Koht edetabelis: 1. Asukoht: ViimsiSuurus: 1761 m2Ehitusaasta: 2009Arhitekt: Viesturs MeinertsOmanik: Pompoosne häärber kerkis sügava masu ajal ning kuulub miljonärist vene kütuseärimehele Aleksei Tšuletsile. Legend räägib, et maja ehitajat otsides võttis Tšulets ühendust ehitusfirmaga NCC. Sealt vastati, et nemad on spetsialiseerunud suurtele ehitistele ning eramutega ei tegele. Tšulets soovitas oma maja projektile siiski pilgu peale visata. Mispeale lõi NCC kopa maasse. ARHITEKTUURIKRIITIK: Hoone on projekteeritud orgaanilise arhitektuuri võtmes. Tõsi, sõidutee poolt see tõepoolest nii ei näi, küll aga mere poolt. Hoone arhitekt on ehitusmahtude paigutuse ja fassaadide visuaalse jaotamisega saavutatud seda, et elamu ühestki küljest ei anna ülevaadet oma tõelistest mõõtmetest.
Ühel päeval jäi Eesti Ekspressi silm pidama Tallinnas, Lasnamäe ja Kose külje alt jooksval Purde tänaval asuvale ilmatuma suurele, lausa karjuvalt ebamõistlikule hiidmajale. Elu selles ei paistnud. Kes ehitavad endale selliseid, umbes 1000ruutmeetriseid paleesid, millel pinda ühe kortermaja terve trepikoja jagu? Milleks? Ja kes seda kõike koristab ja hooldab? Kui palju selliseid üle 500ruutmeetriste kodude omanikke on?
Sündis idee panna ritta Eesti kõige suuremad eramud ning uurida, kes neis elab. Majaomanike ühisnimetaja on mõistagi jõukus. Tabelist leiab terve hulga Eesti tuntud ettevõtjaid, nagu kütuseärimees Aleksei Tšulets, raudteeärimees Oleg Ossinovski, kaubandustegelane Jüri Käo, piimamees Oliver Kruuda jt.
Majaomanike seast leiame ka varakaid naisi, paljud majad on aga meesettevõtjate emade-pruutide-naiste nimel. Ning kes oleks osanud arvata, et ka näiteks pastor hakkab endale 500ruutmeetrist häärberit ehitama?

Paljud hiigelmajadest kerkisid vahetult enne majanduslangust, mil odav raha otsis kohta, kuhu paigutuda. Mitu enam kui 1000ruutmeetrist pompoossust on aga kerkinud ka sügavaima masu ajal.

Küllakutset maja seestpoolt uudistama ei saanud me üheltki majaomanikult. Põhjuste seas on üllatav: mõnedki omanikud häbenevad oma kunagises suurusehullustuses püsti pandud ebapraktilisi ja kulukaid losse. Elu on edasi läinud, masu sundinud püksirihma pingutama, moodi on läinud kokkuhoidlik ja loodussäästlik mõtteviis.
Edetabel põhineb avalikel registritel – ehitisregister, äriregister ja kinnistusraamat. Majad reastasime köetava pinna suuruse järgi ja neid aitas sõeluda ehitisregistri toimimise eest vastutav erafirma Tieto Estonia. Tabel ei pretendeeri lõplikule tõele, sest keskendusime häärberitele Tallinna ümbruses ja Tartus. Konkreetsed aadressid oleme jätnud avaldamata. Kui mõni suure maja omanik on siinsest pingereast välja jäänud, palume lahkesti ühendust võtta ja me parandame selle vea.

Loe edasi...

Harju maakohus mõistis täna röövikatses süüdi viieliikmelise bande, kes mullu märtsis nõudsid relvaähvardusel politseiagendilt narkotehinguks mõeldud raha loovutamist.

Agendil oli auto pagasiruumis 80 000 eurot, kuid rööv jäi meestel lõpule viimata, sest enne sekkus politsei eriüksus.

Dmitri Rimmile määras kohus liitkaristuseks seitse aastat, Aleksandr Koljaginile kuus aastat üheksa kuud ja 29 päeva, Artur Eesikule kuus aastat kaheksa kuud ja kuus päeva, Vadim Semjonovile kuus aastat ja Oliver Läätsele neli aastat vangistust.

Kui ettevõtja
peaks praegu alustama uue kodu rajamist, siis nii suurt maja ta naisele ja kolmele pojale enam ei ehitaks.

Evelin Ilves 2015.04.19

Taavi Rõivas.

Tartut hoiavad ärevuses kaks lahenduseta inimröövi. Mõlemal korral oli ohvriks sama mees.

Majandusbuumi ajal hakkas Eestis elav ameeriklasest pastor Barry Mitchell Viimsisse luksuslikku

kodu ehitama.

Ühe Tallinna suure eramaja omanik räägib anonüümselt suures villas elamise rõõmudest ja muredest.


Riik vahetab välja firmajuhte. Põlised konkurendid hakkasid järku koostööd tegema. Asja kaasati isegi kaitsepolitsei.
Loe edasi ...
Unistuste suvemaja
Marianne Mikko