Kaheksakümnendatel õppis Tartu ülikoolis eesti filoloogiat unistavate silmadega tütarlaps Renna Mändmets, sale nagu osi. Lootustandev luuletaja, kelle annet kursuseõde Tiina Jõgeda siiani imetleb.
üksik pilv kui lapsejuus
ja taevas vesihall
valvav kuidas meri magab
sile kui metall

1982. aastal tutvus Renna Matti Miliusega, kes oli Renna arvates huvitav mees, vaatamata sellele, et „tal olid küünealused ahju kütmisest alati mustad ja kaelas oli tal määrdunud käterätt, millega ta higi pühkis. Ja kes võis küll puhta särgi selga panna, aga selleks ajaks, kui saapapaelad kinni sidus, oli särk juba läbimärg.
Matti tõi Rennale Rootsis välja antud raamatu arbujatest ja näitas oma kunstikogu ja Renna meelest oli Mattil ilus hääl.

Nüüd, 33 aastat hiljem hoiab Renna (perekonnanimega Ali) käes Matti pilti, mis on tehtud Peterburgis 1981. aastal ja kus Matti näeb välja nagu kuulus Ameerika luuletaja Allen Ginsberg. Eelmisel päeval pani Renna Matti kirstu kõrvale kaks valget krüsanteemi.
Juba aastaid elab Renna Soomes, aga viimastel aastatel lävisid nad Mattiga tihedasti, pidasid mitu kihluspidu, „aga alati tuli midagi vahele“.
Nüüd on Renna Mattist järelejäänud kunstikogu pärast mures.
Tartu Kunstimuuseum on ostnud Mattilt 138 tööd. Kunstikoguja Margus punab on ostnud 146 tööd. Mitmed kogujad on veel Mattiga kaupa teinud, sest kunstikogu hoidis viimastel aastatel Mattil hinge sees.
Kas saab sellest Kunstnike Liidu laos olevast Matti varandusest kunagi Miliuseum, millest Matti unistas?