Millist vett juua?
Puhast vett ei asenda millegagi, eelkõige just seetõttu, et organismile vajalik vesi on ilma lisaaineteta. Ent ometi on vahepeal kasulik juua vett, mis on rikastatud erisuguste lisanditega, ning valik ses osas on lai.
Üldiselt on kraanivesi Eestis puhas ja joogikõlblik, ent selle maitseomadused võivad pisut erineda olenevalt sellest, millisest põhjaveekihist see pärineb.
Poodides on veeriiulid pikad. Peale tavalise vee leiab kauplustest ka lisandväärtusega vett. Maitsevesi, vitamiinivesi, kar-boniseeritud vesi, mineraliseeritud vesi -mida ja millal juua?
Soovitused kuumadeks ilmadeks

  • Joo vett! Liiter päevas on miinimum, ent mida rohkem liigud, seda rohkem vett vajad.
  • Kanna endaga pudelit vett kaasas! Nii on ta alati käepärast võtta.
  • Soojal suvepäeval aiamaal tegutsedes või lihtsalt rannas lesides joo vett kogu aeg, ära oota, kuni tekib janu. Janu on märk vedelikupuudusest.
  • Kui teed trenni, joo vett terve trenni kestel, mitte alles lõpus.
  • Töö juures tee kohvipauside asemel veepause või hoia klaasike vett alati enda kõrval.
  • Joo vett enne hommikusööki ja enne magamaminekut. Vee tarbimine aitab kontrolli all hoida ka kaalu.
  • Joo vett, aga mõõdukalt -liiga suur veetarbimine koormab organismi.
  • Kofeiiniga joogid (kohv, tee) ning alkohol suurendavad vedeliku väljutamist organismist, mistõttu on neid tarbides vaja meeles pidada ka vee joomist.
  • Peale iseenda jälgi, et piisavalt jooksid vett ka lapsed. Nemad peaksid tarbima vähemalt 5-6 klaasi vett päevas.

"Janu korral tuleks juua ikkagi puhast vett," soovitab toitumisteadlane Mai Maser. Kui suvepäev on kuum ja kui tulenevalt füüsilisest tööst, sportimisest või lihtsalt rohkest liikumisest palju higistatakse, kaotab keha mineraalaineid. Siis on hea abimees mineraalvesi. Oluline on vaadata vee koostist ning naatriumi-, kaaliumi-ja magneesiumisisaldust. Eestis müüdav mineraalvesi peab sisaldama vähemalt kaks grammi mineraalaineid ühe liitri vee kohta. Eesti tuntuim mineraalvee piirkond on Värska.
Karboniseeritud ehk gaasiga joogid ergutavad seedenäärmete tööd, tõstavad isu ja soodustavad toitainete imendumist. "Karbonis eeritud veed on j ahutava toimega, kuid võivad ärritada magu. Tähtis on jälgida enda sisetunnet," ütleb Maser.
Vitamiinivesi, nagu juba nimigi ütleb, on rikastatud organismile kasulike vitamiinidega. Mai Maseri sõnul tuleb aga silmas pidada, et enamasti on vitamiiniveele lisatud magustajaid, mis lisab joogile kalor-sust. Eestis toodetud vitamiinide ja mineraalidega vesi Vitamineral sisaldab puuviljasuhkrut, mistõttu on tegu ikkagi tervisliku alternatiiviga karastusjookidele.
Maitsevesi on maitsestatud vesi, mida saab igaüks teha kodus, aga mida saab osta ka poest. Maitsevesi on hea variant neile, kes veest maitserikkamat janukus-tutajat soovivad, kuid karastusjookidega võrreldes madalamat kalorsust hindavad. Poodides leiab maitsevee tihti nime alt near water.

Mida eelistavad eestlased?
Kui toitumisnõustajad soovitavad üht, siis mida teevad tarbijad? Üle maailma on pu-delivee tarbimine esimest korda kasvanud suuremaks kui magusate karastusjookide ostmine. Tarbijad on hakanud eelistama vett ja veejooke muudele alternatiividele, selgus kevadel rahvusvahelise turu-uuringufirma Canadean tehtud statistikast. Kuidas on seis Eestis?
Eesti poodidest ostetud veest moodustab suurima osa (32%) tavaline joogivesi. Pea kolmandiku müüdud veest moodustavad maitseveed (näiteks Aura Fruit või Vichy Fresh). Veerand ostetud veest on mineraalvesi ning ülejäänud 13% moodustavad karboniseeritud veed.
Aura tootejuhi Janika Kauri sõnul ostetakse vett rohkem kui karastusjooke juba mitu aastat. "Kui karastusjookide müük on viimastel aastatel natuke langenud, siis vee müük on märgatavalt tõusnud," sõnab Kaur.
Aura populaarseim maitsevesi on sidrunimaitseline Aura Fruit ning aina populaarsemaks muutub vitamiinide ja mineraalidega rikastatud Vitamineral. "Lisandväärtusega vee ostmine on tarbijate aina teadlikum valik. Ühest küljest tahetakse vaheldust tavalisele veele, teisest küljest valitakse hoolikalt, milliste lisanditega vett osta," ütles Kaur.
Pidagem siis meeles, et mida soojem ilm, seda rohkem vett me vajame! 

Hiina meditsiini arst Rene Bürkland: "Juua tuleks sooja vett"
Vee tarbimise juures ei ole kindlat reeglit, mis kõigile ühtemoodi sobib. Inimese veevajadus sõltub tervislikust seisundist, elukutsest, elukohast, kliimast, aastaajast jms teguritest. Seetõttu on keeruline öelda täpset kogust, mida igaüks päeva jooksul jooma peab - inimesed on erinevad. Küll aga on Hiina meditsiinis reegel, mida vee joomisel väga tähtsaks peetakse - kõiki jooke tuleb juua soojalt. See on oluline nn seedimistule hoidmiseks ja toetamiseks ning see hoiab korras kõhu ja seedimise.