Mul on hea kujund selliste viimasel ajal rõvedalt sagedate juhtumiste kohta. Kasumiahned mehed pilastavad noort rahvavõimu. Kui arvestada, et EV demokraatia taassündis Riigikogu valimistel 1992, siis on see demokraatia nüüd 14aastane. Teismeline niisiis. Teda on võimalik võrgutada, lollitada, meelitada, kuritarvitada... pilastada. Jah, on võimalik rahvavõim ära osta. On võimalik rahvavõimult ise "tellida" kuulekaid ametnikke ja rahva vara suhtes kahjulikke otsuseid. Iga keskmine ärimees (nagu kriminaaltoimikutest loeme) võib leida juhtivates erakondades "klemmid", kes viivad partei kassiiri juurde. Kui tahta hammustada eriti suurt tükki, ja ilma sisulise konkursita, siis pole parata - tuleb paar korda ka "vana" enda juures vaibal käia.

Erakonnad on demokraatia ära erastanud. Suudavad võimuerakonnad endid ise seest muuta? Ei näe. Rahvaliidus on Villu Reiljan ikka kõva tegija, tema juhtimisel on erakonna loosungiks nüüd "Võrdsete võimaluste eest"! Võrdne ja aus kohtlemine loodusmaade vahetamisel, khm? Minu meelest ei tea kaks erakonda võimulolevast kolmest üldse, mis on isikute või ettevõtete aus ja võrdne kohtlemine. Ütleksin: võrdsusest teavad Kesk ja Rahvaliit võrdselt vähe.

Peaminister peaks püstitama pilastamisevastase programmi. Küsisin suvel ühes klannimajanduse artiklis: kust on üks erakond endale pähe võtnud, et Eesti keskkonnatoetused ja loodusmaad on tema omad? Kuidas laseb sama erakond oma haldusalas olevast Werolist raha kõrvale panna ja Lätis sularahas välja võtta? Peaminister teatas pressikonverentsil, et "ei saa päriselt aru, millest Luik seal Ekspressis kirjutas". Tähtis on, et Ansip ikka päriselt aru saaks, mis tema valitsusajal toimub. Kui lehelood ei veena, võib peaminister kohtuotsustest varsti lisa lugeda. Ettevõtjad ise võivad katkestada himu loomuvastase rahuldamise. Mõtlen hüppelise rikastumise himu noore demokraatia äraostmise kaudu.

Eestis on Ekspress Hotline andmeil 42 000 tegutsevat ettevõtet ja FIEd. Arvan, et 95 protsenti neist teeb uljalt äri, põlgamata turgu ja vaba konkurentsi. Pole ju tingimata tarvis "vana" juures pugemas käia, et järgmist 10 miljonit teenida. Tean ridamisi suurärimehi, kes isegi 14aastase demokraatianeiuga kahekesi ühte tuppa sattudes (ja isegi kui nooruk ahvatleks!) ei hakkaks riiki pilastama. Meelis Milder, Mati Polli, Tõnis Palts minu meelest ei madalduks endale mingeid "erilisi diile" sättima, kasutades omaenda tööle sokutatud valitsus- või omavalitsusametnikku. Umbes nii, et ise teed ühe käega suurehitust ja teise käega riiklikku järelevalvet.

Valitsusorganitega äri teha armastav Oliver Kruuda heitis mulle ette, et lekitasin Ekspressile tema kirja suurettevõtjatele. Oliver protesteeris selles kirjas, justkui proku ratuur käituks rahvavõimu pilastajatega liiga karmilt. Teatan rahuloluga, et mina seda materjali ajakirjanikele ei andnud. Pidasin rohkem nagu ametkondlikuks kirjaks. Kirja lekitas üks neist ärimeestest, kelle arvates noore riigi vägistamine pole suurem asi ärimeetod. Kelle arust prokurörid peavadki kiimakotte karistama. Selliselt teenitud papp ei vääri ühiskondliku usalduse hävitamist. Lekitas mees kirja toimetusele - ja tõttas tagasi oma ettevõttesse, et aidata riigil koguda maksuraha kavalate suhkruärimeeste (ka Kruuda juhitud Kalevi) spekulatsiooni kinniplekkimiseks.