­tuure. Tühjade registreerimislettide rida lennujaamahoones on kurb vaatepilt. Osalejatest on enamik traditsioonilised turistid, kuid on ka berliinlasi: tudengid, lennundusinsenerid, korporatiivsed kliendid.

Berlin Brandeburg loodetakse õhuliiklusele avada 2017. aastal.