„Vaat kui tellid, siis ei tule välja,“ kordab Katrin pigem omaette kui valjusti. Tartu Uue Teatri mustas saalis käib proov. Sel laupäeval, 24. oktoobril esietendub samas saalis lavastus “Baskin ehk nalja põhivormid”, kus Katrin mängib koos Janek Joostiga nimitegelast.
Mõlemad kähistavad häält, tõmbavad õhku hingetorru, matavad lauselõpud lämbumistundesse. Räägivad nii, nagu Eino Baskin elu viimastel aastatel rääkis. Kui silmad kinni panna, on lihtne uskuda, et laval on vanameister ise.
Proovisaalis vedeleb erinevaid parukaid, prille ja vurrukesi-vuntsikesi. Rekvisiidid, mis vihjavad ümberkehastumisele, naljale ja koomikale.
Komödiandil on kerge nende taha oma elu traagilisemaid külgi varjata. Üks selline lugu oli Baskini elus kohtumine oma tütre Katriniga.
Kuidas või millal sai Eino teada Katrin Pärna olemasolust, seda ei tea tütar täpselt. Kui uskuda Malle Pärna, siis sai Baskin tütrest teada siis, kui beebi oli mõnekuune, sest ta saatis värskele isale fotosid. Eino Baskin on aga väitnud, et kuulis tütrest siis, kui laps oli “kuue-seitsmeaastane”. Teiekord aga kinnitas, et tüdruk oli seitseteist.
„“Ma ei saa seda kunagi teada, millal isa minust teada sai. Mulle meeldib kõiki neid erinevaid lugusid teada, kuid tõde ma enam teada ei saa ja ega see pole praegu ka enam oluline. Mul pole kunagi olnud selle teemaga seoses mingit suurt protesti või sõda. Olen uhke oma päritolu üle ja kui ma vaatan oma vanemaid kõrvalt, siis arvan, et olen teinud päris hea partii.“
Tegelikult kahetseb Katrinil nii mõndagi.
“Kahju on sellest, et ma ei saanud mõnest tema elusündmusest osa või et tema ei saanud minu mõnest elusündmustest osa. Ma olen edev, mul on kahju, et ta ei näinud mind mõnda mulle tähtsat tegemas. Või et kui kuulan tema kohta midagi huvitavat, siis on kahju, et ma ei olnud tema lähedal.”
Milline isa Eino Baskin Katrinile oli ja milliseks kujunesid nende viimase aasta suhtlemine, loe Eesti Ekspressist.