Kvantiteet on üks asi. Teine asi on kvaliteet. Ligit tasub alati lugeda, pettumust ta ei valmista. 

Küsimuse peale, mida ta arvab otsedemokraatia rakendamisest Eestis (see tähendab rahvahääletusi, rahva osalemist seaduseloomes), vastab Ligi: "Mul on inimlollusega nii praktiline kogemus, et referendumite ja otsedemokraatia teemas pole ma käsi. Vabandan. Meie esindusdemokraatial on probleeme kuhjaga, aga ma usun kvalifikatsiooni, vastutusse ja tarka esindamisse rohkem kui aktiivsesse lollusesse."

Küsimus: milles peaks Eesti olema Euroopa parim aastaks 2025?

Vastus: "Rahanduses tasub kindlasti parim olla, see hõlmab väga paljut ja tähendab parim olemist näiteks sotsiaalpoliitika täpsuses. Aga väärtuste palett on palju kirjum, peaasi, et meil oleks hea elada ja saaksime hoida oma eluviisi ja identiteeti, nagu ta ise valime."

Pange need vastused kõrvuti. Ühelt poolt tahame hoida oma eluviisi ja identiteeti "nagu me ise valime". Teisalt - selle, mida me valime, otsustab kvalifitseeritud vastutustundlik esindaja. Mitte aktiivsed lollpead.

Ligilt küsiti, kuidas ta suhtub Eesti kaitseväe täielikku asendamisse kutselise armeega.

Ta suhtub kutselisse armeesse hästi ja kohustuslikku väeteenistusse halvasti, aga "...kuni rahval on müüdist julge olla, pole sisuline julgeolekudebatt poliitiliselt jõukohane ja teema pole päevakorras".

Küsimusele, kas ta liituks vabatahtlikult teise pensionisambaga, vastab ta: "Jah, ma liituksin 2. sambaga. Demograafia ja riigi panuse pärast. Loodame, et turg meid alt ei vea."

 On müüdid. Ja on reaalsus.

Ma püüan kirjanduslikult visualiseerida.

Turg on küülikusuurune siiruviiruline loomake, kes elab hr Ligi esikus. Kui rahandusminister tuleb õhtul töölt, siis Turg tervitab teda saba liputamisega. Minister valab talle alustassile piima, sügab teda kõrva tagant. Vastutasuks Turg ei vea teda alt. Peale Turu elab hr Ligi juures ka Sisuline Julgeolekudebatt. Tõrjutud elukana redutab see voodi all. Hr Ligi hoiab teda elus päevalilleseemnetega. Ent ühel päeval ta veel ilmutab end. Möiratab nagu tiiger.  

Need on täiesti konkreetsed nähtused - Turg ja Sisuline Julgeolekudebatt. Erinevalt müütilisest julgeolekutundest. Või siis väljarändest. Või iibest.

Elu on kõvasti edasi läinud. Kui ma veel keskkoolis käisin, õpetati seal marksistlikku tõde, et majandussuhted on baas ja kõik muu (religioon, kultuur, riik) on pealisehitus.

Praegu on kõik lihtsam. Ligi ütleb, mis on reaalsus. Ja mis udu. 

Räägitakse, et Ligi on Rõivase mentor. Tähendab, Rõivas on peaminister Ligi valitsuses.

Ega siin muud üle jäägi, kui põgeneda lingvistilisse metsa.