Loomulikult võib õhtut juhtima paluda jutuka kolleegi või laheda naabrimehe, aga omade seast valimise miinuseks on see, et õhtujuht ise jääb peost ilma. Teiseks võib hea suuvärgiga särav kolleeg laval suure rahva ees mikrofoni käes hoides osutuda halliks araks hiirekeseks. Suurema ja/või pidulikuma ürituse puhul tasub igal juhul kaasata professionaalne õhtujuht, kes oskab ka ootamatutes olukordades lahenduse leida. Lisaks on kogenud peojuhil palju nõuandeid õhtu ladusaks kulgemiseks.

Õhtujuht kujundab peo tempo Peo korraldamise lihtne tõde: tee selline pidu, kus sulle endale külalisena olla meeldiks. Ka õhtujuht vali selline, kelle peol tahaksid ise viibida või kes sulle inimtüübina kõige rohkem sarnaneb. Veikko Täär on õhtujuhi ametit pidanud aastaid ja seda nii suurematel kui ka väiksematel pidudel. „Õhtu juhtimisel on tähtis kõik: nii seltskonna suurus, keskmine vanus kui ka peopaik. Õhtu iseloom kujuneb seltskonna suuruse ja soovide järgi. Ühtviisi põhjalikult tuleb ennast ette valmistada igaks korraks,” teab Veikko. „Suurim seltskond oli ehk 30 000 inimest kunagisel legendaarsel Postimehe päeval, mil Eesti oli äsja võitnud Eurovisioni. Väikseimad seltskonnad on ehk tosina inimesega.” Näitleja, koolitaja ja tervisesportlasena sobib ta juhtima eri stiiliga üritusi ning seetõttu tööd jätkub. „Täpset arvestust pidanud pole, kuid arvatavasti jääb see 700–800 kanti,” arvutab Veikko kiirelt. Vastates küsimusele, milline on olnud kõige kummalisem tööots, jääb mees delikaatseks: „Õnneks või kahjuks seni veel midagi eriti kummalist minu õhtujuhtimise praktikas olnud pole.” Kui palju on pika karjääri jooksul peod muutunud? „Kõik muutub ajas, peod sama moodi. Mul on tunne, et tarbitava alkoholi hulk on vähenenud ja menüü peale mõeldakse rohkem,” toob ta välja üllatava fakti. „Muus

Kogenud õhtujuhi Veikko Tääri 3 soovitust firmapeo korraldajale.
1. Mõtle läbi, mis on firmapeo eesmärk ning kui palju on võimalik panustada mentaalselt ja materiaalselt.

2. Ära jäta õhtujuhi valikut kõige viimaseks.

3. Kaasa õhtujuht protsessi ja jaga talle võimalikult palju infot.

osas oleneb kõik sündmuse iseloomust.” Õhtujuhi tähtsaimaks oskuseks on tunnetus, mis kujundab peo tempo. Kui õhtujuhil on ürituse ajakava ette teada, saab ta oskuslikult peo sujuvaks sulandada. Ta organiseerib, et söögid, esinejad, kulminatsioon jm saabuksid õigel hetkel, seda nii ajaliselt kui ka emotsionaalselt. Õhtujuhile tasub jätta vabadus otsuseid teha. Kui külalised tahavad tantsida, pole mõtet muusikat kinni keerata ja viktoriiniga alustada.

Ootamatused tuleb õhtu eduks pöörata
„Õhtu kujuneb tellijaga koostöös ja tema soovide kohaselt. Omalt poolt saan alati nõu anda, sest kogemusi on aastatega palju kogunenud. Minu jaoks on väga tähtis, et õhtu õnnestuks ootuste kohaselt või isegi ületaks need. Igal juhul on hea, kui valdav osa on kenasti läbi mõeldud. Samas ei saa kõike alati ette näha ning need hetked tuleb õhtu eduks pöörata,” räägib kogenud õhtujuht. Milliseid apse on ette tulnud? „Hiljuti pidin ühel üritusel välja kuulutama esineja, kes oli kavas üllatajana, kuid mul polnud teada, kas ta üldse esineb või ei. Sellisel puhul tuleb jääda rahulikuks ja serveerida olukorda sellise üllatusena, mis paneb kõiki põnevusega ootama, mind ennastki,” toob ta ühe näite. „Üllataja oli õnneks täitsa olemas ja kõik lõppes vägagi positiivselt.” „Vahel on ette tulnud, et kavandatud ilutuli, fontään, konfetid ei tule õigel hetkel või on plaanitust hoopis midagi muud. Minu reaktsioon peab puuduse vooruseks ja võiduks vormistama. Sellistel hetkedel on just õhtujuhti vaja.” Spordiaasta tähtede galal lasti Gerd Kanterile mõeldud kuldsete konfettide asemel lendu hõbedased. Veikko reageeris kiirelt ja pööras selle huumoriks. „See oli täiesti spontaanne reaktsioon, mis päästis võimaliku piinliku olukorra,” ütleb ta tagasihoidlikult.

Seltskonnamängud ja viktoriinid
„Seltskonnamängudega võib peole väga palju rõõmu juurde anda või õhtu hoopis piinlikuks muuta. Tellijaga koostöös saab parimad tegevused välja mõelda. Mulle isiklikult meeldivad intelligentsed meelelahutused, kus on võimalik oma teadmisi ja nutikust proovile panna. Sellised õhtud pole olümpiamängud, kus kindlasti võitma peaks. Rõõm ja lust ning uued teadmised võiksid domineerida,” pakub Veikko. „Labasus mulle kuidagi ei istu ning seda väldin alati. Soliidsel juubelil ei ole vast kohased riietest pikema keti tegemise ja pliiatsi pudelisse saamise võistlused,” muigab ta. „Sporti enamasti soliidsetel vastuvõttudel ja juubelitel ei tehta.” „Kuna paljude eestlaste jaoks on meelistegevus mnemogümnastika, sobivad viktoriinid ja küsimustikud firmaüritusele väga hästi. Küsimused peavad olema enne kenasti läbi mõeldud, mitte liiga faktipõhised. Põnev on siis, kui viktoriini vedaja oskab inimeste tuju üleval hoida, kõik kaasa haarata, lõbusaid vihjeid anda, et õige vastus kindlasti välja tuleks. Võimalik on anda ka valikvastuseid, mis teeb vastamise veelgi lihtsamaks,” õpetab Veikko. „Hea oleks, kui kõigile jääks tervest protsessist ja uutest teadmistest mõnus tunne. Ise olen aastate jooksul pidevalt otsinud vahvaid küsimusi, mis sobivad igasse seltskonda.” Kõiksugu pidudel võib kasutada telemängude formaate, olgu selleks „Rooside sõda”, „Kuldvillak” või „Kuidas saada miljonäriks?”. „Nende pluss on see, et enamasti on inimesed neid telerist näinud ja reeglite selgitamine on sellevõrra lihtsam. Samas tahavad need mängud nii sisuliselt kui ka tehniliselt väga korralikku ettevalmistust. Mida sarnasem on tunne päris tele saatega, seda mõjusam,” teab näitleja.

Stiilipidu – riskantne ettevõtmine
Sageli soovitakse korraldada firma suvepäevi, sünnipäeva või aastalõpupidu stiilipeona. Arvatakse, et nõnda tuleb õhtu põnevam ja kõiki tegevusi on lihtsam tervikuks sobitada. „Stiilipeod, milleks on väga kõvasti vaja ette valmistada (kostüümid, grimmid), võivad panna külalistele peale liigse pinge ning siis ei pruugi meeleolu olla pidutsemiseks piisavalt sobilik,” arvab õhtujuht. „Kui teema „Arstid, õed ja patsiendid” kohaselt, kostümeeritult ja ettevalmistanult saabub üritusele sajast külalisest 15 ning ülejäänud on „patsiendi pere liikmed” tavariietes, ei pruugi pidu täielikult õnnestuda,” toob mees näite. „Sellisel juhul tunneb ennast ebamugavalt kas enamus või vähemus.” „Stiilipeo plussiks on võimalus kehastada kedagi teist ning see annab paljudele pidulistele rohkem vabadust ja kelmikust. Sellise ürituse peab väga tõsiselt läbi mõtlema ning külalised enne peo toimumist õigele lainele häälestama,” teab Veikko. Stiilipidu ta ise ürituseks ei soovita, pigem peab tellija teadma, kuidas peokülalised sellega kaasa tulevad. Kui stiilipidu aga õnnestub, on see väga lahe elamus! „On eriliselt vägev tunne, kui suurem osa seltskonnast on peokorraldaja meeleheaks asjaga kaasa läinud.” Sõprade seltskonnaga on stiilipeo õnnestumisel suurem tõenäosus. Võõrama seltskonna puhul tuleks leida lihtsam stiil, olgu selleks siis mingi kindel värv (värvikombinatsioon) või ajastu.